Kirkonkirjojen keskittäminen toi Kouvolaan neljä uutta työpaikkaa

Useiden seurakuntien kirkonkirjat keskitetään Kouvolaan aluekeskusrekisteriin vuoden 2020 alusta.

Katja Juurikko

Vuodenvaihteessa alkava usean seurakunnan yhteinen aluekeskusrekisteri on Kouvolan seurakuntakeskuksessa.
Vuodenvaihteessa alkava usean seurakunnan yhteinen aluekeskusrekisteri on Kouvolan seurakuntakeskuksessa.

Kouvolan seurakuntayhtymä palkkasi neljä uutta työntekijää. Uudet työntekijät työskentelevät Kouvolan aluekeskusrekisterissä, jonne useiden seurakuntien kirkonkirjat keskitetään vuoden 2020 alusta.

Kouvolan seurakuntayhtymän lisäksi Kouvolan aluekeskusrekisterissä ovat mukana Lappeenrannan seurakuntayhtymä, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta ja Juvan, Kangasniemen, Parikkalan, Pyhtään sekä Sulkavan seurakunnat.

Kirkkohallitus linjasi joulukuussa 2018, että yksittäisten seurakuntien tulee liittyä aluekeskusrekisteriin tai muodostaa sellaisia vuoden 2022 alkuun mennessä.

— Voimme olettaa, että Kouvolan aluekeskusrekisteriin tulee muitakin seurakuntia, Kouvolan seurakuntayhtymän hallintojohtajan Matti Ilmivalta sanoo.

Seurakunnissa uudistus merkitsee töiden uudelleenjärjestelyä. Uudet työntekijät aloittivat maanantaina, jotta heillä on aikaa perehdyttämiseen.

— Kaikki rekisteripalvelut ovat tälläkin hetkellä saatavissa seurakuntakeskuksesta Kouvolan keskustassa. Näin tulee tapahtumaan myös jatkossa, hän sanoo.

Kouvolan aluekeskusrekisteri saa seurakuntien jäsenrekisterin käyttöönsä vain sähköiseen muotoon digitoituna. Seurakunnille jää edelleen kirkonkirjojenpidon paperinen arkisto.

Kirkonkirjoilla tarkoitetaan seurakunnan ylläpitämiä rekistereitä ja luetteloita.

Niihin lukeutuvat muun muassa luettelo seurakunnan jäsenistä ja rekisteri avioliittoon vihityistä, kuolleista ja haudatuista, muuttaneista sekä kirkosta eronneista ja kirkkoon liittyneistä.

Kirkonkirjat ovat olleet osana virallista väestörekisteriä vuoden 1999 syksystä asti. Ne ovat muodostaneet siitä lähtien seurakunnan oman jäsenrekisterin, ja maistraatti on varsinainen väestökirjanpitäjä.

Kysytyimpiä kirkonkirjoista annettavia todistuksia ovat virkatodistukset.

— Suurin osa sukuselvityksistä ja virkatodistuksista tilataan nykyään netin kautta, Ilmivalta kertoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset