Työtaistelu näkyy keskussairaalassa — Sydänvalvonnan potilaspaikkamäärää piti viime yönä supistaa

Leikkauksia ei vielä ole jouduttu ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vuoksi perumaan, mutta johtajaylilääkäri Ari Ronkaisen mukaan riski on olemassa.

Raimo Eerola

Kunta-alalla on meneillään ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Se vaikuttaa Kymenlaakson keskussairaalassakin. Arkistokuva.
Kunta-alalla on meneillään ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Se vaikuttaa Kymenlaakson keskussairaalassakin. Arkistokuva.

Kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto on jo näkynyt Kymenlaakson keskussairaalassa.

— Viime yönä piti sydänvalvonnan potilaspaikkamäärä supistaa normaalista kuudesta neljään. Sillä ei onneksi ollut potilasvaikutuksia, koska ei ollut useammille paikoille tarvetta, kertoo Carean johtajaylilääkäri Ari Ronkainen.

Kiireellinen ja akuutti hoito täytyy potilaille antaa.

Sairaalan johto on Ronkaisen mukaan kokoontunut tänään aamulla kartoittamaan henkilöstötilannetta. Uusi palaveri pidetään iltapäivällä.

Leikkauksia ei vielä ole jouduttu työtaistelun vuoksi perumaan. Ronkainen kertoo, että riski on kuitenkin olemassa.

Jos tilanne niin vaatii, perutaan ennalta suunniteltuja leikkauksia, joiden siirtäminen ei heikennä potilaan terveydentilaa. Mahdollisista perumisista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin etukäteen.

— On ikävä, jos joudumme tässä asiassa menemään päivä kerrallaan. Ja onhan peruminen joka tapauksessa kiusallista ja haitallista potilaan kannalta.

Käytännössä kaikki hoitajat työsuhteisia

Kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee työsuhteisia hoitajia, mutta ei virkasuhteessa olevia. Ronkaisen mukaan keskussairaalassa potilastyössä olevat hoitajat ovat kaikki työsuhteisia.

— Meillä lääkärit ovat virkasuhteisia, samoin jotkin esimiesasemassa olevat hoitajat. Sitähän työnantaja ei tiedä, ketkä työsuhteisista hoitajista kuuluvat ammattiliittoon, eikä sitä voi mennä kyselemäänkään. Käsitykseni kuitenkin on, että järjestäytymisaste on varsin korkea.

Kiireellinen hoito turvataan

Kiireellisiin hoitotoimiin ei työtaistelulla ole Ronkaisen mukaan vaikutusta.

— Kiireellinen ja akuutti hoito täytyy potilaille antaa. Se on selvää. Hätätyön mahdollisuuskin on olemassa, mutta se ei ole ensimmäinen ratkaisu, sanoo Ronkainen.

Neuvottelut katkesivat sunnuntaina

Kunta-alan työehtoneuvottelut keskeytyivät sunnuntaina iltapäivällä riitaan lomarahaleikkauksen kompensoinnista. Palkansaajajärjestöt vaativat 300 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana, mikä korvaisi työntekijöille puolet lomarahojen leikkauksesta. Siihen ei työnantajapuoli suostu.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä on kaikkiaan yli 180 000 kuntasektorin työntekijää. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon heti maanantaina. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO liittyvät mukaan tiistaina.