Kuusankosken ja Inkeroisten tehtailla lakon päättymistä ja sovun syntymistä pidetään hyvänä asiana – "Kyllä tämän sovun kanssa elää, vaikka vähän tuli nenille"

Paperiliitto sai läpi vaatimuksensa kiky-tuntien poistamisesta. Metsäteollisuus sai lyhennettyä juhannusseisokkia.

Jussi Lopperi

Työt alkavat taas lakon jälkeen Paperiliiton alaisilla tehtailla Kouvolan seudulla. Arkistokuva Anjalan paperitehtaalta.
Työt alkavat taas lakon jälkeen Paperiliiton alaisilla tehtailla Kouvolan seudulla. Arkistokuva Anjalan paperitehtaalta.

UPM Kymin paperi- ja sellutehtaalla alkaa välittömästi valmistelutyö tehtaiden tuotannon ylösajamiseksi. Näin kertovat sekä pääluottamusmies Pasi Untolahti että UPM Kymin integraatin johtaja Jyri Kylmälä.

– Puhelin on soinut kiivaasti koko iltapäivän, että milloin pitää tulla töihin, Untolahti kertoo.

Hän lainaa vanhaa sanontaa, jonka mukaan laiha sopu on parempi kuin lihava riita.

– Kumpikin osapuoli sai omia näkökantojaan valtakunnansovittelijan esitykseen eikä kummankaan tarvinnut luopua kaikista vaatimuksista.

Parin päivän päästä tuotanto käynnissä

Jo heti sovun syntymisen jälkeinen seuraava yövuoro palaa Untolahden mukaan valmistelemaan tehtaan ylösajoa. Jyri Kylmälän mukaan tuotannon käynnistäminen on mahdollista parin kolmen päivän kuluttua.

– Myöhemmin tällä viikolla tehdas jo pyörii normaaliin tapaan.

Hän sanoo, että syntynyt sopu on hyvä asia, vaikkei ole muilta kiireiltä heti tuoreeltaan ehtinyt perehtyä sen sisältöön.

– Täytyy tutustua hyväksyttyyn esitykseen tarkemmin, ennen kuin voi paremmin kommentoida.

Kikyt pois, juhannusseisokki päivää lyhyempi

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan osapuolille esittelemän sovitteluehdotuksen mukaan 24 ilmaista kiky-tuntia poistuvat, mutta tilalle tulee tehtaiden juhannusseisokin lyhentäminen 24 tunnilla, eli kolmen vuoron työpanoksella.

Paperiliiton lakon ja Metsäteollisuuden työnseisauksen peruminen aiheutti tyytyväisyyttä niin tehtaanjohtajissa kuin pääluottamusmiehissä.

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan johtaja Antti Veitola sanoo, että Inkeroisten tehtaalla ollaan iloisia sovun syntymisestä.

– Näkisin, että tämä on ihan käyttökelpoinen ratkaisu. Tärkeintä, että sopu syntyi.

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden pääluottamusmiehen Jari Punakiven mukaan sopimuksessa on hyvää se, että kikyt saatiin pois. Se maksoi hänen mukaansa juhannusseisokin lyhentämiseksi tehdyn vuoropidennyksen.

– Sisältö ratkaisi. Kyllä tämän sovun kanssa elää, vaikka vähän tuli nenille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset