Kouvolasta tulee kriisikunta, jos kaupunki ei saa alijäämää kuriin — Marita Toikka: Syyttävää sormea on turha osoittaa ketään kohti

Kouvolan taseeseen ennustetaan kertyvän tänä vuonna alijäämää. Huoli kaupungin taloudesta yhdisti kevään viimeistä valtuustoa.

Moises Garibay

Kaupunginjohtaja Marita Toikka (toinen oikealla) kertoi kaupunginvaltuustolle Kouvolan talousahdingosta ja sanoi, että palveluverkot pitää päivittää. Toikan vieressä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.), kaupunginlakimies Päivi Sandås ja valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.).
Kaupunginjohtaja Marita Toikka (toinen oikealla) kertoi kaupunginvaltuustolle Kouvolan talousahdingosta ja sanoi, että palveluverkot pitää päivittää. Toikan vieressä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.), kaupunginlakimies Päivi Sandås ja valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.).

Kouvolan kaupungin huono taloustilanne oli kaupunginvaltuuston kokouksen ykkösaihe maanantaina. Valtuutetut puhuivat taloudesta niin arviointikertomuksessa, tilinpäätöksessä, henkilöstökertomuksessa kuin osavuosikatsauksessa.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka luonnehti vuoden 2018 tilinpäätöstä huonoksi. Tilikauden tappio oli 26 miljoonaa euroa.

— Sosiaali- ja terveydenhuollon kulut eivät pysyneet annetussa talousarviossa ja verotulot jäivät reilusti alle budjetoidun. Vuoden 2019 ensimmäinen kolmannes näyttää, että sote-kustannukset ovat jälleen ylittymässä.

Tammi—huhtikuun 2019 osavuosikatsauksessa koko vuoden tuloksen ennustetaan painuvan 17 miljoonaa euroa pakkaselle.

Lähes 80 miljoonan euron alijäämä ilman satunnaisia eriä

Kouvolan kymmenen ensimmäisen vuoden aikana kaupungin taseeseen olisi kertynyt lähes 80 miljoonan euron alijäämä ilman satunnaisia eriä. Toikan mukaan tämä ei voi jatkua, koska pian kaupungilta loppuvat keinot tasapainottaa talouttaan jotain myymällä tai purkamalla.

Satunnaisia tuloja Kouvola sai muun muassa yhteiskoulun tulipalon vakuutuskorvauksista ja Kouvolan Veden liiketoimintakaupasta.

— Meidän on tunnustettava tosiasiat. Syyttävää sormea on turha osoittaa ketään kohti. Paras teko on katsoa peiliin.

Meiltä päättäjiltä loppuu usein rohkeus tehdä vaadittavia päätöksiä. — Jari Lindström

Kaupunginjohtajan mielestä kouvolalaisten verovaroilla ei voida enää pitää yllä vanhoja rakenteita, vaan palveluverkot pitää päivittää.

Talousjohtaja Hellevi Kunnas kertasi valtuustolle kriisikunnan kriteerit. Kouvolan Sanomat uutisoi kriisimittareista 1.6.2019.

Viime vuonna kaupungin taseessa ei ollut kertynyttä alijäämää, mutta mitä todennäköisimmin tämän vuoden jälkeen sitä on, Kunnas totesi.

Jos ennuste kertyneestä alijäämästä toteutuu seuraavassa tilinpäätöksessä, Kouvolalla on vuodet 2021—2024 aikaa kattaa alijäämä ennen kuin valtiovarainministeriö puuttuu kaupungin ahdinkoon. Kouvolan arviointimenettely voi alkaa aikaisintaan vuonna 2025.

Lindholm: Talouden tasapainottaminen tärkeintä

SDP:n Jukka Nyberg totesi Kouvolan alibudjetoineen terveydenhuoltomenonsa vuonna 2018. Hänen mielestään Kouvolassa oltiin yli-innokkaita visioissa, että Kouvola olisi lähdes ainoa kunta Suomessa, joka pystyy laskemaan terveyskustannuksiaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lindholm arvioi, että talouden tasapainottaminen on jäljellä olevan valtuustokauden ylivoimaisesti tärkein tehtävä.

— Se olisi ollut tärkeintä jo edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin työ jäi tässä salissa tekemättä.

Hän muistutti, ettei kyse ole vain yhdestä huonosta vuodessa.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Kimmo Jokiranta sanoi valtuustoryhmän olevan huolissaan siitä, kuinka hitaasti kaupunki pystyy seuraamaan taloustilannettaan. Hän kertasi, että alijäämän syitä olivat 7,4 miljoonaa euroa ennakoitua pienemmät verotulot ja ostopalvelumenojen kasvu.

— Erityisen paljon, 5—6 prosenttia kasvoivat sosiaali- ja terveyspalveluiden ostot. Kouvola osti palveluja kaikkiaan 366,6 miljoonalla eurolla.

Huhtala: Tarvittiin kriisi, että palveluverkoista alettiin keskustella

Vihreiden Juha Huhtala ilmoitti olevansa paradoksaalisesti iloinen siitä, että Kouvola otti viime vuonna taloudellisesti pahasti takkiin.

Moises Garibay

Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina vuoden 2018 tilinpäätöksen.
Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina vuoden 2018 tilinpäätöksen.

— Tarvittiin todellinen kriisi, että esimerkiksi palveluverkoista ryhdyttiin vakavasti keskustelemaan.

Hänen mukaansa vihreät yritti valtuustokauden alussa herätellä keskustelua esimerkiksi kaikkien lukioiden ylläpitämisen tarpeellisuudesta. Silloin keskustelua ei haluttu käydä toisin kuin nyt.

Huhtala harmitteli sitä, että hyvin valmistellut esitykset palveluverkoista ovat lässähtäneet päätöksentekovaiheessa.

Lindström: Kun meille esitetään ratkaisuja, kyseenalaistamme ne

Sinisten Jari Lindström puhui samasta kuin Huhtala.

— Pidän ongelmana sitä, että meiltä päättäjiltä loppuu usein rohkeus tehdä vaadittavia päätöksiä. Kun meille esitetään ratkaisuja, kyseenalaistamme ne. En sano, että kaikki viisaus olisi virkamiehissä, mutta ei se myöskään ole meissä, jotka on äänestetty päättämään.

Lindströmin mielestä luottamushenkilöiden pitää uskaltaa tehdä myös ikäviä päätöksiä. Hän sanoi olevansa itse valmis siihen.

— Vastuun ja taakan kantaminen olisi hyvä olla mahdollisimman yksimielistä.

Perussuomalaisten Jari Käki kehotti varautumaan kuntalaisten hoitokustannusten ylityksiin jatkossakin.

— Emme mahda mitään sille, jos kuntalaiset sairastavat. Heidät on hoidettava kuntoon.

Smeds: Alhainen kasvu on uusi normaali

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Smeds arvioi, että talouden uudessa normaalissa kasvu jää alhaiseksi ja julkisen talouden kantokyky on pysyvästi heikentynyt. Hänen mukaansa ohjeeksi on otettava toimintatapa, jossa pienemmällä rahalla yritetään tehdä enemmän.

— Esimerkiksi pyörätie on paras liikuntainvestointi, ei miljoonien halli.

Vasemmistoliiton Mika Byman piti selvänä, että Kouvolan täytyy tiivistää palvelurakennettaan. Palveluissa täytyy hänen mukaansa huomioida sosiaalinen ja alueellinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.

— Äärimmäisen tärkeää on myös olla tiiviissä yhteistyössä Kymsoten kanssa, koska sinne meidän sote-rahamme nykyään menevät.

Valtuusto hyväksyi vuoden 2018 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden kunnan hallintoa ja taloutta hoitaneille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset