Valkealan Harjunmäelle ajettuja mustia kasoja ei saa levittää — Niillä on tarkoitus tasata pulkkamäkeä ja frisbeegolfrataa, vain lupa hakekasojen levittämiseen puuttuu

Valkealan Kajo ajatti kasat Harjunmäen ulkoilualueelle viime viikolla.

Jussi Lopperi

Haisevia ja märkiä hakekasoja on ajettu Harjunmäen laavun viereen, rinteeseen ja sorakuopan pohjalle.
Haisevia ja märkiä hakekasoja on ajettu Harjunmäen laavun viereen, rinteeseen ja sorakuopan pohjalle.

Urheiluseura Valkealan Kajo vastaa Harjunmäen ulkoilualueen kunnossapidosta valaistua latua ja ulkoilureittiä lukuun ottamatta. Talven kunnostustöitä varten urheiluseura ajatti viime viikolla harjulle useita autokuormallisia mustaa täyteainetta. Ne ovat peräisin UPM:n hakekasan pohjalta.

Hakekasat oli tarkoitus levittää viime viikonvaihteen aikana ulkoilualueelle. Perjantaina kaupungin ympäristöpalvelut kielsi kasojen levittämisen, koska uhreiluseuralla ei ollut siihen lupaa.

Jussi Lopperi

Hakekasoilla on tarkoitus tasoittaa liukumäkeä ja frisbeegolfrataa.
Hakekasoilla on tarkoitus tasoittaa liukumäkeä ja frisbeegolfrataa.

Mustien kasojen ilmestyminen Harjumäelle sai puhelimet soimaan Kouvolan kaupungin ympäristöpalveluissa viime perjantaina. Valvontainsinööri Vilma Hietalan mukaan kasoja ei saa levittää niin kauan, kunnes on tarkemmin selvitetty niiden sisältö ja käyttötarkoitus.

— Katsomme, miltä siellä näyttää ja miten asiassa edetään. Ennen tarkempia selvityksiä kasoja ei saa levittää, Hietala sanoo.

Jussi Lopperi

Märkä puunkuori haisee. Täytemaa on peräisin UPM:n hakelaanin alimmista kerroksista.
Märkä puunkuori haisee. Täytemaa on peräisin UPM:n hakelaanin alimmista kerroksista.

Hietalan alustavan tiedon mukaan mustat kasat ovat kuorihakekasan alimmaisia märkiä pohjakerroksia.

— Kuorihake itsessään on yleensä haisevaa. Lisäksi se on likaista ja hiekkaista. Suurin osa soittajista otti meihin yhteyttä hajun takia.

Ympäristöpalvelut päättää hakekasojen levittämisluvasta tiistaina.

Hakkeella tasoitetaan pulkkamäkeä

— Johan tästä nyt meteli tuli, Valkealan Kajon hiihtojaoston puheenjohtaja Veli Koski sanoo.

Hakkeen avulla on tarkoitus Kosken mukaan tasoittaa talvisin suosittua pulkkamäkeä Harjunmäen laavulta hiekkakuopan reunalta alas. Lisäksi haketta käytetään frisbeegolfradan tiettyjen kohtien korjauksiin.

— Jos se painuu hyvin talven aikana pulkkamäessä, keväällä siihen voisi kylvää heinän siemenet, Koski sanoo.

Kajon ylläpitämät frisbeegolfrata ja tekolumilatu ovat Kosken mukaan suosittuja. Paikalla ollut kävijälaskuri mittasi niissä toissa vuonna yhteensä 200 000 kierrosta.

Kajo teki jo ennen Kouvolan kuntaliitosta sopimuksen ulkoilualueen hoidosta ensin Valkealan kunnan ja myöhemmin Kouvolan kaupungin kanssa. Kouvolan kaupunki vastaa valaistusta ladusta ja kuntoradasta, Valkealan Kajo muusta ulkoilualueesta, muun muassa laavun edessä kulkevasta ladusta.

Kuorikasoja on käytetty ennenkin

Kouvolan kaupungin liikuntapaikkamestarin Risto Joutjärven mukaan vastaavanlaista hakeainesta käytettiin ennen esimerkiksi Pilkanmaan laskettelurinteen täytössä.

Varsinaisesti se ei Joutjärven mukaan sovellu reiteille, joissa kuljetaan jalan. Pakkanen liukastaa hakkeen.

— Sitä on käytetty esimerkiksi pururatojen reunoissa ja sellaisissa mäissä täytteenä, joissa liukastumisvaaraa ei ole.