Pilkanmaan ja Kaipiaisten koulujen lakkauttamissuunnitelmat yllättivät vanhemmat — Jo sadat kouvolalaiset ovat allekirjoittaneet adressin koulujen puolesta

Pilkanmaan koulun sulkemisen nopea aikataulu ja Kaipiaisten koulun sulkeminen kokonaan saivat kouvolalaiset äidit nousemaan vastarintaan.

Katja Juurikko

Pilkanmaan koulu.
Pilkanmaan koulu.

Pilkanmaalainen Marianna Pesälä taistelee Pilkanmaan koulun lakkauttamisen nopeaa aikataulua vastaan.

Pesälä ja hänen miehensä tyrmistyivät, kun heille selvisi, että Kouvola suunnittelee alakoulun lakkauttamista jo ensi vuonna. Päätöksenteon aikataulu tuntui Pesälän mielestä hätiköidyltä. Jo seuraavalla viikolla aihetta käsiteltiin kasvatus- ja opetuslautakuntassa.

— Kaikki tuntui tapahtuvan hyvin äkkiä, ja päätin, että nyt on pakko tehdä asian eteen jotain. Olin yhteydessä muihin vanhempiin, jotka olivat heti samoilla linjoilla kanssani. Ensin kirjoitin vetoomuksen lautakunnan puheenjohtajalle ja seuraava askeleeni oli adressi, Pesälä kertoo.

Kuusankosken uusi yhtenäiskoulu valmistuisi vasta vuonna 2024

Kouvolan kaupunki on tehnyt perusopetuksen kehittämisen toteuttamisohjelman, jonka mukaan koulujen määrä vähenisi 34:stä 20:een vuoteen 2030 mennessä.

Kouvola suunnittelee Ummeljoen, Tehtaanmäen, Pilkanmaan ja Kaipiaisten koulujen sulkemista jo kesällä 2020. Syksyn aikana asia etenee kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn. Palveluverkkoratkaisuista päättää valtuusto.

Pesälän päiväkoti-ikäinen lapsi aloittaa syksyllä esikoulun Pilkanmaassa.

Äitiä harmittaa, että koulu suljettaisiin juuri, kun hänen lapsensa aloittaa koulunkäynnin. Lapsen päiväkotiryhmä on jo vuosien ajan käynyt tutustumassa tulevaan kouluun.

Viranhaltijoiden mallissa Kuusankoskelle suunnitellaan uutta 1.—9.-luokkalaisten yhtenäiskoulua, joka voisi valmistua kesällä 2024. Siihen saakka Pilkanmaan koulun oppilaat täytyisi siirtää alueen toisiin kouluihin.

Pilkanmaassa 98 koululaista viime lukuvuonna

Nykyisillä suunnitelmilla Pilkanmaasta loppuisi samaan aikaan alakoulu kuin Voikkaalta Hirvelän yläkoulu. Lukuisten lasten koulumatkat muuttuisivat kerralla. Pilkanmaassa oli 98 koululaista lukuvuonna 2018—2019.

Pesälä toivoo Pilkanmaan koululle pidempää siirtymäaikaa.

— Me lasten vanhemmat ja kyläläiset toivoisimme toki, että Pilkanmaan koulu säilyisi aina. Mutta jos tämä ei ole mahdollista, olisi lapsia kohtaan oikein, että saisimme muutaman lisävuoden asiaan sopeutumiseen.

Adressissa sanotaan: ”Vaadimme koululle vielä muutamaa lisävuotta, joiden aikana huolellisesti suunnitellaan, mikä olisi lapsien kannalta oikea ratkaisu. Ei ole lasten oikeuksien mukaista, että heiltä viedään kerralla näin paljon.”

Adressit.com-palvelussa Vetoomus Pilkanmaan koulun jatkoajan puolesta -adressin on allekirjoittanut yli 370 henkilöä.

KATJA JUURIKKO

Kaipiaisten koulu.
Kaipiaisten koulu.

Kaipiaisissa taistellaan myös koulun puolesta

Myös Kaipiaisten kyläkoulun puolesta kerätään adressia.

Adressin keräämisen aloittanut Meri Aaltonen asuu perheineen Kaipiaisten koulun vieressä. Hänen esikoisensa koulutaival alkaa kahden vuoden kuluttua.

Aaltonen kertoo, että heillä oli aiemmin tieto Kaipiaisten ja Utin koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä Utti-Kaipiainen-kouluksi. Koulun ovien lopulliset sulkemisaikeet tulivat kyläläisille yllätyksenä.

Kaipiaisten koulua käy noin 40 oppilasta. Koulu on kaupungin teettämän selvityksen mukaan hyväkuntoinen ja peruskorjattu vuonna 2012.

Kaipiaisten koulun säilyttämistä perustellaan muun muassa sillä, että lähikylien lapsille koulumatka muuttuisi kohtuuttoman pitkäksi. Aaltosilta on noin 12 kilometrin matka seuraavaksi lähimpään kouluun Uttiin.

Aaltonen pohtii, että Saaramaalla, Kannuskoskella ja Enäjärvellä koulumatkat muuttuisivat kovin pitkiksi, jos Kaipiaisten koulu lakkautettaisiin.

— Ala-asteikäiselle automatkat ovat kaikki pois leikkimiseltä, ulkoilulta, läksyjen teosta ynnä muusta.

Kaipiaisten koulu on säilytettävä -adressin on allekirjoittanut yli 250 henkilöä.