Sadat mökkirannat vaarassa: Mäntyharjun myrkkyvuoto on "hyvin luultavasti" edennyt Vuohijärveen — Orilammen majalla on varasuunnitelma, mökkiläiset ihmettelevät, miksei kukaan varoittanut heitä

Kinnin säiliövaunuvuoto on saavuttanut todennäköisesti Kouvolan vesistöt. Vapaa-ajanasukkaan mukaan Vuohijärven mökkiläisiä ei ole varoitettu lainkaan. VR pyrkii tavoittamaan kaikki mahdollisimman pian, mutta siinä voi mennä viikkokin.

Onnettomuustutkintakeskus

Säiliövaunuletka suistui raiteelta Kinnin liikennepaikalla 7. huhtikuuta. Yksi vaunu puhkesi ja siitä valui luontoon 35 000 litraa haitallista kemikaalia.
Säiliövaunuletka suistui raiteelta Kinnin liikennepaikalla 7. huhtikuuta. Yksi vaunu puhkesi ja siitä valui luontoon 35 000 litraa haitallista kemikaalia.

Mäntyharjun säiliövaunuonnettomuudessa syntynyt kemikaalipäästö etenee vesistössä ja kulkeutuu Sarkaveden kautta kohti Vuohijärveä, arvioi Etelä-Savon ELY-keskus.

Haitta-aine MTBE:n kohonneita pitoisuuksia näkyy Kouvolan ja  Mäntyharjun rajalla sijaitsevalla Voikoskella. ELY-keskus laajentaa seurantaohjelman koskemaan Vuohijärveä.

— On hyvin luultavaa, että vuoto on jo edennyt Vuohijärveen, ympäristötarkastaja Raija-Leena Heino Mikkelin seudun ympäristöpalveluista sanoo.

Etelä-Savon ELY-keskus ei päässyt vaikean jäätilanteen takia ottamaan perjantaina näytteitä Vuohijärvestä. Näytteitä yritetään ottaa seuraavaksi maanantaina.

Tämän viikon maanantaina otettujen vesinäytteiden mukaan haitta-ainetta oli levinnyt Sarkaveden eteläosaan.

MTBE on Heinon mukaan "hyvin vikkelä kemikaali". Kemikaalivuoto on virrannut Mäntyharjulta etelään "kuin joki", Heino sanoo.

— Se etenee, kunnes laimenee, Heino kiteyttää.

Heinon mukaan pitoisuudet ovat korkeampia pintavesistössä.

NETTI - Mäntyharjun kemikaalivuoto etenee-01.jpg

Kemikaali muuttaa veden käyttökelvottomaksi

MTBE varoittaa itsestään voimakkaalla hajulla vedessä. Vettä ei pidä juoda eikä käyttää pesu- tai saunavetenä, jos hajun tuntee. Haju jää myös iholle.

Onnettomuuspaikan lähistöllä kemikaali on aiheuttanut myös kalakuolemia ruutanoille.

ELY-keskus on ottanut onnettomuusalueen kaivoista vesinäytteitä tällä viikolla. Osassa kaivoista havaittiin merkkejä haitta-aineesta, mutta pitoisuudet ovat pieniä.

Haitta-aineen epäillään kulkeutuneen kaivoihin pintaveden välityksellä. Alueella on aloitettu pohjavesi- ja maaperätutkimukset.

Tuloksista on tiedotettu kaivojen omistajille.

Ainetta valui 35 000 litraa

Onnettomuus tapahtui lauantaina 7. huhtikuuta, kun Mäntyharjun Kinnin seisakkeella tilapäisessä säilytyksessä ollut 50 junavaunun letka lähti tuntemattomasta syystä liikkeelle, ja yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen.

Vaunu suistui raiteelta ja rikkoutui. Säiliössä oli 61 000 litraa kemikaalia, josta 35 000 litraa valui maahan ja leviää edelleen vesistöissä.

