Kouvolan urheiluakatemia houkuttelee nykyisin Kouvolaan nuoria urheilijoita Kuopiosta ja Oulusta asti – Kouvolan Sanomat esittelee kolme akatemiassa aloittavaa nuorta urheilijaa

Kouvolan urheiluakatemiassa on tällä hetkellä noin 380 nuorta urheilijaa ja 28 eri lajia. Kouvolan kaupunki rahoittaa akatemiaa vuosittain noin 100 000 eurolla. Lähes kaikki akatemian käyttämä raha jää Kouvolan seudulle.

Lukas Pearsall

Kouvolan urheiluakatemiassa on noin 380 nuorta urheilijaa. Akatemian toimintaan kuuluu myös leirien järjestäminen. Arkistokuva on urheiluakatemian vuoden 2017 Sport academy training camp -leiriltä.
Kouvolan urheiluakatemiassa on noin 380 nuorta urheilijaa. Akatemian toimintaan kuuluu myös leirien järjestäminen. Arkistokuva on urheiluakatemian vuoden 2017 Sport academy training camp -leiriltä.

Kouvolan urheiluakatemia houkuttaa nuoria urheilijoita paitsi Kouvolasta, kasvavassa määrin myös Kouvolan seudun ulkopuolelta.

Tänä vuonna akatemiaan valittiin 17 Kouvolan tai Iitin ulkopuolella asuvaa hakijaa. Muualta Kouvolaan muuttavien urheilijoiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

– Joitakin vuosia aikaisemmin määrä oli neljää, viittä vuosittain, urheiluakatemian johtaja Timo Pahkala sanoo.

Ensi syksynä akatemiassa on aloittamassa muun muassa Oulusta, Kuopiosta ja Turun seudulta kotoisin olevia nuoria.

Kouvolaan muuttaa erityisesti suurten palloilulajien harrastajia: jääkiekkoilijoita, pesäpalloilijoita ja koripalloilijoita. Suurin yksittäinen tulosuunta on Etelä-Kymenlaakso.

Vastaavasti akatemian oman kyselyn mukaan toistakymmentä nuorta jäi akatemian ansiosta Kouvolaan opiskelemaan sen sijaan että he olisivat lähteneet urheilu-uran perässä muualle.

Mukana 28 lajia

Kouvolan urheiluakatemia on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Se on urheilijoiden, oppilaitosten ja seurojen välinen yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on mahdollistaa sekä urheiluun että opiskeluun keskittyminen samanaikaisesti. Akatemian kirjoilla on tällä hetkellä noin 380 urheilijaa 28 eri lajista. Ikähaarukka on 13–19.

Lisäksi akatemia järjestää liikuntakerhoja alakouluikäisille. Niihin osallistui viime talvikaudella 440 lasta.

– Polku on 7-vuotiaista ammattikorkeakouluikäisiin, Pahkala sanoo.

Tiukkaa yläikärajaa ei ole, vaan vaatimuksena on ainoastaan hallussa oleva opiskelupaikka.

– Siinä ollaan joustavia. Olemme auttaneet urheilijoita, joilla on menossa vaikka välivuosi, tai jotka käytännössä urheilevat jo ammatikseen. Huolehdimme junioriurheilusta aikuisurheilun kynnykselle päässeistä.

Katja Juurikko

Jääkiekko on laji, joka houkuttelee Kouvolaan nuoria urheilijoita kaukaakin Kouvolan ulkopuolelta.
Jääkiekko on laji, joka houkuttelee Kouvolaan nuoria urheilijoita kaukaakin Kouvolan ulkopuolelta.

Käytännön tavoite: Harjoittelun ja opiskelun sujuva yhdistäminen

Käytännössä akatemiaan mukaan pääsy tarkoittaa lisää mahdollisuuksia harjoitella, ja sen lisäksi pääsyä erilaisiin tukipalveluihin.

Akatemian kautta nuorille järjestetään kolme aamuharjoitusta viikossa.

– Kun yläkouluikäisenä pystyy käytännössä harjoittelemaan 4–6:na iltana viikossa, tämä tuo siihen merkittävän lisän, Pahkala sanoo.

Lukiossa akatemiatoiminnasta voi saada tutkintoonsa enintään 10 kurssisuoritusta, ammattiopistossa 15–35 opintopistettä. Lisäksi nykyisin on tarjolla perustason valmennuskurssi, jonka saa myös sisällytettyä opintoihin.

– Paikalliselle kuntosalille pääsee maksutta, samoin uimahalleihin ja muihin liikuntapaikkoihin, Pahkala luettelee.

Meiltä tulee seuroille yli 100 000 euron panos. — Timo Pahkala

Akatemian sisällä toimivassa Top athlete team -huippuryhmässä autetaan vielä erikseen 1 000 euron tuella esimerkiksi leirikuluja. Top teamiin kuuluvat tällä hetkellä ampumahiihdon nuorten MM-hopea- ja pronssimitalisti Heidi Nikkinen ja viime vuonna kuusi Suomen ennätystä rikkonut ampuja Viivi Kemppi.

– Top Teamiin on haku päällä, Pahkala sanoo.

Kari Huusari

Urheiluakatemia tekee yhteistyötä muun muassa Kouvolan urheiluseurojen kanssa. Arkistokuvassa akatemian johtaja Timo Pahkala (oikealla) vuonna 2013 Kouvojen silloisen päävalmentajan Jyri Lehtosen kanssa.
Urheiluakatemia tekee yhteistyötä muun muassa Kouvolan urheiluseurojen kanssa. Arkistokuvassa akatemian johtaja Timo Pahkala (oikealla) vuonna 2013 Kouvojen silloisen päävalmentajan Jyri Lehtosen kanssa.

220 000 euron budjetti

Toiminnan laajentuessa urheiluakatemian budjetti on hiljalleen kasvanut. Tänä vuonna se on noin 220 000 euroa.

Summasta noin puolet tulee Kouvolan kaupungilta, vaikka kaupunki leikkasi rahoitusta tälle vuodelle 27 000 eurolla. Vastaavasti opetus- ja kulttuuriministeriön avustus tuplaantui 40 000 euroon.

Toinen puoli, noin 100 000 euroa, kertyy leiritoiminnasta, vuosimaksuista ja yritysten ja säätiöiden tuesta. Iitin kunta, joka pysyy akatemiassa maakunnanvaihdoksen jälkeenkin, osallistuu 2 000 eurolla.

Kouvola tukee akatemiaa myös epäsuorasti antamalla sen käyttöön liikuntatiloja ja muun muassa opettajien työaikaa.

Urheilijalle vuoden akatemiamaksu on 220 euroa.

Akatemian käyttämä raha jää Pahkalan mukaan lähes kokonaan Kouvolaan.

– Meiltä tulee seuroille yli 100 000 euron panos. Ostamme palveluja seuroilta ja yksittäisiltä toimijoilta.

Koripalloakatemia karahti kiville, nyt suunnitteilla on jalkapalloakatemia Kuusankoskelle

Kaikki suunnitelmat eivät päädy maaliin asti. Valkelassa piti alkaa viime syksynä koripalloon keskittyvä Valkeala basketball academy. Akatemian piti toimia yhteistyössä Valkealan lukion kanssa, ja sen oli määrä houkutella Kouvolaan lupaavia koripalloilijoita ympäri Suomen. Akatemian perustaminen julkistettiin näkyvästi syksyllä 2018, mutta sitten hanke hävisi vähin äänin.

Syitä hankkeen hiipumiseen oli useita, Pahkala sanoo. Koripalloseura Kouvot oli akatemiahankkeessa isossa roolissa, mutta kun seurajohto vaihtui, Valkealan akatemia jäi vähemmälle huomiolle. Myöskään nuoret pelaajat eivät innostuneet asiasta siinä määrin kuin toivottiin.

– Viimeinen sinetti oli Valkealan lukion lakkautuspäätös.

Tämän jälkeen koripalloakatemiaa suunniteltiin Kouvolaan yhteislyseon yhteyteen. Kouvolaan haettiin olympiakomitealta valmentajatukea, mutta kaupunki jäi kalkkiviivoilla tuen ulkopuolelle.

Nyt vastaavaa akatemiaa suunnitellaan jalkapalloon yhdessä Kouvolan Jalkapallon (KJP) kanssa.

– Alustavasti sitä on mietitty Kuusankosken seudulle. Kuusankosken lukio tullee säilymään toiminnassa. Sen lähellä on Sami Hyypiä -areena ja Kuusankosken urheilupuisto. Olosuhteet ovat siellä loistavat.

Kouvolan Sanomat on haastatellut kolme uutta urheiluakatemiaan valittua urheilijaa. Heidän haastattelunsa julkaistaan Kouvolan Sanomien verkkosivuilla sunnuntain ja maanantain aikana. Linkit juttuihin löytyvät tämän tekstin alapuolelta kun jutut on julkaistu.

Luetuimmat