Kirja-arvio: Taklaus muutti Tommi Kovasen elämän

Tommi Kovanen ja Jenny Rostain: Kuolemanlaakso. 236 sivua. Bazar Kustannus 2017.

Tommi Kovanen ei sovi perinteiseksi miellettyyn karskin lätkäjätkän muottiin. Oopperalaulaja Andrea Bocellin musiikki, Paolo Coelhon tuotanto ja antiikkiesineiden kerääminen eivät ole asioita, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen jääkiekkoilijasta.

Nämä seikat ovat maalanneet kuitenkin kuvaa Kovasesta, joka oli yksi Suomen kaukaloiden 2000-luvun taitavimpia luistelijoita. Kiekollisen taiturin ura koki karun lopun tammikuussa 2013, kun Espoo Bluesin Tommi Huhtala taklasi Kovasta selkään.

Se, mitä ottelun jälkeen tapahtui, on yksi SM-liigan kurinpidon näyttävimpiä epäonnistumisia.

Se, mitä ottelun jälkeen tapahtui, on yksi SM-liigan kurinpidon näyttävimpiä epäonnistumisia. Ja se taas on pientä siihen, mitä Kovanen joutui käymään läpi.

Jääkiekon parista on tullut viime aikoina ilahduttavan paljon kirjallisuutta. Toisinaan kiiltokuvamaisten tähtipelaajien elämäkertateosten ja menestyksen hetkiä kertaavien seurahistoriikkien joukossa Kuolemanlaakso on erottuva kirja, johon jokaisen jääkiekkofanin on syytä tutustua.

Kirja ei ole erityisen kaunista luettavaa, mutta tempaa lukijan mukaansa. Kovasen muuttuminen jääkiekkoammattilaisesta lähes ihmisraunioksi pelkän taklauksen seurauksena on pysäyttävä ja hätkähdyttävä kertomus.

Kirja jättää jälkeensä ajatuksia. Liigaseura, Rauman Lukko, jossa Kovanen loukkaantumishetkellään pelasi, osoitti kirjan mukaan hämmentävää välinpitämättömyyttä pelaajaa kohtaan. Oliko todella niin, että pelaajan piti turvautua kilpailijan lääkäriin saadakseen asianmukaista hoitoa?

Kovasen ja Jenny Rostainin yhdessä kirjoittama kirja osuu ajan hermoon. Päähän kohdistuneet taklaukset ovat olleet kiekkosyksyn ykköspuheenaihe.

Kovasen tarina käyköön perusteeksi sille, miksi törkeydet on paikallaan kaukaloista siivota.

| Ville Niskanen

Hyvää: Avoin ja karu kertomus siitä, miten yksi pelitilanne voi muuttaa kaiken.

Huonoa: Jääkiekon ystävät haluaisivat varmasti tietää enemmänkin Tommi Kovasen urasta.

Erityistä: Tommi Kovanen ei ole läheskään ainoa suomalainen huippupelaaja, jonka ura päättyy aivotärähdykseen.