Etelä-Savon ELY-keskuksen tämän hetken arvion mukaan aine häviää toukokuun aikana vesistöistä. Ylijohtaja Pekka Häkkinen muistuttaa, että kyse on vasta arviosta.

— Vielä ei tiedetä varmasti mitä tapahtuu, kun jääpeite lähtee ja vedenpinta pääsee kosketuksiin ilman ja tuulen kanssa.

Mökkiläiset ovat ihmeissään, kun ei ole varoitettu

Tilastokeskuksen vuoden 2016 tilaston mukaan Vuohijärven ja Hillosensalmen alueella on yhteensä noin 900 kesämökkiä. Vakituisia asuintaloja alueella on noin 225.

Kinansaaren kyläyhdistyksen jäsen Marianna Suni kertoo, ettei heitä ole varoitettu vuodon leviämisestä lainkaan.

— Tyttäreni kuuli tästä perjantaina päivällä. Yritin soittaa ELY-keskukseen, mutta kukaan ei vaivaudu vastaamaan.

Suni kuuluu perikuntaan, jolla on kolme mökkiä Hillosensalmen alueella. Lisäksi perikunnalla on metsää.

Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtajan Pekka Häkkisen mukaan tiedotusvastuu on VR:llä, joka on vahingon aiheuttaja.

Häkkinen sanoo, että ELY-keskus on ollut yhteydessä niihin kiinteistöihin, joilla on esimerkiksi kaivo käytössään Vuohijärven rannalla.

— Kannattaa tarkailla veden hajua, aine ilmoittaa kyllä itsestään.

Onnettomuuden tutkinnan ja torjunnan vetovastuu säilyy Etelä-Savon ELY-keskuksella, mutta Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Kouvolan ympäristöviranomaiset on hälytetty apuun.

VR: Teemme koko ajan töitä, että tieto tavoittaa ihmiset

VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuomisen mukaan rautatieyhtiö tekee koko ajan töitä, jotta mökkiläiset ja muut vuodon vaikutuspiirissä olevat saisivat tiedon, missä mennään.

— Keräämme koko ajan tietopakettia ja yhteystietoja alueen kiinteistönomistajista. Meidän väkeämme on ollut tänään perjantaina alueella tekemässä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Toistaiseksi Tuomisen mukaan tiedotus onnettomuuden vaikutusten leviämisestä on viranomaisten varassa.

— Toivottavasti saamme oman tietopakettimme kaikille asianosaisille mahdollisimman pian. Siinä menee kuitenkin joitakin päiviä, ehkä viikko.

Moises Garibay

Orilammen majan toimitusjohtaja Kukka-Maaria Vesalainen kiittelee viranomaisten toimintaa kemikaalivuodon tiedottamisessa.
Orilammen majan toimitusjohtaja Kukka-Maaria Vesalainen kiittelee viranomaisten toimintaa kemikaalivuodon tiedottamisessa.

Orilammen majalla on varasuunnitelma

Orilammen maja ja lomakeskus käyttää Vuohijärven vettä. Toimitusjohtaja Kukka-Maaria Vesalaisen mukaan varasuunnitelmana on läheisten kaivojen käyttöönotto, jos Vuohijärven haitta-ainepitoisuudet nousevat.

Orilammesta on myös otettu vesinäytteet, jotka on lähetetty laboratorioon. Jos tulokset sallivat, lomakeskuksessa voi käyttää myös Orilammen vettä.

Vesalainen kiittelee viranomaistahojen tiedotusta.

— Alkuviikosta oli ELY yhteyksissä, samoin VR ja Kouvolan kaupunki.

VR on käynyt paikan päällä Orilammella kertomassa asiasta.

Vesalaisen mukaan aihe on puhuttanut Orilammella vielä yllättävän vähän.

— Matkailijasesonki alkaa vasta vapusta. Mökkiläisiä on vielä vähän.

Uutisesta korjattu kello 18.45 vuodon määrä väliotsikossa oikeaksi.