Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Veturin katolle valmistuva aurinkovoimala tuottaa sähköä kauppakeskuksessa sijaitsevalle K-Citymarketille. Aurinkoisena kesäpäivänä se voi kattaa jopa 60 prosenttia kaupan sähkönkulutuksesta.

Kauppakeskus Veturi

Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu elokuussa aurinkovoimala. Aurinkopaneeleja on yli 3 300.
Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu elokuussa aurinkovoimala. Aurinkopaneeleja on yli 3 300.

Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu elokuussa aurinkovoimala. Siihen tulee yhteensä 3 339 aurinkopaneelia. Aurinkovoimala tuottaa sähköä kauppakeskuksessa sijaitsevalle K-Citymarketille.

Rakennuttamis- ja ylläpitojohtajan Jukka Anttilan mukaan aurinkovoimala on ensimmäinen, jonka K-ryhmä rakennuttaa Kymenlaaksoon. Hän sanoo, että K-ryhmä rakennuttaa aurinkovoimaloita suhteellisen uusiin ja suuriin kohteisiin, joissa se tietää tekevänsä kauppaa pitkälle tulevaisuuteen.

Asennettavien aurinkopaneelien sähköntuotto vastaa 10—15 prosenttia ruokakaupan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan kattaa noin 60 prosenttia ruokakaupan sen hetkisestä kulutuksesta.

Kouvolan Veturiin tulevan kokoluokan aurinkovoimalaa käytettäessä K-ryhmä säästää kustannuksissa kymmeniä tuhansia euroja vuosittain.

— Voimala maksaa noin 750 000—800 000 euroa. Siitä saa noin kymmenen prosentin vuotuisen tuoton. Laskun mukaan kulusäästö voi olla esimerkiksi noin 70 000—80 000 euroa vuodessa, Anttila laskee.

Hän huomauttaa, että säästön suuruus vaihtelee paikkakunnittain sen mukaan, mikä sähkönhinta kullakin paikkakunnalla on.

Tänä kesänä sähköntuotto on ollut erinomaista

Aurinkovoimala sopii K-ryhmän mukaan ruokakaupan sähkön lähteeksi, sillä kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä ja kylmälaitteissa sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan. Tuotantoa saadaan myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan.

Ruokakauppa pystyy Anttilan mukaan käyttämään kaiken aurinkovoimaloiden tuottaman sähkön silloinkin, kun sitä tulee reilummin.

— Olemme hakeneet kokemuksia erilaisista kohteista. Tämä kesä on ollut hyvä testiympäristö. En vielä tässä vaiheessa pysty kertomaan, millaisia johtopäätöksiä pystymme tekemään. Mutta sen voi sanoa, että tuotantoluvut ovat olleet hyviä.

Sen sijaan viime kesänä K-ryhmä ei päässyt tavoitteisiin, joita se oli aurinkovoimaloidensa sähköntuotolle laskenut.

— Se vaihteli viime vuonna paikkakunnittain. Ei viime kesä huono ollut. Jos olisi ollut, emme tekisi näitä lisää. Tämä on yksi meidän strateginen valinta.

Veturin katolle tulevan aurinkovoimalan Anttila arvioi olevan valmis tuotantoon viimeistään ensi viikolla. Aurinkovoimalan elinkaari on noin 35 vuotta.

Lisää aurinkovoimaloita rakenteilla

Kauppakeskus Veturin kiinteistön omistaa Mercada. Toimitusjohtaja Harri Holmström sanoo, että kauppakeskuksessa hyödynnetään maalämpöä ja kaupan kylmäjärjestelmien lauhdelämpöä.

— Vain kaikkein kovimmilla pakkasilla joudumme turvautumaan kaukolämpöön. Kesällä Veturin maalämpöjärjestelmän kautta tuotettua energiaa pystytään hyödyntämään viilennyksessä, Holmström kertoo tiedotteessa.

Ensimmäinen aurinkovoimala K-ruokakaupan katolle rakennettiin Tampereelle vuonna 1997. Tällä hetkellä K-ryhmän kauppojen katoilla on yhteensä 26 aurinkovoimalaa. Niissä on aurinkopaneeleja 32 204 kappaletta. Uusia aurinkovoimaloita on K-ryhmän mukaan rakenteilla lisää.

Juttua muokattu 14.8. kello 14.25: Lisätty K-ryhmän rakennuttamis- ja ylläpitojohtajan Jukka Anttilan kommentit ja tieto, milloin Kouvolan Veturin aurinkovoimala on valmis tuotantoon.

Juttua muokattu 15.8. klo 8.47: Korjattu, että maalampöä ja kaupan kylmäjärjestelmien lauhdelämpöä hyödynnetään kauppakeskuksessa, ei vain kaupassa, kuten tekstissä aiemmin mainittiin.