Kuusankoskelainen Sonja Laukkanen ihmettelee koronaviruksen vähättelyä länsimaissa – Laukkanen oli jumissa suljetussa Kiinassa eikä palattuaan kohdannut minkäänlaisia varotoimia

Laukkanen uskoo Aasian maiden selviävän koronaviruksesta länttä nopeammin, koska ne ovat varautuneet tilanteeseen etukäteen.

Jussi Lopperi

Sonja Laukkanen aikoo palata Kiinaan, kun se on taas mahdollista. Hän on vieraillut ja asunut maassa vuodesta 1995.
Sonja Laukkanen aikoo palata Kiinaan, kun se on taas mahdollista. Hän on vieraillut ja asunut maassa vuodesta 1995.

Kuusankoskelaisen tohtoriopiskelijan Sonja Laukkasen mielestä koronaviruksen uhkaa vähäteltiin länsimaissa aivan liian pitkään.

Laukkanen joutui kokemaan epidemian nousun omakohtaisesti tammikuussa. Hän jäi tuolloin jumiin Kunmingin miljoonakaupunkiin, kun Kiina sulki alueiden rajoja viruksen vuoksi.

Laukkanen oli matkustanut Kiinaan viimeistelläkseen väitöskirjaansa ja tavatakseen tuttaviaan Yunnanin maakunnassa Tiibetin rajan tuntumassa. Hän oli vaarassa jäädä Kunmingiin kuukaudeksi, koska ei onnistunut aikaistamaan paluulentonsa päivämäärää.

Tilanne laukesi, kun Helsingin yliopiston professori Julie Chen maksoi ensi hätään omasta pussistaan Laukkaselle paluulennon Suomeen. Hän pääsi kotimaahan helmikuun viidentenä päivänä.

Ei varotoimia kotimaassa

– Suuressa osassa Kiinaa liikkumista oli rajoitettu rankasti, ja Wuhanin alue oli eristetty kokonaan. Kun kone laskeutui Helsinkiin, vastassa ei ollut yhtään mitään varotoimenpiteitä. Se kyllä riipi päätä jo silloin, Laukkanen sanoo.

Kotiin päästyään hän asettui omaehtoiseen karanteeniin kahdeksi viikoksi, mutta kävi kuitenkin kaupassa. Hän tarvitsi myös rabiesrokotteita, koska koira oli purrut häntä kunmingilaisessa hostellissa.

– Minulle soitettiin terveyskeskuksesta, ja menin sinne rokotusta varten, vaikka olin juuri tullut Kiinasta. Koska en ollut käynyt Wuhanissa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen silloiset suositukset eivät edellyttäneet juuri mitään varotoimia. Terveyskeskuksessa toimittiin kyllä hyvin asiallisesti.

Laukkanen uskoo Aasian maiden pääsevän viruksesta länttä nopeammin eroon, koska ne ovat varautuneet tilanteeseen vuoden 2003 SARS-epidemiasta lähtien.

Kiina vaiensi aluksi viruksesta varoittaneet lääkärit, mutta toi asian julki joulukuussa.

– Mitä tehtiin lännessä? Naurettiin vain, että "kyllä se siitä". Sanottiin, että rajoitukset aiheuttaisivat kamalat taloudelliset tappiot, eikä mitään tehty, Laukkanen ihmettelee.

Suomen hallituksen toimintaa hän ei moiti.

– Mielestäni hallitus on toiminut niiden ohjeiden perusteella, joita sille on annettu. THL:n ohjeet eivät välttämättä ole olleet ajan tasalla.

Tautia verrattiin kausi-influenssaan

Laukkanen asuu tällä hetkellä ainakin tilapäisesti Vaasassa. Hän kaipasi maisemanvaihdosta keskittyäkseen väitöskirjaansa, kun yksiö Kuusankoskella alkoi ahdistaa.

Väitöskirja ei edisty kovin hyvin.

– Siihen on vaikea keskittyä. Kiinasta palattuani olen lukenut tosi paljon koronasta. Suomessa tautia verrattiin kausi-influenssaan aina siihen asti, kunnes se julistettiin pandemiaksi. Olen tapellut asiasta netissä ja yrittänyt vakuuttaa ihmisille, että virus on paljon vaarallisempi.

Laukkanen pohtii, että jos hän olisi lähtenyt Kiinan-matkalleen viikkoa aiemmin, hän olisi ehtinyt määränpäänään olleeseen kylään ennen liikkumisrajoituksia.

– En tiedä, oltaisiinko sieltä poistettu kaikki vieraat vai olisiko sinne saanut jäädä. Rajoitusten ansiosta kylässä ei ole sairastuneita.

Laukkanen on koulutukseltaan Kiinan aluetutkimuksen maisteri. Hän on vieraillut ja asunut maassa vuodesta 1995.

– Haluan ehdottomasti mennä takaisin sinne, kun se joskus on mahdollista.

Kommentoidut