Poksin päivystyksestä kotiin lähetetyn Viviána-vauvan vanhemmat valittavat potilasasiamiehelle — "Tapahtumia on ollut vaikea käydä uudelleen läpi, tunteet nousevat nopeasti pintaan"

Vakavasti sairaan tyttövauvan hoito ei avin mukaan toteutunut asianmukaisesti Pohjois-Kymen sairaalassa noin vuosi sitten. Asian muisteleminen on vanhemmille yhä raskasta.

Katja Juurikko

Alisa Koskela pelkää, että terveydenhuollon resurssipula johtaa yhä uusiin ongelmiin potilaiden hoidossa. - Me kaikki tulemme kipeiksi ennemmin tai myöhemmin. Terveydenhuollossa ei saisi olla pulaa työvoimasta.
Alisa Koskela pelkää, että terveydenhuollon resurssipula johtaa yhä uusiin ongelmiin potilaiden hoidossa. - Me kaikki tulemme kipeiksi ennemmin tai myöhemmin. Terveydenhuollossa ei saisi olla pulaa työvoimasta.

Myllykoskelainen Alisa Koskela on lykännyt Viviána-tyttärensä hoitoon liittyvien papereiden kasaamista. Asiakirjoja tarvitaan, koska Koskela aikoo tehdä Viviánan hoidosta kirjallisen valituksen potilasasiamiehelle.

— Tapahtumia on ollut vaikea käydä uudelleen läpi. Tunteet nousevat nopeasti pintaan.

Vuosi sitten Koskela pelkäsi tyttärensä hengen puolesta.

Vanhemmat odottivat päivystyksessä tuntikausia

Kouvolan Sanomat uutisoi tapahtumista viime vuoden huhtikuussa.

Koskela vei tuolloin puolivuotiaan Viviánan Pohjois-Kymen sairaalan päivystykseen. Tytöllä oli kivuliasta ihottumaa. Lisäksi lapsi oli ärtyisä ja hänen silmänsä olivat turvonneet.

Perhe joutui odottamaan lääkärin vastaanotolle pääsyä tuntikausia. Kahden välinpitämättömän lääkärin tapaamisesta ei ollut Koskelan mielestän mitään hyötyä.

— Meille sanottiin vain, että laittakaa Bepanthenia. Viviánaa ei edes katsottu. Häntä ei otettu syliin eikä vaatteita riisuttu.

Poksin toiminta oli tuolloin Kouvolan kaupungin vastuulla.

Keskussairaalassa lapsi pantiin suoraan nenä-mahaletkuun

Seuraavana päivänä Koskela soitti itkien Kymenlaakson keskussairaalaan Koksiin.

— Tyttö oli niin veltto ja väsynyt, ettei hän jaksanut edes itkeä kunnolla.

Lopulta Viviána pääsi Kotkaan keskussairaalaan hoitoon. Hänet pantiin heti nenä-mahaletkuun ja hänelle annettiin antibioottia suonensisäisesti. Viviánalla todettiin stafylokokkibakteerin aiheuttama infektio.

— Viviána ei ollut pystynyt juomaan mitään kahteen päivään, kunnes pääsimme sairaalaan.

Koskelan mukaan hänen miehensä oli ollut lähellä luovuttamista. Vanhemmat kokivat, ettei Viviánan oireita otettu todesta.

— Mies ei enää keksinyt, mistä voisimme pyytää apua. Minä päätin, etten lopeta, ennen kuin joku ottaa meidät vastaan.

"Minulla oli kauhea pelko siitä, että menetän Viviánan. Hän oli niin kovin heikko."

Viviánaa hoidettiin sairaalassa melkein viikon verran.

— Minulla oli kauhea pelko siitä, että menetän Viviánan. Hän oli niin kovin heikko.

Koskela kehuu Koksin henkilökuntaa ja hoitoa. Poksin päivystyksen toiminta saa hänet yhä vihaiseksi.

— Asiaa pahoiteltiin. Valitettavasti pahoittelut eivät auta. Toimintaa pitää korjata.

Tyttö oli niin veltto ja väsynyt, ettei hän jaksanut edes itkeä kunnolla. — Alisa Koskela

Etelä-Suomen aluehallintoviraston avin mukaan hoito ei toteutunut täysin vaatimusten mukaisesti. Avi ei antanut tapauksesta huomautusta, mutta päivystyksessä toiminut lääkäri sekä Poksin päivystysyksikkö saivat hallinnollista ohjausta.

Kaupungin oman selvityksen mukaan Poksin päivystyksen resurssit olivat olleet riittävät, eikä ja lääkärin tekemissä hoitopäätöksissä ollut huomautettavaa.

Päivystyksen ohituskaista lapsille on ollut keskusteluissa

Koskela toivoo, että päivystyksessä hoidettaisiin ensin sellaiset potilaat, jotka eivät jaksa odottaa — vanhukset ja lapset.

Ohituskaistan avaaminen lapsille on toisinaan noussut esiin keskusteluissa, Carean ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Petri Loikas sanoo. Poksin toiminta siirtyi Kouvolan kaupungilta Carealle vuodenvaihteessa.

— Lapsipotilaat saavat joiltakin osin erityishuomiota jo nyt. Pääpaino on kuitenkin aina siinä, miten potilaan kokonaistilan kiireellisyys arvioidaan kuin että minkä ikäinen potilas on.

Loikaksen mukaan esimerkiksi hengenvaarallisessa tilassa oleva aikuinen menee aina lievempää hoitoa tarvitsevan lapsipotilaan ohi päivystyksessä.

Viviána voi nyt hyvin

Koskelan mukaan Viviána on toipunut täysin vuoden takaisesta sairastumisesta. Viviána oli kuitenkin kuukausia kotiinpääsyn jälkeen tavallista itkuisampi.

— Hän oli selvästi stressaantunut.

Koskela ei ole vielä käsitellyt tapahtunutta loppuun asti. Muistot tapahtumista ovat sumuisia.

— Kenelle tahansa äidille on aivan kamala paikka olla niin lähellä oman lapsensa menettämistä.