Kuusankoskella rottaongelma — Jyrsijät tunkevat asuntoihin wc-pöntöstä ja lattiakaivoista

Havaintoja on tehty jo viime keväästä lähtien. Viemäriin ei saa kaataa ruoantähteitä, koska se luo viemärirotille suotuisat elinolosuhteet.

Jukka Laitinen

Rotta voi päästä ihmisasutukseen viemäriputken kautta. Arkistokuva.
Rotta voi päästä ihmisasutukseen viemäriputken kautta. Arkistokuva.

Kuusankoskelta on tullut useita ilmoituksia ja havaintoja viemärirotista Kouvolan Vedelle ja kaupungin terveysvalvontaan.

Ilmoituksia on tullut keväästä 2018 lähtien pääasiassa Valtakadun länsipäästä Kunnanpellon, Pappilanpellon ja Maunukselan alueilta.

Kouvolan Vesi on selvittänyt tilannetta ja ryhtynyt torjuntatoimenpiteisiin heti keväällä. Toistaiseksi on epäselvää, onko rottien määrä yksinkertaisesti lisääntynyt vai onko rottien ruoan määrässä tapahtunut jotakin muutosta.

— Olemme selvitelleet asiaa yhdessä Kouvolan Veden ja viemärirottien torjuntatoimista vastaavan yrityksen kanssa, kertoo terveystarkastaja Mari Järvinen Kouvolan kaupungilta.

Selvittelyjen yhteydessä on pohdittu myös Valtakadun saneeraustöiden vaikutusta rottien liikehdintään.

Rotat pyrkivät sisään kiinteistöihin

Muutamissa kiinteistöissä rotta on pyrkinyt sisään lattiakaivosta tai vessanpytystä. Rottia on havaittu viemäreiden lisäksi myös kaupunkialueella.

Viemäriverkostoissa asuu aina jonkin verran rottia, koska viemäri on rotalle monella tapaa ihanteellinen paikka elää.

— Niillä ei ole siellä ainuttakaan luontaista vihollista, lämpötila on sopiva ympäri vuoden ja ravintoa on saatavilla. Rotta on ihmisen seuralainen ja rottia tavataan aina siellä, missä ihmisiäkin on, summaa torjuntatoimista vastaavan yrityksen myyntipäällikkö.

Joku tuo ruokaa ekopisteelle

Maan päällä vilistävistä rotista on tehty havaintoja muun muassa Kiltatien Rinki-ekopisteellä ja sen läheisellä asuinalueella. Asiaa on selvitetty yhdessä ympäristönsuojelun ja Kymenlaakson Jäte oy:n kanssa.

— Tiedossa on, että Kiltatien ekopisteelle on joku toistuvasti tuonut säkeissä vanhaksi menneitä elintarvikkeita, lähinnä leipiä. Niiden alkuperää on pyritty selvittämään, Järvinen kertoo.

Rottien lisääntyneeseen määrään osaltaan vaikuttanee se, että ne saavat jostain ruokaa paremmin kuin ennen. Siksi on erittäin tärkeää, että elintarvikejätteet käsitellään oikein.

Timo Kyntäjä Kouvolan Vesi Oy:ltä korostaa, että viemäriin ei tulisi kaataa ruoantähteitä, koska se luo viemärirotille suotuisat elinolosuhteet.

Oletko havainnut rottia kotonasi tai pihapiirissäsi Kuusankoskella? Ota yhteyttä toimitukseen toimitus@kouvolansanomat.fi tai puhelimitse (05) 2800 4212.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset