Hovioikeus korotti Stora Enson sakkoja Inkeroisten kartonkitehtaan työtapaturmajutussa — Tehtaan työntekijän maksa repesi, kun hän putosi kuiluun

Oikeus korotti yhteisösakon 10 000 eurosta 50 000 euroon. Tehtaanjohtajan ja tuotantopäällikön tuomiot pysyivät voimassa.

Harri Teitto

Tapaturma sattui vuonna 2015. Arkistokuva on vuodelta 2012.
Tapaturma sattui vuonna 2015. Arkistokuva on vuodelta 2012.

Itä-Suomen hovioikeus on korottanut metsäyhtiö Stora Enson yhteisösakon 50 000 euroon Inkeroisten kartonkitehtaan työtapaturmajutussa. Kymenlaakson käräjäoikeus oli aiemmin määrännyt Stora Enso Ingerois oy:n maksamaan 10 000 euroa työturvallisuusrikoksesta.

Silta petti alta

Tapaturma sattui vuoden 2015 toukokuussa. Työnjohtajana kartonkitehtaalla työskennellyt mies loukkaantui vakavasti mennessään inventoimaan hylkyrullavarastoa. Hän lähti ylittämään 2,6 metriä syvää keräyspaperikuilua, kun kulkusillan ritilä petti ja hän putosi kuiluun. Mies sai muun muassa maksarepeämän.

Kuilussa oli ollut ainakin puoli metriä vettä. Syyttäjän mukaan pudonnut olisi voinut myös hukkua.

Työntekijät olivat käyttäneet kulkusiltaa työtehtävissä vuosien ajan. Rakenne oli vuosikymmeniä vanha, syöpynyt ja ruosteinen. Sillassa oli ollut onnettomuushetkellä repaleista varoitusteippiä, mutta pääsyä sillalle ei oltu estetty.

Sillan huono kunto oli havaittavissa kauan

Hovioikeus perusteli yhteisösakon korotusta sillä, että kulkusillan huono kunto oli ollut havaittavissa jo pitkään. Oikeuden mukaan työnantajan vastuulla oli vaarojen systemaattinen arviointi myös sellaisissa tiloissa, joissa ei yleensä tehdä töitä.

Lisäksi hovioikeus piti käräjäoikeuden määräämää yhteisösakkoa liian pienenä yhtiön suuren koon ja kannattavuuden takia.

Toisaalta oikeuden mukaan 50 000:ta euroa suurempi korvaus ei ollut perusteltu, koska se katsoi yhtiön suhtautuneen työturvallisuuteen vastuullisesti ennen tapaturmaa ja tehneen tarvittavia toimenpiteitä sen jälkeen.

Vastuuhenkilöiden tuomiot pysyivät ennallaan

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi alun perin syyskuussa 2017 kartonkitehtaan, tehtaanjohtajan, tuotantopäällikön ja käyttöinsinöörin työturvallisuusrikoksesta. Oikeuden mukaan tehtaanjohtajan olisi pitänyt olla vastuussa järjestelmän organisoinnista. Tuotannosta vastaavien esimiesten olisi pitänyt tarkkailla asianmukaisesti tilojen turvallisuutta ja huolehtia niiden kunnossapidosta.

Tehtaanjohtajalle ja tuotantopäällikölle määrättiin 10 päiväsakon rangaistus. Käyttöinsinöörin oikeus vapautti rangaistusseuraamuksista, koska hänen syyllisyytensä todettiin vähäiseksi.

Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi lokakuussa 2018 käyttöinsinööriä vastaan nostetun syytteen kokonaan. Tehtaanjohtajan ja tuotantopäällikön tuomiot pidettiin voimassa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset