Kouvolalaisten mielestä maalliset juhlat sopivat kirkkoon — "Asiassa voisi ottaa maalaisjärjen käyttöön"

Juhlan sisältö ratkaisee, sanovat sekä lukiolainen että seurakunnan työntekijä.

Jussi Lopperi

Mirja Kekäle.
Mirja Kekäle.

Kouvolan keskustasta maanantaina tavoitetut kaupunkilaiset eivät ole samalla kannalla eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kanssa. Heidän mielestään kirkossa voi hyvin järjestää juhlia, joihin ei sisälly uskonnollista sanomaa.

Itse seurakunnassa työskentelevä Mirja Kekäle ei pidä siitä, että vanhoja perinteitä romutetaan.

— Koulujen joulujuhlia on ollut kirkoissa kautta aikojen, enkä usko, että siitä on traumoja tullut. Sisältö ratkaisee. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että asiassa voisi ottaa maalaisjärjen käyttöön.

Jarmo Pesonen.
Jarmo Pesonen.

Jarmo Pesonen sanoo, ettei Jumala suutu kirkossa järjestetyistä maallisista tilaisuuksista.

— Itselleni käy vaikka kirkossa soitettu nuorisomusiikki. Nopeasti ajatellen rajan voisi vetää siihen, että poliittista toimintaa kirkossa ei sallittaisi, pohtii Jarmo Pesonen.

Petri Hypén.
Petri Hypén.

Petri Hypén muistuttaa, että kirkoissa on pidetty paljon maallisia tilaisuuksia, esimerkiksi Vesa-Matti Loirin konsertti.

— Tämä on tätä nykyaikaa. Kirkko kuuluu kaikille. Muistan omia kouluaikojani: lukuvuoden päättyessä laulettiin Suvivirsi ja jouluna jouluvirsiä, eikä sitä mietitty nyt kummemmin. Nykyään on monenlaisia ajatuksia, maahanmuuttajilla omansa ja kantasuomalaisilla omansa.

Nora Karhu.
Nora Karhu.

Elimäen lukiota käyvä Nora Karhu on pitänyt omiin kouluvuosiinsa kuuluneista joulujuhlista.

— Paikalla ei ole väliä, kunhan juhla on tunnelmallinen ja koskettava. Ei siitä kirkossakaan ole pakko tehdä liian uskonnollista.