Korjausta odottavaa Manskin vesiaihetta täytetään toistaiseksi säiliöautosta — Säännöllistä aikataulua vesisuihkuille ei ole vielä luvassa

Korjaustyöt valmistunevat heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Vesiaiheen vettä ei ole tarkoitettu juotavaksi.

Jussi Lopperi

Manskin vesiaihe on toiminnassa epäsäännöllisesti, kunnes vuotava vesijohto saadaan korjattua. Kuva on huhtikuulta, jolloin vesiaihetta otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön.
Manskin vesiaihe on toiminnassa epäsäännöllisesti, kunnes vuotava vesijohto saadaan korjattua. Kuva on huhtikuulta, jolloin vesiaihetta otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön.

Kävelykatu Manskin vesiaiheen korjaustyöt venyvät ensi kuuhun. Henri Dahlgren laitteiston asentaneesta Espoon allastekniikasta sanoo, että työ voi olla valmis heinäkuun ensimmäisellä viikolla, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Vika ei ole vesiaiheessa, vaan sen ulkopuolisessa vesijohdossa. Espoon allastekniikka purkaa ensi viikolla laitteita, jotta Kouvolan Vesi pääsee korjaamaan vuotavan maanalaisen tulojohdon. Sen jälkeen laitteet asennetaan takaisin.

Verkostomestari Sami Hellsten Kouvolan Vedeltä toteaa, ettei vuodon syy selviä ennen kuin sitä päästään korjaamaan. Yksi mahdollinen syy on johdon jäätyminen.

Remontoidun Manskin avajaisia vietettiin huhtikuun lopulla. Vesiaiheen vuoto havaittiin noin viikkoa myöhemmin, kun Danske Bankin maanalaiseen autohalliin alkoi valua vettä.

Vesiaiheen suihkuissa ei voi käyttää vesijohtovettä ennen vuodon korjaamista. Tällä hetkellä vesiaihe täytetään kahden kuutiometrin säiliöautosta joka toinen päivä. Joiltakin tahoilta on esitetty epäilyksiä, että suihkuava vesi olisi likaista.

— Siinä ei ole mitään perää. Vesi on samaa, joka kiertää putkissa, ja sen vaihtuvuus on suuri, sanoo yhdyskuntatekniikan rakennuttamisyksikön valvoja Markku Brandtell.

— Vesiaiheiden vettä ei kuitenkaan ole tarkoitettu juotavaksi. Kyllä siitä varmaan vatsa sekaisin menee.

Vesisuihkut eivät nyt toimi tietokoneohjelmoinnilla, vaan asentaja Juha Mankki käynnistää ne käsin.

— Säiliökaivoa ei pidä päästää tyhjäksi, koska pumpuissa ei ole automatiikkaa, joka havaitsisi, ettei vettä ole. Silloin pumppuihin pääsee ilmaa ja ne leikkaavat kiinni, Brandtell toteaa.

Parin kuutiometrin säiliöllä suihkut pystytään pitämään kuusi tuntia päällä niin, ettei vesi varmasti lopu. Veden kulumiseen vaikuttavat tuuli, joka heittää vesisuihkuja ohi lähteestä sadevesiviemäreihin, ja auringonpaiste, joka haihduttaa vettä.

Suihkukaivolla ei tällä hetkellä ole säännöllisiä käyttöaikoja. Kun vika saadaan korjattua, sellaiset voidaan määritellä ohjelmoinnilla, mutta niistä ei toistaiseksi ole suunnitelmaa.

Luetuimmat