Rock'n'roll jyrää Kouvolassa — Muusikko, musiikinopettaja ja teatteriohjaaja kertovat suosikkinsa kaupungin keikkapaikoista

Vaikka Kouvolan viihdetarjonta on monipuolista, musiikkigenreistä rockilla on vahvin edustus. Kolme kouvolalaista viihteen kuluttajaa arvioi kotikaupunkinsa tarjontaa.

Jussi Lopperi

Anna Kuurne toivoisi Kouvolaan enemmän esiintymistilaisuuksia nuorille artisteille.
Anna Kuurne toivoisi Kouvolaan enemmän esiintymistilaisuuksia nuorille artisteille.

Kouvolalainen musiikinopettaja ja muusikko Anna Kuurne kertoo nauttivansa pari keikkaa kuukaudessa yleisön puolella. Kuurne itse soittaa muun muassa Tea’s Half Acoustic ja Lohtutorttu -yhtyeissä.

Kouvolan viihdetarjonnasta Kuurnetta vetää yleensä puoleensa rock. Pub 23, Pato-klubi, House of Rock ja Downtown saavat Kuurnelta kiitosta hyvinä keikkapaikkoina.

— Käyn mielelläni katsomassa niin Von Hertzen Brothersia kuin A. Takalo & Takavalojakin. Kouvolassa järjestetään keikkoja laidasta laitaan ja tarjonta on runsasta. Jokaiselle artistille löytyy sopiva lava.

Erityisen mielissään Kuurne on kahvila Papulaarin pikkulavasta.
— Siellä on myös hyvä akustiikka.

43-vuotias Kuurne luonnehtii Kouvolan viihdetarjontaa rock-painotteiseksi sekä Kotkaa ja Lappeenrantaa runsaammaksi. Kuurne on musiikillisesti kaikkiruokainen, mutta Jari Sillanpään ja Paula Koivuniemen keikat hän kiertää kaukaa.

Moises Garibay

Juha Salminen on huolissaan treenikämppien katoamisesta.
Juha Salminen on huolissaan treenikämppien katoamisesta.

Pienillekin bändeille löytyy Kuurneen mukaan keikkoja. Keikoille löytyy myös yleisöä. Kritiikkiä Kuurne antaa vain Kouvolan kaupungille. Hän kaipaisi Kouvolaan esimerkiksi kiinteää ulkolavaa keikkoja varten.

— Opetan lukiolaisille bändisoittamista. Nuorten bändeille ei ole esiintymistilaisuuksia. Ei ole kuin Taiteiden yö, mutta siihen on keskittynyt aivan liikaa kaikkea muutakin toimintaa, että kyseessä olisi musiikin kuunteluun keskittyvä tapahtuma.

Kouvolan rockissa on tee se itse -henkeä

Jokiteatterin ohjaaja Juha Salminen kuuluu omien sanojensa mukaan ikäpolveen, joka on kasvanut yhdessä kouvolalaisen rock-kulttuurin mukana. 57-vuotias ohjaaja ei kuitenkaan käytä aikaansa nuoruusvuosiensa artistien keikoilla käymiseen.

— Katson enemminkin nuoria ja uusia bändejä, joilla on asenne kohdillaan. Kouvolassa puhutaan usein Jättömaa-hengestä ja sen mukanaan tuomasta fiiliksestä. Kouvolalaisessa rock-kulttuurissa on läsnä tee se itse -meininki, Salminen kertoo.

Katja Juurikko

Eetu Pesun mielestä Kouvolan viihdetarjonta on monipuolista, mutta lippujen hintojen hän soisi olevan hieman alhaisempia.
Eetu Pesun mielestä Kouvolan viihdetarjonta on monipuolista, mutta lippujen hintojen hän soisi olevan hieman alhaisempia.

Salmisen viihdekäyttö rajoittuu pääasiassa keikoilla käymiseen. Hänen mukaansa Kouvolassa on live-musiikin suhteen erittäin hyvä tilanne. Pahimmillaan samalle päivälle voi osua useita hyviä keikkoja, jolloin joutuu valinnan eteen. — Esimerkiksi viime viikolla piti tehdä valinta Neljän Ruusun, Litku Klemetin ja Marjo Leinosen välillä. Kävin sitten Klemetin keikalla.

Kouvolan keikkapaikoista Salminen nostaa hattua Pub 23:lle rohkeasta blues-baariksi profiloitumisesta. Salmisen mukaan blues on tuonut baariin omanlaisensa tunnelmansa.
— Harvoin esimerkiksi näkee sunnuntaijameissa tilannetta, että muusikot jonottavat pääsyä lavalle. Pub 23:ssa olen tämänkin nähnyt.

Erityisen korkealle Salminen arvostaa Kouvolan keikkatarjonnassa Kuusankosken Taideruukista löytyvän Pato-klubin, jonka toimintaa Salminen pitää ainutlaatuisena. Salmisen mukaan hän on kuullut samaa klubilla esiintyviltä artisteilta erityisesti sunnuntai-iltapäivien konsertteihin liittyen.  
— Pelle Miljoona oli ihmeissään, että sunnuntaina järjestetty alkoholiton konsertti keräsi 150 katsojaa 10 euron lipuilla. Samoin monet ulkopaikkakuntalaiset musadiggarit ovat olleet kateellisia siitä, että Esa Kotilainen vetää elektronisen musiikin klubin kerran kuussa.

Puutteitakin Kouvolassa silti on. Salmisen mukaan hän on huolissaan siitä, missä kouvolalaista rock-kulttuuria tehdään tulevaisuudessa. Esimerkiksi bändikämppien häviäminen huolettaa Salmista.
— Yleensä kulttuurin tekemistä pitäisi tukea. Jos matkakeskukseen tulee kolmen tuhannen hengen areena, se palvelee vain isoja artisteja.

Päällekkäisyydet vaikeuttavat valintaa

Muun muassa Nikke Ankaran kiertuebändissä rumpuja soittanut kouvolalaismuusikko Eetu Pesu menee keikoille avoimin mielin. Pesun omin musiikki on raskaampaa metallia, mutta hän pitää avoimen mielen keikkojen suhteen.
— Mikäli olen kuullut artistista paljon hyvää, saatan mennä keikalle. Vierastan vain sitä, jos keikoilla käytetään paljon taustanauhoja, eikä lavalla ole aidosti soittavia muusikoita, Pesu puntaroi.

25-vuotiaan Pesun vakiopaikkoja ovat Bar Downtown, House of Rock ja Pub 23. Lisäksi Pesu käy satunnaisesti teatteri- ja improtapahtumissa. Mikäli Pesulla ei ole omaa keikkaa, pyrkii hän katsomaan livemusiikkia joka viikko.

Kouvolan keikkatarjontaa Pesu pitää laadukkaana ja runsaana, mutta myös aaltoilevana. Välillä on viikonloppuja, ettei löydy yhtään kiinnostavaa keikkaa, toisena niitä on päällekkäin niin monta, että on pakko valita.
— Toivoisi melkein keikkajärjestäjien vähän kommunikoivan keskenään siitä, etteivät toisi musiikkityylien puolesta päällekkäisiä artisteja samalle päivälle. Siinä kummankin yleisö kärsii.

Pesu muistelee lämmöllä edesmenneen Rytmi-Katin Club Underground -iltamia, jolloin marginaalisempi metallimusiikki kukki Kouvolassa. Lisäksi hän toivoisi hieman nykyistä edullisempia keikkoja.
— Muutenkin kaipaan sitä kulttuuria, että voidaan ottaa muutamat lasilliset viiniä ja katsoa keikka. Olen havainnut, että nykyään ihmiset katsovat keikan ja karkaavat sen jälkeen nopeasti pois baarista.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset