Tilikauden surkea tulos tyrmistytti Kouvolan kaupunginvaltuustoa — Lääkäripula on johtanut ostopalvelujen ja terveysmenojen kasvuun

Tammi—elokuussa kaupungin henkilöstökulut pienenivät 14 miljoonaa euroa, mutta palveluiden ostot kasvoivat 25 miljoonaa euroa. Kokoomuksen ja vihreiden valtuustoryhmät korostivat palveluverkkoratkaisuja, jotta Kouvola saa talouden oikenemaan.

Jussi Lopperi

Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri on tottunut puhumaan kaupungin terveydenhuollon kuluista ja palveluista kaupunginvaltuustolle. Arkistokuva on marraskuulta 2015.

Kouvolan kaupungin ennuste 14 miljoonaa euroa alijäämäisestä tilikauden tuloksesta sai kaupunginvaltuutetuilta maanantai-iltana tylyn vastaanoton. Toisaalta viranhaltijoiden selvityksiä alijäämän syistä ymmärrettiin ainakin osin.

Osavuosikatsausta esitellyt talousjohtaja Hellevi Kunnas kertoi, että huono tulos johtuu toimintakulujen noin 10 miljoonan euron ylityksestä ja siitä, että kaupunki saa arviolta 5 miljoonaa euroa ennakoitua vähemmän verotuloja Verohallinnon tekemien oikaisujen vuoksi.

Aidosti vakava kysymys on se, että kuntatalous on pakkasella, kun suhdannetilanne on myönteinen. — Sakari Smeds

Terveydenhuoltomenojen ylitys johtuu Kunnaksen mukaan monesta syystä: noin 6 miljoonan euron säästötavoitteet eivät toteutuneet, menot on jo vuosia alibudjetoitu — tänä vuonna 5 miljoonalla eurolla — ja palvelujen käyttö on lisääntynyt.

Jukka Nyberg (sd.) hämmästeli alibudjetointia.

— Kouvola budjetoi vuodelle 2018 noin 12 miljoonaa euroa vähemmän ostoja Carealta kuin toteuma oli vuonna 2017. Tämä ihmetyttää kovasti.

Kristeri: Paremmat peruspalvelut eivät ole tuoneet säästöjä

Terveysjohtaja Kari Kristeri muistutti, että lainsäädännön vuoksi Pohjois-Kymen sairaala menetti vuoden alussa erikoissairaanhoidon päivystyksen ja vuodeosastot. Lisäksi sairaalan toiminta siirtyi Carean vastuulle. Carea joutui lääkäripulan vuoksi sulkemaan keväällä kaksi Poksin osastoa.

— Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välimuoto on osoittautunut liian vaativaksi yleislääkäreille. Toisaalta se ei sovi erikoistuville lääkäreille.

Lääkäripulan vuoksi Kouvola on lainannut Carealle 1,5 lääkärin työpanoksen, vaikka kaupungin omilla terveysasemilla on lääkäreistä pulaa. Näin on Kristerin mukaan toimittu Kymenlaakson kokonaisedun vuoksi.

— Olemme vuokranneet Carealle osaavan lääkärin ja ostaneet kalliimmalla vuokralääkärin, joka ei osaa yhtä paljon kuin oma lääkäri. Vaihtoehtoja ei ole ollut.

Kaupunki on Kristerin mukaan onnistunut vuokralääkärien avulla lyhentämään terveysasemien jonotusaikoja, mutta jonot Poksin päivystyksessä eivät ole silti lyhentyneet.

— Paremmat peruspalvelut eivät ole tuoneet säästöjä.

Vasemmiston mielestä henkilöstöä on liian vähän, kokoomukselle uusien palkkaaminen ei sovi

Henkilöstökulut ovat tammi—elokuussa vähentyneet lähes 14 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavasta ajasta. Samalla palvelujen ostot ovat kasvaneet lähes 25 miljoonaa euroa.

Vasemmistoliiton Jorma Liukkosen (vas.) mukaan suunta on täysin väärä. Hän arvioi, että kaupungin omana työnä palveluja olisi tuotettu edullisemmin.

— Ikääntyneiden palvelujen henkilöstön ylityömäärä kertoo siitä, että kaupungilla on liian vähän omaa henkilöstöä.

Paula Werningin (sd.) sanoi, että kotihoidossa työntekijät paikkaavat jatkuvasti kollegoitaan.

Tapio Karvonen (kok.) puolestaan totesi, että henkilöstön lisäpalkkaaminen uusiin vakituisiin suhteisiin on tässä taloustilanteessa poissuljettua.

— Meidän on uskallettava ottaa niskoillemme myös päätökset ikävistä asioista, jotka leikkaavat mahdollisesti lähipiirimme palveluja. Ikuista nautintaoikeutta palveluista ei ole.

Verkkoratkaisuja peräsi myös Juha Huhtala (vihr.).

Vihreiden Kaisa Spies sanoi, että valtuustoryhmien on mietittävä, missä palveluita tulevaisuudessa tuotetaan. Alijäämän kasvu ei saa Spiesin mielestä jatkua.

— Vihreät haluaa herättää kriisitietoisuutta. Loppusyksyn verkkopäätöksissä olemme isojen asioiden äärellä. Muistetaan tämän osavuosikatsauksen tiedot päätöksiä tehdessämme.

Smeds: Keskityttävä peruspalveluihin ja hankkeisiin, joissa on rahoituskumppani

Sakari Smeds (kd.) löysi osavuosikatsauksesta myönteistä: työttömien määrä on laskussa, samoin henkilöstön sairauspoissaolot, tekniikka- ja ympäristöpalvelut on pysynyt budjetissa, lasten ja nuorten palvelut jopa alle budjetin.

— Aidosti vakava kysymys on se, että kuntatalous on pakkasella, kun suhdannetilanne on myönteinen. Entä kun taantuma tulee ja korot nousevat?

Smedsin mukaan Kouvolan pitää keskittyä hankkeisiin, jotka ovat tiukasti peruspalveluja tai elinkeinohankkeisiin, joissa yritykset ja muut kumppanit ovat mukana omalla panoksella.

Uusimmat uutiset