Päivystyskäynnit Pohjois-Kymen sairaalassa vähenivät huhtikuussa 18 prosenttia vuoden takaisesta – Ylilääkäri: Ihmiset eivät ole yhtä kipeitä eivätkä saa yhtä paljon urheiluvammoja kuin aiemmin

Päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio: Etenkin viime viikkoina on ollut rauhallista.

Jussi Lopperi

Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio sanoo, että Pohjois-Kymen sairaalan ja Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksissä on ollut viime viikkoina rauhallista. Arkistokuva on helmikuulta.
Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio sanoo, että Pohjois-Kymen sairaalan ja Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksissä on ollut viime viikkoina rauhallista. Arkistokuva on helmikuulta.

Koronavirusepidemia on hiljentänyt Pohjois-Kymen sairaalan ja Kymenlaakson keskussairaaloiden päivystyksiä. Poksin päivystyksessä kävi huhtikuussa 18 prosenttia vähemmän ja Koksin päivystyksessä 15 prosenttia vähemmän potilaita kuin huhtikuussa 2019.

Vertailussa on huomioitu sekä infektiopäivystysten että perinteisten päivystysten kävijämäärät.

– Etenkin viime viikkoina on ollut rauhallista, eikä mitään hirveämpiä ruuhkia ole päässyt syntymään. Varsinkin infektiopäivystysten kuormitus on vähentynyt – sekä Kotkassa että Kouvolassa, Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio sanoo.

Hän näkee selvästi vaikutuksen, kun ihmiset ovat kotona eivätkä liiku, pitävät huolta turvaväleistä ja käsihygieniasta.

– He eivät ole yhtä kipeitä eivätkä saa yhtä paljon urheiluvammoja kuin aiemmin. Selkeästi niin sanotut kevyemmät käynnit ovat vähentyneet, samoin käynnit eri infektioiden vuoksi.

Huhtikuussa Poksin kahdessa eri päivystyksessä oli 2 640 käyntiä, joista 855 oli infektiopäivystyskäyntiä. Keskussairaalan päivystyksissä Kotkassa oli 2 800 käyntiä. Niistä 947 tilastoitiin infektiopäivystykseen.

Etenkin viime viikkoina on ollut rauhallista, eikä mitään hirveämpiä ruuhkia ole päässyt syntymään. — Kimmo Salmio

"Jotkut pyrkivät pärjäämään kotona viimeiseen asti"

Salmion mukaan päivystykseen tulijoiden tyypilliset oireet ovat korona-aikana samoja kuin aiemmin, mutta käynnit vain ovat vähentyneet. Tavallisia saapumissyitä ovat esimerkiksi erilaiset kipuoireet, hengitystieoireet, huimaus, rytmihäiriöt ja vanhusten yleisvoinnin lasku.

Salmio sanoo, ettei hän ole Kymenlaaksossa havainnut ongelmaa, että potilaat tulisivat liian myöhään hoitoon tai he välttelisivät päivystykseen tuloa.

– Jotkut pyrkivät pärjäämään kotona viimeiseen asti ja toiset tulevat herkemmin, kuten aiemminkin.

Jos potilaan oireet ovat hankalia, Salmio kehottaa tulemaan päivystykseen ennemmin kuin myöhemmin.

– Esimerkiksi sepelvaltimotautikohtaukseen voi vaikuttaa moni asia. Jos ei liiku, oireet eivät ole niin hankalia. Joskus infektiot voivat provosoida kohtauksia.

Muokattu 16.5. kello 10.20. Kirjoitusvirhe korjattu otsikosta.