Kouvolan A-Klinikalla alkoholistien määrä on vähentynyt, aineita käytetään nykyään sekaisin — ”Kymenlaaksolaisille käyttäjille kelpaa mikä tahansa”

Kouvolalaiset päihteiden käyttäjät hakeutuvat hoitoon usein vasta siinä vaiheessa, kun fyysinen tai psyykkinen kunto romahtaa.

Kimmo Seppälä

Päihteistä irtaantumisessa asiakkaan oma halu muuttaa elämäänsä on tärkeää.
Päihteistä irtaantumisessa asiakkaan oma halu muuttaa elämäänsä on tärkeää.

Perinteisten alkoholistien määrä on vähentynyt Kouvolassa. Päihteiden käyttö on nykyään erilaisten aineiden sekakäyttöä.

Näin sanoo A-Klinikan laitospalveluiden aluepäällikkö Antti Immonen, jolla on yli 20 vuoden kokemus päihdetyöstä. Hän vastaa A-Klinikan Kymenlaakson ja Lahden alueen laitospalveluista.

— Usein uutisoidaan, että milloin mikäkin huume on muodissa. Kymenlaaksolaisille kelpaa mikä tahansa. Jos tarjolla ei ole suosikkipäihdettä, käytetään jotain muuta.

Vakava fyysinen tai psyykkinen oire johtaa usein päihdehoitoon

Päihteiden käyttäjät hakeutuvat hoitoon usein vasta siinä vaiheessa, kun elämäntilanne on jollain tapaa kriisiytynyt, kertoo Addiktum oy:n toimitusjohtaja, päihdepsykiatri Antti Mikkonen.

— Kimmokkeena voi olla jokin vakava fyysinen haitta, esimerkiksi haimatulehdus, tai asiakkaan psyykkinen tila on voinut romahtaa.

Maaliskuusta alkaen Addiktum on ollut Kouvolan kaupungin tarjoamien päihdehoidon avopalveluiden ensisijainen tuottaja. A-Klinikan toiminta jatkuu Addiktumin rinnalla.

Päihdehoidossa iloitaan pienistä edistysaskelista

Päihteistä irtaannutaan pienin askelin ja hoidossa otetaan huomioon asiakkaan koko elämäntilanne.

— Ensiksi kartoitetaan asiakkaan päihteiden käytön nykytilanne ja päihdehistoria. Lisäksi selvitetään hänen sosiaalinen tilanteensa ja psyykkiset oireet. Nämä muodostavat kokonaisuuden, jota ei voi erotella, jos päihdeongelmaa aletaan hoitaa, Mikkonen kuvailee.

Immosen mukaan hoidon edistymisessä kiinnitetään huomiota välitavoitteisiin.

— Riemuitaan pienistä edistysaskelista: nyt on takana viikko raittiina, velkaneuvojan kanssa meni tänään hienosti. Jos asiakas jää odottamaan täydellistä toipumista, eteenpäin vieviä askeleita ei hahmota.

"Erilaisten hoitomuotojen pitäisi tehdä yhteistyötä, eikä taistella siitä, mikä on paras"

Immonen pohtii raitistumistarinaansa kertovia julkkiksia ja heidän välittämäänsä kuvaa. Esimerkiksi Kouvolassa tiistaina puhunut lahtelainen entinen huippujääkiekkoilija Marko Jantunen pääsi eroon huumeista Avominne-klinikan metodeilla.

Klinikan kustannuksista vastaa asiakas itse, tai kunnalta on haettava maksusitoumusta. Esimerkiksi 28 vuorokauden intensiivinen hoitojakso klinikalla maksaa yli 5 000 euroa.

— Minnesota-hoidon avulla toipuneiden tarinoissa on toisinaan sellainen sävy, että kyseinen hoito on ainoa keino, ja vain se toimii.

Immonen kehuu Minnesota-mallia, mutta huomauttaa, että hoitomalleja on muitakin. Niidenkin avulla voi toipua, hän muistuttaa.

— Erilaisten hoitomuotojen pitäisi tehdä yhteistyötä, eikä taistella siitä, mikä on paras.

Retkahdus ei tarkoita epäonnistumista

Päihteistä irtaantumisessa asiakkaan oma halu muuttaa elämäänsä on tärkeää. Hoidon päämääränä ei välttämättä ole saavuttaa heti täysraittiutta.

— Pyrimme parantamaan ihmisen ennustetta pysyä raittiina ja toimintakykyisenä pitkällä aikavälillä, Mikkonen sanoo.

Jos asiakas jää odottamaan täydellistä toipumista, eteenpäin vievä askeleita ei hahmota. — Antti Immonen

Useimmille tulee retkahduksia, isompia tai pienempiä, hän huomauttaa. Retkahdus ei tarkoita epäonnistumista.

— Käymme retkahduspäivän läpi tilanne tilanteelta. Usein yhdessä asiakkaan kanssa löytyy monta kohtaa, jossa toisin toimimalla lopputulos olisi ollut jotain muuta kuin päihteiden käyttö.

Fakta: Addiktumin asiakkaista yli puolet huumeriippuvaisia

Vuoden 2018 aikana Addiktumin Kouvolan toimipisteessä on ollut reilut 400 asiakasta.

Asiakkaista 60 prosenttia on tullut klinikalle huumeiden vuoksi.

Alkoholiriippuvaisia on ollut 25 prosenttia asiakkaista.

Uhkapeliriippuvaisia on ollut 10 prosenttia.

Pelkistä lääkkeistä riippuvaisia on ollut 5 prosenttia asiakkaista.

A-Klinikalla on Kouvolassa 21 laitospaikkaa, joissa käy vuoden aikana noin 300 asiakasta.

A-Klinikan avohoidossa on ollut vuosittain 300—500 asiakasta.

Lähde: Addiktum oy, A-Klinikka

Luetuimmat