SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Kouvolan säästökuuri vei kaupungin työntekijöiden palkkiolomat — Lomista luopuminen tuo vuosittain 120 000 euron säästöt

Kaupungin työntekijöillä on edelleen myös ilmaisia henkilöstöetuja ja heitä muistetaan 50- ja 60-vuotismerkkipäivinä sekä eläkkeelle siirryttäessä.

Katja Juurikko

Palkkiolomat päättyivät samanaikaisesti sekä kaupungin palveluksessa olevalta henkilöstöltä että Kymsoten palvelukseen vuoden 2019 alussa siirtyneiltä.
Palkkiolomat päättyivät samanaikaisesti sekä kaupungin palveluksessa olevalta henkilöstöltä että Kymsoten palvelukseen vuoden 2019 alussa siirtyneiltä.

Kouvolan kaupunki luopui pitkäaikaisesta oman kunnan palveluksesta myönnetyistä palkkiolomista vuoden 2019 alussa.

Palkkiolomat päättyivät samanaikaisesti sekä kaupungin palveluksessa olevalta henkilöstöltä että Kymsoten palvelukseen vuoden 2019 alussa siirtyneiltä.

— Työntekijät, jotka ansaitsivat vuoden 2018 loppuun mennessä palkkioloman, saavat vielä pitää sen, kaupungin työsuojelupäällikkö Annamaija Saarela sanoo.

Syy palkkiolomista luopumiseen oli kaupungin säästökuuri, kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Karhu kertoo. Viime vuoden lopulla tehdyssä kaupungin talouden tasapainottamista koskevassa laskemassa arvioitiin, että palkkiolomista luopumisen vuosittainen säästö on 120 000 euroa.

Karhun mukaan kaupunki aikoo kehittää työntekijöidensä palkitsemisjärjestelmää tämän vuoden aikana.

— Se voisi olla esimerkiksi jonkinlaista kertaluonteista palkitsemista.

Kaupungilla ei ole yleisiä ohjeita, miten menetellään tänä vuonna, jos työntekijälle tulee esimerkiksi 20 vuotta täyteen kaupungin palveluksessa.

Maaliskuun lopussa kaupungilla oli yhteensä 3 325 työntekijää. Heistä vakituisia työntekijöitä oli 2 653 henkilöä. Koko kaupungin henkilöstöstä 752 on miehiä ja 2 573 naisia. Kaupungin työntekijöiden keski-ikä on 48 vuotta.

Aiemmin kaupungin työntekijät saivat pitkäaikaisesta palveluksesta palkallista lomaa tai kylpylämatkan. Kaupunki on muistanut 20, 30 ja 40 vuotta työskennelleitä henkilöitä.

Esimerkiksi 30 vuotta kaupungilla työskennellyt on saanut valita joko viikon palkallisen loman tai neljän vuorokauden kylpyläloman omalla vapaa-ajallaan.

Viime vuonna pitkäaikaisesta palvelussuhteesta palkittavista suurin osa eli 186 työntekijää piti palkkioloman. Yhdeksän työntekijää valitsi kylpyläpaketin.

Kaupunki hakee edelleen ansioituneille työntekijöilleen Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä.

— Kuntaliiton kultainen ansiomerkki haetaan yhteensä 30 vuotta kunnallisessa palvelussuhteessa toimineille, Saarela sanoo.

Vaikka palkkiolomista luovuttiin, kaupunki muistaa henkilöstöään 50- ja 60-vuotismerkkipäivinä sekä eläkkeelle siirryttäessä. Merkkipäivää viettäviä ja eläkkeelle siirtyviä työntekijöitä muistetaan Kalevala-korulla. Naiset saavat lahjaksi hopeisen kaulakorun ja korvakorut. Miehet saavat hopeisen solmionpidikkeen ja kalvosinnapit. Suosituin merkkipäivälahja on ollut Kalevala Korun Vanamo-riipus.

Merkkipäivälahjoja annettiin vuonna 2018 yhteensä 300, joista 50-vuotislahjoja oli 139 ja 60-vuotislahjoja 161.

Eläkelahjoja annettiin vuonna 2018 yhteensä 166 kappaletta. Eläkelahjan saajista oli naisia 132 ja miehiä 34.

Kouvolan Sanomat kertoi tammikuussa, että kaupungin työntekijät menettivät vuodenvaihteessa myös oikeuden uida ilmaiseksi kaupungin uimahalleissa. Tämän vuoden alusta työntekijät ovat maksaneet uintikerrasta kolme euroa. Ilman alennusta uintikerta maksaisi viisi euroa.

Kaupungin työntekijöillä on edelleen myös ilmaisia henkilöstöetuja. Henkilöstöjohtaja Päivi Karhun mukaan Kouvolan kaupungin henkilöstöllä on muun muassa maksuttomia palloilu-, keilaus- ja kuntosalivuoroja, vapaalippuja paikallisten urheiluseurojen peleihin sekä maksuton Poikilo-museoissa käynti. Lisäksi kaupunki tukee henkilöstöstä koottujen joukkueiden osallistumista erilaisiin juoksu-, soutu-, hiihto- ja suunnistustapahtumiin. Henkilöstön käytössä on kesäisin vapaa-ajan viettopaikka Autioranta.

Kaupungin palkkiolomat

Yhteensä 20 vuotta Kouvolan kaupunkia palvelleita muistettiin vaihtoehtoisesti joko kolmen päivän palkallisella vapaalla tai kahden vuorokauden kylpyläpaketilla.Yhteensä 30 vuotta Kouvolan kaupunkia palvelleet saivat valintansa mukaan joko yhden viikon palkallisen vapaan tai neljän vuorokauden kylpyläpaketin.Yhteensä 40 vuotta Kouvolan kaupunkia palvelleet saivat valintansa mukaan joko kahden viikon palkallisen vapaan tai yhden viikon palkallisen vapaan ja neljän vuorokauden kylpyläpaketin.

Uusimmat uutiset