Iitissä sijaitseva Hotel Radalla saa vauhtia remonttiin 400 000 euron yritystuesta – Hotelli rakentaa muun muassa viisi uutta maisemahuvilaa

Lisäksi vanhoja kiinteistöjä kunnostetaan. Projektin kokonaiskustannukset ovat 2 miljoonaa euroa.

Noora Vilamaa

Hotellin kartanon remontin on tarkoitus valmistua ensi kesäksi. Tältä kartanorakennus näytti viime kesänä.
Hotellin kartanon remontin on tarkoitus valmistua ensi kesäksi. Tältä kartanorakennus näytti viime kesänä.

Viime kesänä ovensa avannut majoitusyritys Hotel Radalla on saanut lähes 400 000 euroa yritystukea Kaakkois-Suomen ely-keskukselta maaseudun kehittämiseen tarkoitetusta rahastosta.

Kaksivuotisen hankkeen tarkoituksena on kunnostaa Iitissä sijaitsevan hotellin vanhoja rakennuksia sekä kehittää miljöötä.

Hotellin toisen omistajan Sanna Hyyryläisen mukaan yritys peruskorjaa pääkartanon ja Jukola-rakennuksen.

– Rakennamme myös viisi uutta 25–30 neliön maisemahuvilaa.

Lisäksi aluetta kehitetään rakentamalla lisää pysäköintitilaa ja kunnostamalla rantaa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 2 miljoonaa euroa, josta investointituki kattaa 20 prosenttia.

Kartanohotelli Radansuusta tuli Hotel Radalla

Sanna Hyyryläinen osti yhdessä miehensä Veli Hyyryläisen kanssa Iitin Urajärven rannalla sijaitsevan kiinteistökokonaisuuden viime vuonna. Kartanohotelli Radansuu -nimellä toimineen hotellin nimi vaihdettiin uuteen, ja Hotel Radalla avautui saman vuoden heinäkuussa.

Kiinteistökokonaisuuteen kuuluu yhteensä viisi rakennusta, joiden asuintilojen pinta-ala on 2 700 neliötä. Maata on hotellilla on 17 hehtaaria.

Bed & breakfast -tyyppisellä majoitustarjoilulla toimiva kesähotelli sekä sen vieressä oleva kongressirakennus avautuivat viime kesänä. Samana kesänä Hyyryläiset kunnostivat rantasaunan.

Noora Vilamaa

Kartanorakennus on valmistunut vuonna 1856.
Kartanorakennus on valmistunut vuonna 1856.

Majoituspaikkoja on tulossa lähes sata

Tällä hetkellä kesähotellissa on 25 hotellihuonetta, jotka ovat jo asiakkaiden käytössä. Jokaiseen huoneeseen mahtuu kahdesta kolmeen henkeä.

Hankkeen päätyttyä majoituspaikkoja tulee olemaan 80:stä sataan. Kartanoon on tulossa kaksi sviittiä ja yksi erillinen huone, joihin mahtuu yhteensä 10 henkilöä.

Jukola-rakennukseen on tulossa 14 majoituspaikkaa. Se toimi Sanna Hyyryläisen mukaan edellisen omistajan aikana kaksikerroksisena kesähotellina.

– Nyt paloviranomaisten ohjeiden mukaisesti voimme laittaa majoituspaikkoja vain yhteen kerrokseen.

Korona pysäytti remontin keväällä

Hotellin pääkartanon remontin Hyyryläiset aloittivat tammikuussa, jolloin rakennuksen purkaminen ehdittiin laittaa jo hyvin käyntiin. Kartano oli tarkoitus avautua Hyyryläisen mukaan tänä kesänä, mutta korona pisti suunnitelmat uusiksi.

– Jouduimme katkaisemaan työt kartanolla kokonaan. Ne käynnistettiin uudelleen kesäkuussa.

Tällä hetkellä kartanossa remontoidaan sisätiloja. Seuraavana on vuorossa ikkunoiden vaihtaminen ja lämmityksen laittaminen kiinteistöön. Kartanon ulkopuoli laitetaan Hyyryläisen mukaan kuntoon viimeistään ensi keväänä.

– Myös Jukola-rakennus on tarkoitus saada valmiiksi ensi kesäksi. Jää kuitenkin nähtäväksi, mihin meidän resurssit riittävät.

Lisäksi Hyyryläiset ovat rakentaneet uutta pysäköintialuetta hotellin yläpuolelle. Alueelta on louhittu kalliota, jota on osittain käytetty rannan muokkaamiseen.

Maisemahuvilat rakennetaan projektin loppuvaiheessa eli vuonna 2022.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut