Mitä tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan? Katso ohjeet täältä

Ensimmäiseksi on soitettava päivystysapunumeroon.

Jussi Lopperi

Pohjois-Kymen sairaalaan on perustettu infektiopäivystys, jonne kuljetaan sisätautien oven kautta.
Pohjois-Kymen sairaalaan on perustettu infektiopäivystys, jonne kuljetaan sisätautien oven kautta.

Kymenlaaksossa oli perjantaiaamupäivään mennessä todettu 12 varmistettua koronavirustartuntaa. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote on varautunut epidemian pahenemiseen muun muassa siirtämällä kiireetöntä vastaanottotoimintaa. Virustestauksia on lähiaikoina tarkoitus lisätä koko maassa.

Mikäli epäilee koronavirustartuntaa, on ensisijaisesti soitettava päivystysapunumeroon 116 117.

Soittoon on syytä, jos saa vakavia infektio-oireita. Niitä ovat muun muassa yleistilan heikkeneminen, hengenahdistus, hengitysvaikeus, jatkuva rintakipu tai painon tunne rintakehällä, sekavuus uutena oireena, liikkumiskyvyn heikentyminen sekä kalpeus ja sinerrys huulilla tai kasvoilla.

Riskiryhmiin kuuluvien on syytä hakeutua testaukseen muita herkemmin. Päivystysnumeroon on soitettava, jos kuume nousee äkillisesti 38 asteeseen tai sen yli tai jos sairauteen liittyy kurkkukipua tai yskää.

Sairastumisriskiä lisäävät yli 70 vuoden ikä ja sellaiset perussairaudet, jotka huonontavat merkittävästi keuhkojen ja sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi vaikea-asteinen sydänsairaus, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta ja diabetes, johon liittyy elinvaurioita.

Kymsoten infektiopäivystykset ovat Pohjois-Kymen sairaalassa ja Kymenlaakson keskussairaalassa. Terveysasemilla ei enää hoideta infektio-oireisia potilaita.

Jos päivystysapu kehottaa tulemaan näytteenottoon, se antaa myös ohjeet paikalle saapumiseen. Päivystykseen on parasta tulla yksityisautolla. Jos julkisia kulkuvälineitä on pakko käyttää, on suojattava suu ja nenä, käytettävä käsineitä ja pysyteltävä mahdollisimman kaukana muista matkustajista.

Infektiopäivystyksissä on oma sisäänkäynti, jota käyttävät vain infektio-oireiset potilaat. Pohjois-Kymen sairaalassa päivystykseen mennään sisätautien oven kautta.

Monille koronavirustartunta aiheuttaa vain lieviä oireita. Nykyisten ohjeiden mukaan näissä tapauksissa ei tarvita lääkärin tekemää taudinmääritystä, vaan taudin voi sairastaa kotona.

Kotona on pysyteltävä, kunnes kuume ja muut oireet ovat olleet poissa vähintään vuorokauden. Muiden samassa taloudessa asuvien on syytä välttää lähikosketusta sairastuneen kanssa. Hyvä käsihygienia ja hihaan tai nenäliinaan yskiminen on syytä muistaa.

Virustartuntaa epäilevät voivat tehdä oireiden arvioinnin verkossa osoitteessa www.omaolo.fi.

Lähteet: korona.kymsote.fi, thl.fi

Luetuimmat