Tall Ships Races -tapahtuman avajaiset ovat tänään Kotkan Kantasatamassa

Jari Pitkäkangas

Kotkaan tulevat alukset toivat mukanaan noin 2300 purjehtijaa.
Kotkaan tulevat alukset toivat mukanaan noin 2300 purjehtijaa.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden suurimman yleisötapahtuman, neljäpäiväisen The Tall Ships Racesin avajaisia vietetään tänään Kotkan Kantasatamassa kello 15 ja huomenna kello 16 juhlatunnelmaa nostattaa värikäs miehistöparaati, joka kulkee pitkin Gutzeitintietä ja Tallinnankatua Arto Tolsa -areenalle, jossa järjestetään Halmstad-Kotka -purjehdusosuuden palkintojenjako.

Kotkaan saapui tapahtuman ajaksi noin 80 purjealusta, joiden joukossa ovat myös maailman suurimmat purjelaivat, venäläiset Sedov ja Kruzenshtern.

Näistä Sedov on 122,3 metriä pitkä ja sen masto yltää 52,05 metrin korkeuteen. Kruzenshternin vastaavat lukemat ovat 113,32 ja 51,21 metriä.

Purjehtijoita Kotkaan tulevat alukset toivat mukanaan noin 2300. Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Kotka ja Turku tarjoavat 100 nuorelle mahdollisuuden olla mukana purjehduksessa.

Neljän päivän aikana nuoret purjehtijat ottavat osaa erilaisiin aktiviteetteihin kuten parkouriin, koskenlaskuun, katukorikseen, tandemhiihtoon asvaltilla ja köyden varassa laskeutumiseen Kotkan kaupungintalon katolta.

Suurten purjealusten tapahtumaan odotetaan Kotkassa yli 300 000 kävijää ja kun alukset purjehtivat seuraavana viikonloppuna Turkuun, nousee näiden kahden kaupungin yhteinen kävijämäärä runsaaseen 800 000:een. Kotkassa kävijämäärää lisää vielä samaan aikaan järjestettävät perinteiset Meripäivät.

Tapahtuma huipentuu Purjeiden paraatiin sunnuntaina, kun purjelaivat lähtevät seuraavalle etapille kohti Turkua.

The Tall Ships Races on osa Itämerellä järjestettävää kansainvälistä nuorisopurjehdustapahtumaa, jossa muut etappisatamat tänä kesänä ovat Kotkaa edeltänyt Halmstad (Ruotsi) ja Turun jälkeen tulevat Klaipeda (Liettua) ja Szczecin (Puola).

Vuodesta 1956 järjestetyn tapahtuman taustalla englantilainen hyväntekeväisyyssäätiö Sail Training International, jota Suomessa edustaa Suomen Purjelaivasäätiö.

Tapahtuman ohjelma on luettavissa verkkosivulta www.tallshipskotka.fi

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.