Susi kävi Voikkaan grillillä – Anjalan ja Elimäen suunnalla liikkuva susi on päätetty lopettaa, Kouvolassa todennäköisesti kaksi sutta

Susihavainnot Kouvolassa eivät ota laantuakseen. Poliisin keinot ovat loppuneet Anjalassa ja Elimäellä liikkuvan suden karkottamiseksi.

Timo Österberg

Kuusankosken susi liikkui kirkkaassa päivänvalossa Anhavaistentiellä helmikuun lopussa. Lukijan kuva.
Kuusankosken susi liikkui kirkkaassa päivänvalossa Anhavaistentiellä helmikuun lopussa. Lukijan kuva.

Voikkaalainen Niina Käyhkö joutui hieraisemaan silmiään torstain vastaisena yönä, kun hän näki parvekkeeltaan ison koiraeläimen Voikkaan grillillä.

– Olin puolen yön jälkeen vastapäisen kerrostalon parvekkeella, kun huomasin eläimen kulkevan rakennuksen edustalla. Se pysähtyi haistelemaan grillin roskista.

Käyhkö haki puolisonsakin parvekkeelle katsomaan otusta.

– Kysyin, että mikä tuo on, ei voi olla koira. Mies sanoi heti, että se on susi.

Hetken kuluttua susi jatkoi matkaansa tien yli. Samaan aikaan tiellä oli ajanut auto. Se joutui pysähtymään, kun susi juoksi sen keulan edestä.

– En nähnyt, minne se jatkoi matkaansa. Menin sisälle katsomaan ikkunasta, mutta en nähnyt sutta enää, Käyhkö kertoo.

Minna Saukkonen grillikioski Hot Spotista kertoo, että susi ei jättänyt jälkiä grillivierailustaan.

– Tömsteri oli aamulla pystyssä ja kaikki tallella.

Saukkonen arvelee, että grilliruoan jämät, kertakäyttöastiat ja paperit ovat tuoksuneet erityisen hyvältä suden nenään.

– Emme kuitenkaan ole hukkasta ruokkineet, hän sanoo.

Varhaisjakaja Markus Harjamaa näki suden tuntia myöhemmin, puoli kahden aikoihin yöllä Voikkaan ruokakauppojen takana olevalla omakotialueella. Matkaa grillille on joitakin satoja metrejä.

– Se oli paikallaan haistelemassa postilaatikkoa, mutta lähti autoni huomattuaan karkuun, Harjamaa kertoo.

Sini Sipari

Sini Sipari kuvasi Elimäellä, Korialla ja Anjalassa liikkuvan suden 25.2. Anjalantiellä lähellä Hiivurintien risteystä yöllä.
Sini Sipari kuvasi Elimäellä, Korialla ja Anjalassa liikkuvan suden 25.2. Anjalantiellä lähellä Hiivurintien risteystä yöllä.

Anjalan susi on saanut lopetuspäätöksen

Poliisi voi tehdä sudesta karkotuspäätöksen tai painavin perustein määrätä sen lopetettavaksi. Anjalassa ja Elimäellä tavattua sutta on koitettu karkottaa tuloksetta. Susi palaa aina pihapiireihin.

Emme halua, että tulee vastaan tilannetta, jossa ensin häviää kotieläimiä ja lopulta ihminen ja susi ovat vastakkain. — Timo Kuokkanen

Nyt se on mahdollisesti loukkaantunut ja ontuu toista etujalkaansa.

Komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että eteläisessä Kouvolassa liikkuva susi on määrätty lopetettavaksi. Pelkona on, että ontuva susi ei mahdollisesti pysy enää riistan perässä, vaan hakee pian helpompaa saalista kotipihoilta. Poliisi haluaa turvata ihmiset ja omaisuuden.

– Metsässä elävät sudet eivät meitä tietenkään kiinnosta, mutta tämä susi käy päivittäin ihmisasutuksessa. Emme halua, että tulee vastaan tilannetta, jossa ensin häviää kotieläimiä ja lopulta ihminen ja susi ovat vastakkain.

Käytännössä, jos sudesta saadaan havainto asutuksen keskeltä, poliisi pyytää avukseen paikallisen suurpetoyhdyshenkilön. Poliisilla ei ole resursseja jäljestää sutta.

Kouvolassa liikkuu mahdollisesti kaksi sutta

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi kertoo, että susia on "enemmän kuin todennäköisesti" kaksi.

Myös Kuusankosken, Iitin ja Voikkaan suunnalla liikkuva susi käyttäytyy Pentinniemen mukaan villieläimeksi erikoisella tavalla.

– Yleensä villieläimet pysyvät piilossa metsissä ja väistävät ihmistä. Tämä susi tuntuu olevan hyvin ihmisrakas.

Jos susia on kaksi, niin poliisin mukaan toisen suden karkotus- tai lopetuspäätökset tehdään erikseen.

– Näissä ei tehdä massaratkaisuja. Ensimmäiseksi yritämme saada suden kaikin keinoin karttamaan ihmistä. Jos se ei onnistu, tilanne arvioidaan uudelleen, komisario Timo Kuokkanen kertoo.

Lukijan kuva / Tommi Aksola

Kuusankosken ensimmäinen susihavainto tehtiin keskellä päivää Mäyränkorven, Niivermäen ja Tervaskankaan välisellä alueella helmikuun lopulla.
Kuusankosken ensimmäinen susihavainto tehtiin keskellä päivää Mäyränkorven, Niivermäen ja Tervaskankaan välisellä alueella helmikuun lopulla.

Hätäkeskukseen soitto tarvittaessa

Poliisi ohjeistaa ihmisiä ilmoittamaan susihavainnoista paikallisille petoyhdyshenkilöille, jos sudesta tehdään ihmisille vaarattomia havaintoja. Paikallisten petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät Riista.fi-palvelusta.

Hätäkeskukseen numeroon 112 kannattaa soittaa, jos susi tavataan piha-alueella, eikä se suostu poistumaan, vaan jää pyörimään lähiympäristöön.

Hätänumeroon voi soittaa myös, mikäli susi yrittää lähestyä ihmistä ja käyttäytyy pelottomasti.

Uusimmat uutiset