Kymsote suosittelee välttämään suurien perhejuhlien järjestämistä tai niihin osallistumista – Harrastepelit tulisi pelata vuoden loppuun asti ilman yleisöä

Eri puolilla Kymenlaaksoa on vahvistettu viime päivinä 20 koronatartuntaa. Altistuneita on yli 230.

Eija Kvintus

Kymenlaaksossa on edelleen voimassa suositus maskin käytöstä.
Kymenlaaksossa on edelleen voimassa suositus maskin käytöstä.

Kymenlaaksossa on todettu viime viikonlopusta alkaen yhteensä 20 koronavirustartuntaa. Tartuntaketjuselvitysten perusteella niihin liittyy noin 230 altistunutta, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Tartuntoja ja altistumisryppäitä on todettu Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa. Tartuntaketjut on pystytty tunnistamaan hyvin.

Kymsote arvioi keskiviikkona, että maakunnan koronavirustilanne on edelleen perusvaiheessa, mutta se on vaikeutunut selkeästi edellisviikosta. Tästä syystä kuntayhtymä on tarkentanut tilaisuuksiin ja urheiluharrastustoimintaan liittyviä suosituksia.

Maski myös yksityistilaisuuksiin

Viime päivinä altistumisia on tapahtunut perhetilaisuuksissa. Kymsote suosittelee välttämään suurien yksityistilaisuuksien ja perhejuhlien järjestämistä tai niihin osallistumista. Osallistujamäärän suuruutta ei ole Kymenlaaksossa määritelty.

– Koronavirusta on Kymenlaaksossa ja lähialueilla, ja aina kun ihmisiä kokoontuu yhteen, niin riski kasvaa. Altistumisia voi tapahtua ihan suvunkin kesken, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Jos tilaisuuksia järjestetään, niissä tulee sote-kuntayhtymän mukaan huomioida turvallisuus. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää osallistujamäärään, turvaväleihin ja käsihygieniaan. Kättelyjä ja halauksia puolestaan tulisi välttää.

Maskien käyttöä suositellaan myös yksityis- ja perhetilaisuuksissa.

Peleissä ei kannata halailla

Kymsote suosittelee, että urheiluseurat järjestävät harjoitukset ja harrastepelit sekä -kilpailut vuoden loppuun asti ilman yleisöä siten, että paikalla on vain toiminnan kannalta välttämätön henkilöstö.

Kymsoten mukaan suositukset eivät koske kilpatason urheilua. Sen sijaan suositukset koskevat esimerkiksi niin sanottujen puulaakijoukkueiden toimintaa sekä lasten ja nuorten urheiluharrastuksia. Nuorten harjoituksissa ja peleissä on monesti muuta perhettä kentän laidalla kannustamassa.

Muiden kuin urheilijoiden, kuten toimihenkilöiden, suositellaan käyttävän maskia harjoitus- ja pelitilanteissa. Lisäksi kaikkea varsinaisten peli- ja harjoitustilanteiden ulkopuolista kontaktia tulisi välttää.

– Hyviä suorituksia ei juuri nyt kannata juhlia halauksin tai kättelyin edes oman joukkueen kesken, Mäntymaa muistuttaa.

Mäntymaan mukaan urheilutoimintaan liittyviä altistuksia on todettu Kymenlaaksossa ja lähialueilla.

– Jotta lasten ja nuorten tärkeä urheiluharrastaminen voisi jatkua edes jollain tavalla normaalisti, on tärkeää, että jokainen noudattaa suosituksia.

Kymenlaaksossa yhä maskisuositus

Kymenlaaksossa on edelleen voimassa suositus maskin käytöstä. Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan silloin, kun vähintään 1,5 metrin turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa, esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja muissa yleisissä tiloissa ja tilaisuuksissa.

Lisäksi vahva suositus maskin käyttöön koskee kaikkia yli 50 hengen yleisötapahtumia ja joukkokokoontumisia niin sisällä kuin ulkona.

Uutista on täydennetty kello 18.32.

Luetuimmat