Karhu maleksi Liikkalassa omakotitalojen välissä – Mehiläisiltä se rikkoi pesiä

Liikkalan karhua ei ollut tarpeen lähteä hätistelemään, koska se poistui paikalta omatoimisesti, suurpetoyhdyshenkilö Jarmo Lääti kertoo.

Mikko Ahlqvist

Karhut ovat liikkuneet tiuhaan entisen Anjalankosken alueella. Viimeisin havainto on viime perjantailta. Arkistokuvassa karhu hiippaili Myllykoskella.
Karhut ovat liikkuneet tiuhaan entisen Anjalankosken alueella. Viimeisin havainto on viime perjantailta. Arkistokuvassa karhu hiippaili Myllykoskella.

Entisen Anjalankosken alueella on tehty viime viikkoina tiuhaan karhuhavaintoja. Viimeisimmät niistä tulivat viime perjantaina Liikkalasta.

Poliisin ja metsästäjien ei tarvinnut tällä kertaa karkottaa karhua, vaikka se liikkui talojen lähellä. Nuoreksi karhuksi tunnistettu peto jatkoi matkaansa eikä jäänyt talojen lähelle olemaan.

Ennen sitä karhu ehti aiheuttaa hämmennystä Liikkalan kylällä. Se hiippaili Mänttärintiellä kahden talon pihojen välissä. Lähimmillään karhu kävi 20 metrin päässä taloista. Sieltä se jatkoi matkaa pellolle, missä sen näki moni. Myöhemmin paikallinen mehiläistarhuri löysi karhun jäljiltä rikkoutuneita pesiä.

Nuori karhu liikenteessä

Liikkalan metsästysyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilölle Jarmo Läätille havaintoja karhusta ehti tulla illan aikana neljä. Sen lisäksi hän kävi toteamassa metsästäjien tekemiä jälkihavaintoja maastossa. Karhu jätti jälkeensä noin 11 senttimetrin levyiset jäljet.

– Koko viittaisi nuoreen karhuun. Uskon, että se on vielä niin hölmö, että se eksyy talojen lähelle, Lääti sanoo.

Karhusta Lääti ilmoitti poliisille, koska se liikkui lähellä asutusta. Karhun karkotukseen ei kuitenkaan ollut tarvetta ryhtyä.

Nyt havaintoja on alkanut tulla vähän liiankin tiuhaan ihmisten läheltä. — Jarmo Lääti

– Se meni omia menojaan metsään.

Aiemmin keväällä Inkeroisissa lenkkeilijät kohtasivat karhun kasvotusten. Karhu saattoi myös olla Läätin mukaan peräisin Haminan puolelta, missä liikkuu kaksi eri kokoista karhua.

– Näistä on mahdotonta sanoa, onko täällä liikkeellä yksi vai useampi karhu. Mahdollisesti sama karhu kaatoi kaksi jäteastiaa aiemmin keväällä talojen pihoilla Liikkalassa.

Havaintoja tulee tiuhaan

Karhuhavaintojen lisääntynyt määrä Liikkalassa huolestuttaa Läätiä. Hän on metsästänyt vuodesta 1996. Aiemmin aniharva onnistui näkemään karhun maastossa.

– Nyt havaintoja on alkanut tulla vähän liiankin tiuhaan ihmisten läheltä.

Karhu liikkui Liikkalassa alkuillasta. Viimeiset havainnot siitä tehtiin iltakymmeneltä.