Kymenlaakson yritykset eivät luota hallituksen kykyyn saada talous nousuun – Kauppakamarin kyselyn mukaan yrityksiä ja elinkeinoelämää ei kuunnella riittävästi

Suurin osa Kymenlaakson kauppakamarin jäsenyrityksistä nosti tärkeimmäksi keinoksi työn verotuksen alentamisen.

Linda Varoma

Kyselyyn vastanneiden Kymenlaakson yritysten mukaan koronakriisin kurjistamassa tilanteessa tarvitaan tehokkaita ja nopeita toimia. Arkistokuva on kauppakamarin tilaisuudesta tammikuulta.
Kyselyyn vastanneiden Kymenlaakson yritysten mukaan koronakriisin kurjistamassa tilanteessa tarvitaan tehokkaita ja nopeita toimia. Arkistokuva on kauppakamarin tilaisuudesta tammikuulta.

Kymenlaakson kauppakamarin alueella ei luoteta hallituksen kykyihin työllisyyden ja kilpailukyvyn edistämiseksi.

Lähes 80 prosenttia kauppakamarien kyselyyn vastanneista Kymenlaakson kauppakamarin jäsenyrityksistä ei usko, että hallitus pystyy tekemään oikeita ratkaisuja Suomen talouden suunnan kääntämiseksi.

Kymenlaaksolaisista vastaajista 80 prosenttia kokee, että hallitus ei kuuntele tarpeeksi yrityksiä ja elinkeinoelämää, kun se yrittää ratkoa koronapandemian lisäämiä ongelmia Suomen taloudelle.

Luvut ovat yhteneväisiä maan muiden kauppakamarien tulosten kanssa.

Työn verotusta alemmaksi

Kymenlaakson kauppakamarin jäsenyrityksistä 70 prosenttia oli sitä mieltä, että paikallinen sopiminen auttaisi yrityksiä. Samoin 70 prosenttia koki, että verojen alentaminen auttaisi saamaan Suomen talouden nousuun.

Yrityksiltä kysyttiin, minkä veron alentaminen olisi hyödyllisintä ajatellen työllisyyden ja Suomen kilpailukyvyn parantamista. 73 prosenttia Kymenlaakson kauppakamarin jäsenyrityksistä nosti tärkeimmäksi keinoksi työn verotuksen alentamisen.

Seuraavina olivat arvonlisäveroon (61 prosenttia) ja yhteisöveroon (44 prosenttia) kohdistuvat toimet.

Yli puolet pelkää koronan pudottavan liikevaihtoa syksyllä

Kymenlaakson yrityksistä 27 prosentilla liikevaihto on pysynyt ennallaan tai kasvanut. 40 prosentilla yrityksistä liikevaihto on vähentynyt alle neljänneksen, 15 prosentilla jopa puoleen. Yli puoleen liikevaihto on vajonnut 19 prosentilla yrityksistä.

Yli puolet yrityksistä pelkää, että korona pudottaa liikevaihtoa syksyn aikana.

Henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut 63 prosentilla Kymenlaakson yrityksistä. 9 prosenttia on joutunut vähentämään puolet tai enemmän henkilöstöstään.

Henkilöstötilanteen yritykset arvioivat pysyvän samanlaisena syksyllä.

Kauppakamarien kyselyyn vastasi yli 3000 yritystä kaikilta eri toimialoilta ympäri Suomen. Yksinyrittäjiä vastaajissa oli kahdeksan prosenttia, loput olivat työnantajayrityksiä. Kysely toteutettiin 2. syyskuuta.

Luetuimmat