THL: Kahdeksan uutta koronatartuntaa Kouvolassa torstaina – Kymsote: Kolmannes Kymenlaakson tartuntalähteistä on selvittämättä

Pääkaupunkiseutu siirtyi torstaina koronaviruksen leviämisvaiheeseen, ja se voi vaikuttaa myös Kouvolaan ja Kymenlaaksoon.

Krista Lihvonen-Hietakallio

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kymsoten alueella on varmistettu torstaina kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Kymsoten alueella on todettu keväästä lähtien yhteensä 264 koronavirustartuntaa. Viimeisin varmistunut tartunta on todettu torstaina.

Sairaalahoidossa on kolme koronaviruspotilasta. Kymsotessa tehdään kaikista uusista todetuista tartunnoista tartuntaketjujen selvitys.

Kymsote tiedotti torstaina, että uusista tartunnoista puolet ovat perheen sisäisiä tartuntoja. Tartunnoista viisi on henkilöillä, jotka ovat olleet jo karanteenissa altistumisen vuoksi.

Kymsoten mukaan aiemmin tartuntalähteet on saatu hyvin jäljitettyä, mutta tällä hetkellä noin kolmasosassa tapauksista tartunnan lähde jää selvittämättä. Tämä tarkoittaa Kymsoten mukaan sitä, että riski saada koronavirus Kymenlaaksossa on kasvanut.

Koko maassa ylittyi 20 000 koronatartunnan raja

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n mukaan Kouvolassa vahvistettiin torstaina kahdeksan uutta tartuntaa. Kouvolassa on keväästä lähtien ollut 179 koronavirustartuntaa. Iitissä tartuntojen määrä nousi torstaina yhdellä. Tartuntojen yhteismäärä on Iitissä nyt kuusi.

Koko maassa uusia virustartuntoja THL ilmoitti torstaina 351. Niistä yli 150 on Helsingissä. Koko maassa ylittyi 20 000 tartunnan raja torstaina. Yhteismäärä keväästä lähtien on 20 282.

THL:n tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä. Tiedot voivat päivittyä takautuvasti. Kymsoten ja THL:n ilmoittamissa tapausmäärissä on eroja. Eroavuuksien pääasiallinen syy on, että THL:n tilastoissa näkyy sellaisia tapauksia, jotka asuvat tai on muutoin hoidettu Kymsoten ulkopuolella, mutta ovat kirjoilla Kymenlaaksossa.

Kymsote antoi keskiviikkona uudet suositukset uusien koronavirustartuntojen lisääntymisen takia. Sairaanhoitopiiri suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia ei tulisi järjestää. Peruskouluihin ja varhaiskasvatukseen työntekijöille tuli suositus käyttää suojaimia. Aiemmin annettu suositus toisen asteen oppilaitosten työntekijöille on myös edelleen voimassa.

Suositukset ovat tämän hetken päätöksen mukaan voimassa vuoden loppuun.

Uudenmaan tilanne vaikuttaa myös Kymenlaaksoon

Tilanne on menossa huonompaan suuntaan myös Uudellamaalla, mikä lisää Kymsoten mukaan koronavirustartuntojen riskiä myös Kymenlaaksossa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä totesi torstaina, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Työryhmä kertoo uusista rajoituksista, suosituksista ja muista toimista perjantaina kello 11.

Leviämisvaihe tarkoittaa sitä, että tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin. Ilmaantuvuus on viikossa yli 12–25 tapausta 100 000:ta asukasta kohti ja kahdessa viikossa yli 18–50 tapausta 100 000:ta asukasta kohti.

Lisäksi alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä ja sairaanhoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Leviämisvaiheessa tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia ja positiivisten näytteiden osuus yli kaksi prosenttia.

"Tartuntoja Husin alueella niin paljon, että epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti koko maassa"

Jo aiemmin torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että monet epidemian leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät Husin alueella.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan Husin alueella todetaan tartuntoja nyt niin paljon, että koko maan epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti.

Kymsote muistuttaa, että matkustamista ulkomaille ja myös Suomessa on syytä harkita tarkkaan. Kymenlaaksossa tartuntoja on saatu ulkomailta erityisesti Venäjältä ja kotimaasta erityisesti Uudeltamaalta.

– Kymenlaaksolaisilla on paljon perhe-elämään, työhön ja opiskeluun liittyviä yhteyksiä pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle, jossa koronatilanne on vaikea. Kymenlaaksoonkin on tullut koronatartuntoja perhetapaamisissa, joihin on saavuttu muista maakunnista. On siis hyvä harkita tarkasti, kannattaako juuri nyt asioida tai järjestää tapaamisia pääkaupunkiseudulla asuvien läheisten kanssa, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Uutista päivitetty kello 15.00 Kymsoten tiedotteen tiedoilla. Lisätty Mäntymaan kommentit Uudestamaasta kello 15.16. Uutiseen päivitetty Uudenmaan leviämisvaihe kello 18.15.