Näyttelytilojen vuokrahintahaitari on Kouvolassa kympeistä yli tonniin — Näyttelyn saa esille myös ilman tilavuokraa

Lukas Pearsall

Kustaan galleriassa on esillä 29. syyskuuta saakka Leena Pyykön akryylimaalauksia. Pyykkö pitää gallerian viikkovuokraa, lähes sataa euroa, harrastajataiteilijalle melko korkeana.

Lukas Pearsall

Leena Pyykkö.

Jos taiteilija haluaa varata Kouvolassa näyttelytilan, hän saa varautua kirjavaan käytäntöön ja laajaan hintahaitariin. Vaihtoehtoina on viikkovuokraa, kuukausivuokraa, näyttelykausivuokraa, suurta tilaa, huonetta ja seinää.

Taidekeskus Antares Sippolassa veloittaa neliöhinnan: 5 euroa kuukaudessa. Näyttelytilaa on kaikkiaan 390 neliötä. Jos sen vuokraisi kokonaan, hinta olisi siis 1 950 euroa. Mukaan on laskettu taidekeskuksen päivänvalosali, pylväshalli ja teatteritila.

Näyttelyaika on niin pitkä, että suuremmissakin tiloissa hintaa voi tulla vain reilu satanen kuukaudessa.

Antareksen johtaja, kuvanveistäjä Tiiu Anttinen huomauttaa, että vuokralle menee toki joskus vain yksi tila.

— Ryhmänäyttelyissä taas tarvitaan usein ne kaikki.

Erikseen on 40-neliöinen kahvila, jota sitäkin voi vuokrata teoksilleen.

Kutsutulta ei peritä vuokraa

Antares järjestää myös kutsunäyttelyitä, jolloin tilavuokraa ei peritä. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa taas jokainen näyttely on kutsunäyttely.

Kouvolan taidemuseossa osa näyttelyistä on kutsunäyttelyitä. Museoon voi myös tarjota teoksiaan esille. Jos museo hyväksyy näyttelyn, se myös vastaa kustannuksista.

Kartanossa näyttelyaika on pitkä

Seinähinnoittelua on tarjolla esimerkiksi Kuusankosken Taideruukissa, Korian ja Haanojan kirjastoissa sekä Moision taide- ja pitokartanossa Elimäellä.

Kartanon vuokrahaitari on selvityksen laajin: maksuttomasta noin 1 500 euroon. Tilatarjontakin on laaja: pihapiirin Kulttuurimajasta ja Tarinatalon erikokoisista tiloista kartanon alakerran ja yläkerran seiniin ja kokonaisiin huoneisiin.

— Meillä näyttelyaika on niin pitkä, noin neljä kuukautta, että suuremmissakin tiloissa hintaa voi tulla vain reilu satanen kuukaudessa, sanoo Moision kartanon yrittäjä Anne Hasu.

Kartanon, samoin kuin esimerkiksi Taideruukin hinnoittelussa on huomioitu se, että tilat ovat valvottuja ja henkilökunta markkinoi näyttelyitä taiteilijoiden puolesta. Molemmat paikat ovat myös kohdeyleisön suosiossa.

Poikilo-galleria edullisimmassa päässä

Vuokrahintahaitarin edullisimmassa päässä on Kouvola-talon Poikilo-galleria, Taideruukin Galleria Nurkka ja kirjastojen näyttelytiloja.

Valkealan kirjaston yhteydessä oleva erillinen taidegalleria, Kustaan galleria kadonnee lähivuosina. Kaupunki suunnittelee Valkealan entisen kunnantalon ja kirjaston purkamista. Tilalle on määrä tulla uusi palvelukeskus.

Tänä syksynä Myllykosken kirjastosta lähti näyttelytila uuden monitoimitilan tieltä.

Kouta-galleria ei peri vuokraa

Kouvolassa on myös näyttelypaikkoja, joista ei peritä vuokraa. Niihin kuuluvat Moision kartanon Kulttuurimaja ja Kouvolan taidemuseon Kouta-galleria. Jälkimmäistä pyörittää Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry.

— Meillä ei ole tilavuokraa, sillä kuluista vastaa museo, Kouta ry:n puheenjohtaja Hanna Peräkylä kertoo.

Aiemmin galleriaan saivat hakea vain Kaakkois-Suomen taiteilijaseurojen jäsenet. Tänä vuonna näyttelyhaku avattiin kaikille halukkaille. Tarkoitus on jatkaa kaikille avoimella linjalla myös tulevina vuosina.

— Ei ole kiinnostavaa esitellä samojen taiteilijoiden töitä liian tiuhaan. Taiteilijat etsivät uusia näyttelytiloja yli maakunta- ja maarajojen.

Myöskään esimerkiksi Kettumäen kotiseututalossa ja Museokorttelin Onnenkukossa ei peritä näyttelytilavuokraa. Onnenkukko ottaa kuitenkin provision myydyistä teoksista. Käytäntö on yleinen yksityisissä gallerioissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.