Epäilyttäviä rahankerääjiä on liikkeellä kauppojen edustoilla Kouvolassa – Poliisin mukaan toiminta vaikuttaa laittomalta

Poliisin mukaan useat henkilöt ovat keränneet rahaa eri puolilla Kaakkois-Suomea ja väittäneet rahojen menevän kuulovammaisten hyväksi.

Petra Husu

Jos rahankeräys epäilyttää, pyydä kerääjää näyttämään pienkeräysnumero. Keräyksen järjestäjä saa sen, kun tekee keräyksestä pienkeräysilmoituksen poliisille.
Jos rahankeräys epäilyttää, pyydä kerääjää näyttämään pienkeräysnumero. Keräyksen järjestäjä saa sen, kun tekee keräyksestä pienkeräysilmoituksen poliisille.

Kaakkois-Suomen poliisi on saanut tämän ja viime viikon aikana ilmoituksia epäilyttävistä henkilöistä, jotka ovat väittäneet keräävänsä rahaa kuulovammaisten hyväksi. Rahaa on kerätty kauppojen läheisyydessä eri puolilla Kaakkois-Suomea.

– Meille on tullut soittoja asiasta päivittäin. Viime viikolla rahankerääjiä oli liikkeellä Kotkassa ja Imatralla. Tällä viikolla ilmoituksia on tullut Kouvolasta, ainakin Manskilta ja Tommolankadulta, rikosylikomisario Juha Junkkari kertoo.

Kouvolalaismies törmäsi kerääjään paikallisessa kaupassa

Kouvolalaismies törmäsi ulkomaalaistaustaiselta näyttävään rahankerääjään paikallisessa kaupassa keskiviikkona. Hänen mukaansa kerääjä ilmeisesti teeskenteli kuuromykkää ja osoitti elein miestä kirjoittamaan nimensä tavalliselta adressilta näyttävään listaan.

– Lapussa luki, että keräämme nimilistaa, jotta saisimme maahanmuuttajataustaisille vammaisille ja kuulovammaisille jonkinlaisen hoitokodin. Listassa oli ennestään nimiä, ja kirjoitin siihen omani.

Tämän jälkeen kerääjä paljasti lapun toisen puolen. Nimien viereen oli raapustettu lahjoitettuja keräyssummia. Hän alkoi elein vaatia kouvolalaismiestä kirjoittamaan lappuun summan, jonka aikoo luovuttaa keräykseen.

Miehen hälytyskellot alkoivat soida, ja hän kieltäytyi. Kerääjä katosi nopeasti paikalta, minkä jälkeen mies soitti hätäkeskukseen.

Pienkeräysnumero osoittaa toiminnan laillisuuden

Rikosylikomisario Juha Junkkari uskoo, että tekijöitä on kaakossa liikkeellä useampia, koska ilmoituksia rahankeruusta tuli samana päivänä sekä Kotkasta että Imatralta.

– Toiminta ja olosuhteet viittaavat siihen, että rahankeräys ei ole lain mukaista.

Poliisilla ei ole tietoa siitä, menevätkö rahat myöskään todellisuudessa kuulovammaisille.

Junkkarin mukaan tällaisessa tapauksessa keräyksestä pitää tehdä poliisille pienkeräysilmoitus. Varsinaista lupaa ei tarvita. Kun poliisi on käsitellyt ja hyväksynyt ilmoituksen, keräyksen järjestäjä saa pienkeräysnumeron, jolla voidaan varmistaa keräyksen laillisuus.

– Jos keräys on häiritsevää, asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille. Henkilöllä on myös oikeus pyytää kerääjää näyttämään keräysnumeron.

Kommentoidut