Kommentti: Saako sotareissusta kysyä? — Vaari kertoo, jos haluaa

Veteraanien kunnioituksessa on ollut säröjä, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että säröt ovat olleet aika pinnallisia.

Sen sijaan puhumattomuus, josta juttukeikalla kuvaamani veteraani Onni Sarilampi kertoi, on tuttua.

Hän ilmaisi asian nätisti. Rintamaveljiä tavatessaan miehet halusivat jutella jostain muusta kuin sodasta ja menneistä. Kaikilla oli kuitenkin samat tarinat. Oli myös mukavampia aiheita, joista jutella: ihan tavalliset kuulumiset.

Kysyttäessä utelivatko lapset tai lastenlapset sodasta, veteraanin vastaus oli: Ei, eivät udelleet.

Nytkähdin kameran takana. En osannut päätellä, oliko asia hyvä vai huono. Huusin mielessäni: Ei siitä voinut kysyä, kun ei tiedä saako kysyä.

Pienestä pitäen olen halunnut tietää enemmän, mutta on ollut tunne, ettei saa kysyä.

Minua on jäänyt vaivaamaan, saako sotaretkestä kysyä. Olisin halunnut ja haluan yhä, mutta en tiedä, onko se kohteliasta.

Vaarini ehti sotaan mukaan. Ja hyvin ehtikin. Rintamalla vierähti hänen mukaansa ”parhaat vuodet”.

Siinä ne keskustelut olivatkin. Sivulauseista urkin aselajin ja toisesta satunnaisen paikkatiedon.

Olen Linnani lukenut ja katsonut enemmän toiseen maailmansotaan liittyviä dokumentteja ja elokuvia kuin moni tuttavani. Minulla on ollut lähisuvussa mies, joka on ollut paikalla, mutta häneltä en ole voinut kysyä yhtään mitään! En ole tiennyt saako udella, saako kysyä. Olen päätellyt, että ei saa.

Luulen että olemme aika tavallinen veteraanin perhe. Sota on tiedostettu, mutta se ei ole ollut puheissa. Pienestä pitäen olen halunnut tietää enemmän, mutta on ollut tunne, ettei saa kysyä.

Vaari kertoo, jos haluaa. Ei ole halunnut.