Kouvolan yhteislyseon tuoretta ylioppilasta kutsuu lääkis tai välivuosi

Jussi Lopperi

Aino Niemi kirjoitti ylioppilaaksi Yhteislyseosta. Opiskelupaikka on jo haussa, mutta välivuosikaan ei tekisi pahaa.
Aino Niemi kirjoitti ylioppilaaksi Yhteislyseosta. Opiskelupaikka on jo haussa, mutta välivuosikaan ei tekisi pahaa.

Kouvolan yhteislyseosta valmistuvan Aino Niemen tähtäimessä on lääketieteellinen, jonka pääsykokeissa hän kävi jo. Ylioppilasjuhlista hän odottaa ennen kaikkea sitä, että ne keräävät tutun sukulaisporukan taas koolle.

Ei ollut niin paha tilanne kuin ajattelin, sanoo Niemi Kuopion yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeista. Ne järjestettiin tämän viikon keskiviikkona.

Tuoreella ylioppilaalla on edessään ylioppilasjuhlat, mutta myös jännittävä odotus siitä, lohkeaako opiskelupaikka heti ensimmäisellä yrittämällä.

— En osaa yhtään sanoa, miten kokeissa meni, mutta ihan hyvä fiilis jäi. Jäi miellyttävä tunne ja hyvä olo siitä, että pääsi näyttämään mitä osaa.

Tieto opiskelupaikoista tulee kesäkuussa.

— Eihän välivuosikaan yhtään pahaa tee, jos sellainen tulee.

Niemi kirjoitti yhteensä kahdeksan ainetta: terveystiedon, pitkän matematiikan, fysiikan, kemian, keskipitkän ruotsin, pitkän englannin, äidinkielen ja biologian.

Ainevalikoima oli tarkkaan mietitty.

— Heti ykkösellä oli vähän hajua siitä, mihin haluan, joten yritin valita sellaisia kursseja, joista olisi hyötyä.

Kirjoituksiin valmistautumista auttoi se, että koulutyöt oli tehty tunnollisesti koko kolmen vuoden ajan.

— Alussa tuli innostus siitä, että on päässyt lukiomaailmaan. Kakkosvuosi tuntui aika rankalta, mutta abivuonna pääsi jo valitsemaan itse kursseja enemmän. Ajatukset tosin pyörivät jo aika paljon kirjoituksissa.

Kirjoitukset menivät sen verran hyvin, ettei läpi pääsemistä tarvinnut jännittää. Yleisin arvosana oli eximia, heikoin cum laude. Yhden laudaturinkin Niemi sai, biologian kokeesta.

Kouluaan yhteislyseota Niemi kehuu avoimeksi ja hyvähenkiseksi.

— Opettajat olivat mielestäni tosi asiansa osaavia ja kannustavia. Ilmapiiri motivoi opiskelemaan, ja oli paljon erilaisia tapahtumia, jotka piristivät koulun perusarkea.

Niemi on kotoisin Inkeroisista, josta hän kulki keskustaan päivittäin. Siellä pidetään myös juhlat.

— Ihan kotona pidetään. Teemme äidin ja siskon kanssa suurimman osan tarjoiluista itse. Kun nykyisin pääsee näkemään sukulaisia harvemmin, niin odotan innolla, että tuttu porukka kerääntyy taas koolle ja päästään vaihtamaan kuulumisia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.