Carean tartuntataudeista vastaava lääkäri Risto Pietikäinen on vuoden valottaja

Risto Pietikäinen

Valottaja-palkinto on kouvolalaisen Elsa Hulkkosen suunnittelema keramiikkalyhty.

Kymenlaakson Journalistien nimeämä Vuoden valottaja on Carean tartuntataudeista vastaava lääkäri Risto Pietikäinen.

Kajaanista lähtöisin oleva Pietikäinen tuli Helsingistä infektiolääkäriksi Kymenlaakson keskussairaalaan 12 vuotta sitten. Hän asuu arkiviikot Kotkansaarella, pyöräilee töihin kesät talvet ja palaa viikonlopuiksi Helsinkiin.

Runsaat punkkiesiintymät varsinkin rannikolla ja saaristossa, punkkien levittämä borrelia ja harvinainen mutta vakava TBE-aivokuume leimaavat Kymenlaaksoa tartuntatautien osalta. Rannikolla on Ahvenanmaan ja Turun saariston ohella suurin riski saada TBE-tartunta.

— Nyt juuri on se vuodenaika, jolloin TBE-rokote kannattaa taas ottaa. Rannikolla ja saaristossa liikkuvan kannattaa täällä ehdottomasti pitää rokotus voimassa, Pietikäinen korostaa.

Tiedon hän toivoisi kulkeutuvan myös pääkaupunkiseudulta tuleville mökkiläisille.

Borreliatartuntojen määrässä on selvä ero eteläisen ja pohjoisen Kymenlaakson suhteen. Kouvolassa borreliaa esiintyy vain kuudesosa Etelä-Kymenlaakson vuotuisista luvuista.

Pietikäinen muistuttaa, että borrelia on hoitamattomana hyvin ikävä sairaus, mutta varsinkin alkuvaiheessa antibioottihoito auttaa aina.

Pietikäinen jakaa auliisti tietoaan tautitilanteesta ja muusta ajankohtaisesta aina, kun häneltä sitä pyydetään. Myös suoraan Carean verkkosivuille hän mielellään laittaisi enemmän ajankohtaisia tiedotteita ja hoito-ohjeita jokaisen luettavaksi.

Ehkä pahin epidemia Pietikäisen Kymenlaakson-aikana on tähän mennessä ollut vastustuskykyisen MRS-bakteerin leviäminen vuonna 2008.

Kymenlaakson Journalistien Valottaja-palkinnon saa vuosittain henkilö, joka omalla asenteellaan on edistänyt asiallista ja avointa tiedonvälitystä.

Viime vuosien valottajia

Kirjastonhoitaja Tuija Hanski Kouvolasta

Kymenlaakson pelastuslaitoksen päivystävät palomestarit

Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson toiminnanjohtaja Jari Ursin

Myllykoski Paperin työsuojeluvaltuutettu Risto Uotila

Kouvolan maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri

Hannele Karppinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.