Hevosyrittäjät ovat tiukoilla Kouvolassa — Anjalan talli on tyhjenemässä ja Suursuolle haetaan uutta yrittäjää

Katja Juurikko

Suursuon ratsastuskeskuksen yrittäjäjänä lopettava Jenny Rouhiainen sanoo, että ala ei ole mikään kultakaivos, jolla pääsee rikastumaan. Työtä tehdään rakkaudesta hevosiin ja lajiin huhtikuussa 2014 kuvattu Rouhianen sanoo.
Suursuon ratsastuskeskuksen yrittäjäjänä lopettava Jenny Rouhiainen sanoo, että ala ei ole mikään kultakaivos, jolla pääsee rikastumaan. Työtä tehdään rakkaudesta hevosiin ja lajiin huhtikuussa 2014 kuvattu Rouhianen sanoo.

Lämmityskulut yllättivät kesäkuussa Anjalan tallin yrittäjänä aloittaneen Elina Eskelisen.

— Talvella paljastui totuus tallin ylläpitokustannuksista. Toiminta on täysin kannattamatonta. Saan harrastaa työntekoa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että toiminta tallissa päättyy.

Kesällä Eskelinen pyysi ensi töinään pudottamaan päällä ollutta lämmitystä. Kaikki näytti siinä vaiheessa hyvältä. Hevosten hirnunta täytti tallin 11 hevosen ja kolmen ponin pilttuut.

Lukas Pearsall

Yrittäjä Elina Eskelinen hoiti hevosia lauantaina Anjalan hevostallilla. Toiminta jouduttaneen lopettamaan liian raskaiden ylläpitokulujen takia.

Syyskuussa pihaan kaartanut öljyauto lähti pihasta 3700 — 3800 litraa tyhjempänä.

— Seuraava öljyauto pärähti pihaan marraskuussa. Siinä kohtaa hälytyskelloni soivat. Öljylaskujen maksaminen tällä hevosmäärällä on täysin mahdotonta.

Kiinteistöpäällikkö Arto Kuitikka sanoo, että tallissa on pidettävä lämmitys päällä sen vesiputkistojen takia.

— Olemme ilmoittaneet, että olemme vuokranneet tallin siinä kunnossa kuin se on eikä siihen tehdä investointeja, Kuitikka sanoo.

Kolme vuotta Suursuon ratsastuskeskuksen yrittäjän toiminut Jenny Rouhiainen jättää paikan henkilökohtaisista syistä.

— Suursuon sijainti on aivan loistava. Talli ja maneesi ovat tosi hyvät, mutta kenttä ja hevosten tarhojen pohjat pitäisi uusia.

Rouhiaisen mielestä kaupungin paukut kannattaisi keskittää yhteen kohteeseen.

— Minusta riittäisi, että Kouvolassa panostettaisiin yhteen ratsastuskouluun. Täyshoitotalleja tarvitaan enemmän, mutta niiden ylläpitäminen ei ole välttämättä kaupungin asia.

Rouhiainen on vuokralaisena Kouvolan Ratsastajille, joka on vuokrannut ratsastuskeskuksen kaupungilta. Seura etsii parhaillaan uutta yrittäjää Suursuolle.

— Tässä on ihan hyvä toimia, jos talous lähtee nousuun ja puitteet saadaan kuntoon. Raskasta tämä olla, kun yrittäjä on hevosten kanssa kiinni koko ajan. Tsemppiä ja jaksamista se vaatii.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.