Vuokkola saattaa olla kiinni hiihtolomalla tai sitten ei: Vanhemmille ei ole vielä kerrottu hiihtoloman päivähoitokuvioista Jaalassa – "Lähtökohtana lapsen ja perheen etu", asiakasvastaava Satu Hyytiä sanoo

Kouvolan lasten vanhemmilta kysellään vielä päivähoidon tarvetta. Hiihtoloman alkuun on kaksi viikkoa.

Jussi Lopperi

Jaalalaiset eivät ole edelleenkään tyytyväisiä kylän päivähoitojärjestelyihin. Arkistokuvassa Minna Ylén (vasemmalla) ja Minna Koivisto, Leo Jalonen, Luka Jalonen ja Laura Jalonen.
Jaalalaiset eivät ole edelleenkään tyytyväisiä kylän päivähoitojärjestelyihin. Arkistokuvassa Minna Ylén (vasemmalla) ja Minna Koivisto, Leo Jalonen, Luka Jalonen ja Laura Jalonen.

Jaalalaisten lasten kuljettaminen kohtuuttoman pitkien matkojen päähän päivähoitoon joululomalla on poikinut hoidontarvekyselyn hiihtolomien ajaksi Kouvolassa. Hiihtoloma on Kouvolassa viikolla yhdeksän, kahden viikon kuluttua. Kouvolan kaupunki tiedotti kyselystä maanantaina.

Jaalalaisen kahvilayrittäjän ja äidin, Minna Ylénin mukaan vanhempien piti ilmoittaa päivähoidontarpeesta hiihtoloman ajaksi viimeistään maanantaina. Hänen mielestään vanhempien pitäisi jo tietää loma-ajan hoitojärjestelyistä, kun loma kuitenkin häämöttää parin viikon päässä.

"Ei pitkälle vieraaseen hoitopaikkaan"

Ensin Minna Ylén ilmoitti lastensa tarvitsevan hoitoa hiihtoloman ajan. Kun ilmeni, että Jaalan Vuokkolan päiväkoti saattaa olla loman ajan kiinni, hän päätyi perumaan hoidotarveilmoituksensa.

Jos Ylén vie lapset aamulla Kuusankoskelle, ajaa töihin Jaalaan, hakee iltapäivällä lapset ja ajaa sen jälkeen kotiin, matkaa kertyy 120 kilometriä.

– Voikkaalle tai Kuusankoskelle, lapset pitäisi silti herättää aamuneljältä ja istuttaa heitä autossa pitkään. Lisäksi hoitopaikka on heille täysin vieras.

Kouvolan Sanomat haastatteli viime tiistaina äitejä Jaalan päivähoitojärjestelyistä.

Kouvolan kaupungin kasvatuksen ja opetuksen tukipalveluiden asiakasvastaava Satu Hyytiä toteaa, että varhaiskasvatusta järjestettäessä lähtökohtana on lapsen ja perheen etu.

– Ikävää, jos jaalalaiset joutuivat joulunpyhien aikana tilanteeseen, jossa päiväkotimatkat kasvoivat suuriksi.

Jussi Lopperi

Vuokkolan päiväkoti saatetaan sulkea hiihtolomaksi.
Vuokkolan päiväkoti saatetaan sulkea hiihtolomaksi.

"Jaalan tilanne ratkeaa, kun kyselyn tulokset valmistuvat"

Kouvolan kaupungin päiväkodeissa tarjottavaa varhaiskasvatusta keskitetään Hyytiän mukaan erityisesti koulujen loma-aikoina. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsille voidaan osoittaa esimerkiksi joulunpyhinä, hiihtolomalla ja kesällä muu hoitopaikka kuin se päiväkoti, josta he ovat varhaiskasvatuspaikan saaneet.

Päiväkodit kartoittavat aina etukäteen vuodenvaihteen ja lomakausien hoidontarpeen. Päiväkodeissa on lähetetty Wilman kautta lasten vanhemmille tammikuussa talvilomaviikkoa koskeva hoidontarvekysely. Nyt siitä muistutettiin vielä uudelleen.

– Kun kyselyn tulokset valmistuvat, ratkaistaan se, millä tavoin jaalalaisten lasten hoito hiihtolomaviikolla järjestetään. Onko Vuokkolan päiväkoti auki vai tarjotaanko lapsille varahoitopaikkaa toisesta päiväkodista, Hyytiä sanoo.

Jos Vuokkolan päiväkoti suljetaan hiihtolomaviikoksi, varahoitopaikkana on Voikkaan päiväkoti. Sinne on Vuokkolan päiväkodilta matkaa noin 18 kilometriä. Vuorohoitoa tarvitsevien lasten varahoitopaikka on Ekholmintien päiväkoti Kuusankoskella. Sinne on Vuokkolan päiväkodilta matkaa 24 noin kilometriä. Jos Jaalan alueen perhepäivähoidossa on tilaa, varahoitopaikka voidaan järjestää myös sieltä, Hyytiä sanoo.

Kesäajan päiväkotien sulkusuunnitelma on vielä työn alla. Siitä tullaan tiedottamaan Hyytiän mukaan myöhemmin muun muassa Wilman ja kaupungin verkkosivujen kautta.