Valkealan lukiolaiset joutuvat vaihtamaan lukiota abivuotena, Korian uimahallin kanta-asiakas on vaarassa menettää uimapaikkansa — Valtuuston säästökokouksesta seurasi pettymyksiä ja helpotusta

Lakkautettavan Ummeljoen koulun puolustaja ei näe valoa Kouvolan tulevaisuudessa. Säästyneen Pilkanmaan koulun puolesta kampanjoinut on toiveikkaalla mielellä.

Jussi Lopperi

Tommi Ahopelto (vasemmalla), Kari Pirhonen ja Ilari Rämä eivät todennäköisesti olisi pyrkineet Valkealan lukioon, jos olisivat tienneet sen lakkauttamisesta etukäteen.
Tommi Ahopelto (vasemmalla), Kari Pirhonen ja Ilari Rämä eivät todennäköisesti olisi pyrkineet Valkealan lukioon, jos olisivat tienneet sen lakkauttamisesta etukäteen.

Valkealan lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat Tommi Ahopalo, Ilari Rämä ja Kari Pirhonen saivat tiistaina tietää, että joutuvat vaihtamaan lukiota viimeisenä vuotenaan. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina Valkealan ja Elimäen lukioiden lakkauttamisesta elokuussa 2021.

— Vähän jännä fiilis, kun joutuu abivuotena menemään muualle. Pitää huolehtia ylioppilaskirjoituksista samaan aikaan, kun paikat eivät ole vielä tuttuja, Ahopalo pohtii.

Kolmikko aikoo näillä näkymin jatkaa Valkealassa toisen lukuvuoden loppuun asti. Suunnitelmat voisivat olla toiset, jos lakkautuksesta olisi tiedetty etukäteen.

— Jos olisin saanut tietää tämän kesällä, olisin mennyt suoraan Lyseon lukioon tai jonnekin ihan muualle, Rämä sanoo.

Ahopalo olisi harkinnut kaksoistutkintoa eli ammattikoulutuksen yhteydessä suoritettavaa ylioppilastutkintoa.

Kaikilla on ainakin odotettavissa koulumatkan piteneminen. Vekaranjärvellä asuva Pirhonen käy jo nyt lukiota 26 kilometrin päästä.

— Luulen, että porukkaa alkaa lähteä Kouvolasta toisille paikkakunnille, kun palveluita jatkuvasti vähennetään, Ahopalo arvelee.

Uimaharrastus uhattuna

Kaupunki lopettaa tuen Korian Puustellin uimahallille, mikä asettaa hallin tulevaisuuden vaakalaudalle. Eläkeläinen Pentti Nikander on vaarassa menettää paikan, jossa ui lähes päivittäin.

— Jos voittaisin lotossa, antaisin kaupungin puolesta sen 250 000 euroa vuodessa, mikä tämän ylläpitoon tarvitaan. Ainakin lipun hintaa voisi mielestäni nostaa, jos sillä saisi pidettyä hallin auki.

Nikander pyrkii uimaan päivittäin. Harrastus todennäköisesti loppuu, jos halli suljetaan.

— Asun Haanojan Haalin vieressä, mutta ajoin silti aina tänne, koska Haanojalla oli tungosta. Minusta tämä on Kouvolan paras halli: siisti ja hyvät fysioterapiapalvelut.

Haanojan uimahalli suljettiin kesäkuun alussa.

Pentti Nikander arvelee uimaharrastuksensa hiipuvan, jos Korian Puustellin uimahalli suljetaan. Nikander pyrkii uimaan päivittäin.
Pentti Nikander arvelee uimaharrastuksensa hiipuvan, jos Korian Puustellin uimahalli suljetaan. Nikander pyrkii uimaan päivittäin.

Ummeljoen koulun lakkautus ei yllättänyt

Ummeljoen koulu suljetaan ensi vuoden elokuussa. Lakkauttamista vastaan kamppaillut vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sari Kopra sanoo olevansa pettynyt, mutta ei yllättynyt.

— Lakkautuksesta päätettiin jo viime vuoden marraskuussa, mutta silloin puhuttiin paljon pidemmästä siirtymäajasta. Muutamaa kuukautta myöhemmin siirtymäaikaa ei olekan ole kuin yksi lukukausi. Se tuntui tosi epäreilulta, mutta tämä kaupunki toimii näköjään näin.

Kopralla ei ole suuria odotuksia Kouvolan tulevaisuuden suhteen.

— Ei tämä houkuttele lapsiperheitä eikä ketään muutakaan muuttamaan paikkakunnalle. Täällä ei nähdä kylien vetovoimaa. Ei kukaan ole kiinnostunut Kouvolan keskustasta. Jos palvelut pelaisivat, maallemuuttajia voisi kiinnostaa.

Pilkanmaassa iloitaan

Pilkanmaalaisella Marianna Pesälällä on toisenlaiset tunnelmat. Hän on kampanjoinut Pilkanmaan koulun nopeaa lakkauttamista vastaan. Koulu saa jatkaa toistaiseksi.

— Tuntuu huikealta. Tämä on lapsille ja koko kylälle ihan käsittämätön helpotus.
Pesälä seurasi koko monituntisen valtuustokokouksen netin välityksellä. Hän kertoo välillä pelänneensä, mutta pitäneensä toivoa yllä.

— Inhimillisyys voitti. Minulla on kova usko Kouvolan tulevaisuuteen. Valtuuston puheissa tuli esiin, että säästökohteita on vielä paljon. Kun ne kaikki perataan, kyllä tämä tästä pikku hiljaa lähtee kasvuun.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset