Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta tiistaina — Etenkin sisävesillä liikkuvien kannattaa seurata säätiedotuksia

Elokuun puolivälin jälkeen ukkosten todennäköisyys heikkenee nopeasti, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Harri Teitto

Itä-Suomeen on odotettavissa ukkospuuskia tiistaina.
Itä-Suomeen on odotettavissa ukkospuuskia tiistaina.

Maanantai-iltana Ilmatieteen laitoksen varoituskartta netissä hohtaa keltaisena ja varoittaa rajun ukonilman mahdollisuudesta tiistaina niin Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa kuin Kymenlaaksossa.

Ennusteen mukaan heti aamusta on odotettavissa ukkoskuuroja, joiden yhteydessä saattaa esiintyä voimakkaita ukkospuuskia.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta rauhoittelee varoitusten olevan alinta vaaratasoa. Hän sanoo, että odotettavissa on ihan tavallisia ukkospuuskia, joita olemme tottuneet kesäisin kokemaan.

Keltainen varoituskategoria tarkoittaa ukkoskuurojen yhteydessä tuulinopeutta yli 15 metriä sekunnissa. Se ennakoi pienialaisia tuulivahinkoja ja enimmäkseen yksittäisiä kaatuneita puita, sekä lyhyitä ja paikallisia sähkökatkoja.

Valta muistuttaa, että keltaisiin varoituksiin kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota, jos esimerkiksi on aikeissa lähteä veneilemään sisävesille.

Oranssi ja punainen varoitus onneksi harvinaisia

Ilmatieteen laitoksen ennusteissa vakavammat varoituskategoriat ovat oranssi ja punainen. Niihin joudutaan onneksi turvautumaan hyvin harvoin.

— Tänä kesänä on ollut ehkä muutama oranssi varoitus. Kyllä ne yhden käden sormilla on laskettavissa, Valta arvioi.

Tänä kesänä on ollut ehkä muutama oranssi varoitus. — Hannu Valta

Etelämmässä Euroopassa on viime päivinä ollut voimakkaita ukkosia, sillä siellä ilmamassat ovat kuumempia. Suomessa vastaavia ukkosmyrskyjä on ollut esimerkiksi kesällä 2010, jolloin Asta-myrsky riepotteli Itä-Suomea heinäkuun lopulla.

Tämän kesän ukkoset alkavat olla jo lopuillaan, sillä ukkosten todennäköisyys vähenee huomattavasti elokuun puolivälin jälkeen.