Iitti päätti lähteä Kimolan kanavan rahoittajaksi — Kanavalle täysimääräistä summaa kannattavat voittivat äänin 23—4

Kouvolan, Heinolan ja Iitin myönteisten päätösten jälkeen kanavan rahoitus on valtion käsissä. Valtiolta kaivataan runsaan neljän miljoonan euron nokitusta jo aiemman liki 10 miljoonan päälle.

Jussi lopperi

Kimolan nippunosturin tilale on tarkoitus tehdä sulku veneitä varten. Kanavan rahoitus on seuraavaksi valtion käsissä.
Kimolan nippunosturin tilale on tarkoitus tehdä sulku veneitä varten. Kanavan rahoitus on seuraavaksi valtion käsissä.

Iitti osallistuu Kimolan kanavan rahoituksen 832 000 eurolla. Iitin kunnanvaltuusto hyväksyi tiistai-iltana äänin 23—4 Kimolan kanavan toteuttamissopimuksen.

Valtuutettu Liisa Alatalo (sd.) esitti, ettei kunnanhallituksen esitystä hyväksytä eikä Iitin kunta osallistu kanavan rahoitukseen.

Valtuutettu Hannu Suhonen (vasen ryhmä) esitti valtuutettu Riitta Alestalon (kok.) kannattamana, että Iitin kunta osallistuu hankkeeseen vain alkuperäisen 250 000 euron määrärahavarauksen mukaisesti.

Alatalon esitys jäi ilman kannatusta, joten kunnanvaltuusto äänesti kunnanhallituksen ja Suhosen tekemän muutosesityksen välillä.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin yhteensä 27 ääntä, 23 oli kunnanhallituksen ja 4 muutosesityksen kannalla.

Muutosesitystä kannattivat Suhosen, Alestalon ja Alatalon lisäksi Leena Viitala (kd.). Suhonen jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Valtuuston puheenjohtaja Anniina Peltola (kesk.) totesi kunnanvaltuuston päätökseksi, että Iitin kunta hyväksyy Kimolan kanavan toteuttamissopimuksen.

Kouvola ja Heinola päättivät osallistumisesta jo maanantaina

Kunta osallistuu kanavan rahoitukseen edellyttäen, että valtio, Kouvolan kaupunki ja Heinolan kaupunki osallistuvat kanavan rahoitukseen sopimuksessa määritellyllä tavalla.

Kouvola ja Heinola päättivät maanantaina osallistua Kimolan kanavan rakennushankkeen rahoittamiseen. Kouvolassa päätös syntyi äänin 39—19. Heinolassa päätös rahoittamisesta oli yksimielinen.

Kouvolan osuus 4,8 miljoonaa ja Heinona osuus 1,3 miljoonaa euroa.

Maaliskuun lopussa tulleiden uusien arvioiden mukaan kanavan kunnostuksen kustannukset ovat noin 20,8 miljoonaa euroa. Alkuperäinen kustannusarvio oli noin 9 miljoonaa euroa. Valtion osuus on noin 13,9 miljoonaa euroa ja kuntien osuus 6,9 miljoonaa euroa.

Valtio on aiemmin myöntänyt hankkeelle 9,7 miljoonaa euroa. Nyt osuutta pitäisi nostaa 4,2 miljoonalla.

Hallitus päättänee toukokuussa, sisällyttääkö se Kimolan kanavan lisätalousarvioesitykseensä. Jos summa myönnetään, eduskunta päättää asiasta todennäköisesti ennen kesälomia.