Kouvola ei lähde kisaamaan erä- ja luontokulttuurimuseosta – Kaupunginhallitus äänesti hankkeen nurin taloustilanteeseen vedoten

Kouvolan kaupunginhallituksen mukaan tässä taloustilanteessa miljoonien eurojen museohanke ei ole kannattava vaihtoehto.

Harri Teitto

Kouvolan teknisen johtajan Hannu Tyllin vetämä työryhmä oli esittänyt museon sijainniksi Käyrälammen seutua.
Kouvolan teknisen johtajan Hannu Tyllin vetämä työryhmä oli esittänyt museon sijainniksi Käyrälammen seutua.

Kouvola ei havittele enää Suomeen suunniteltua erä- ja luontokulttuurimuseota. Kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei kaupunki lähetä hakemusta kilpailuun.

Erä- ja luontokulttuurimuseon rakennuskustannuksiksi on arvioitu 20–25 miljoonaa euroa. 30 prosentin valtionavustuksella Kouvolan rakennuskustannukset olisivat 14–17,5 miljoonaa euroa. 50 prosentin tuella summa putoaisi 10–12,5 miljoonaan.

Rakentamisen lisäksi erilaisiin infravalmisteluihin menisi kaupungin mukaan enimmillään 3,1 miljoonaa euroa. Museon vuosittaiset käyttökustannukset olisivat 2,4 miljoonaa euroa, kun esimerkiksi Poikilo-museoiden vuosibudjetti on 1,2 miljoonaa euroa. Noin viisikymmentä suomalaiskuntaa on ilmaissut kiinnostuksensa museota kohtaan.

Vainio teki muutosesityksen

Kaupunginjohtaja Marita Toikka ehdotti kaupunginhallitukselle, että Kouvolan kaupunki jättäisi hakemuksen erä- ja luontokulttuurimuseon kumppanuus- ja sijoittumiskilpailuun. Esityksen mukaan sitova rahoituspäätös tehtäisiin kilpailun seuraavassa vaiheessa, mikäli Kouvola etenee jatkoon.

Vesa Vainio (kd.) teki Jari Käen (ps.) kannattamana muutosesityksen maanantain kokouksessa.

– Esitän, että Kouvolan kaupunki ei osallistu erä- ja luontomuseon kumppanuus- ja sijoittumiskilpailuun. Museon hinta-arvio on noin 20–30 miljoonaa euroa. Lisäksi Kouvolan kaupungin vastuulle jäävät vuosittaiset käyttökustannukset, noin 1,2 miljoonaa euroa. Olemme leikanneet muun muassa sinfoniaorkesterilta ja teattereilta satoja tuhansia euroja vedoten kaupunkimme tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Jos päätyisimme rahoittamaan museota edellä mainituilla summilla, se pakottaisi meidät edelleen leikkaamaan menoja avustusmäärärahoista ja ottamaan lainaa museon rakentamista varten. Tässä taloudellisessa tilanteessa tämä on mahdotonta, Vainio sanoi.

Kaupunginhallituksen kanta tuli selväksi

Vainion muutosesitys voitti kaupunginjohtajan pohjaesityksen ääniin 11–2.

Erä- ja luontokulttuurimuseon puolesta äänestivät Jenny Hasu (kesk.) ja Kaisa Spies (vihr.). Museohanketta vastaan äänestivät Ville Kaunisto (kok.), Maria Eloranta (sd.), Sanna Tähtinen (sd.), Jukka Nyberg (sd.), Tapio Karvonen (kok.), Birgit Koskela (kok.), Miia Witting (kok.), Kimmo Jokiranta (kesk.), Jari Käki (ps.), Vesa Vainio (kd.) ja Harri Helminen (sd.).

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan Ville Kauniston mukaan on valitettavaa, ettei Kouvolalla ole tässä vaiheessa taloudellista mahdollisuutta lähteä mukaan hankkeeseen.

– Kaikki voimavarat pitäisi pistää siihen, että saataisiin tässä kaupungissa talouden pohja kuntoon. Meillä on edessä kouluinvestoinnit, teatteri-investointi ja toivottavasti monitoimihalli-investointi. Meillä on tällä valtuustokaudella takana veronkorotus, pääomarahaston purku, lomautukset ja seuraavalle valtuustolle jätetty taloussuunnitelmaan sisältyvä veronkorotus.

Museon puolesta äänestäneen 2. varapuheenjohtajan Jenny Hasun mukaan maanantaina ei olisi päätetty mitään museon rakentamisesta.

– Nythän vasta käytiin keskustelua siitä, lähdetäänkö ehdolle kisaan.