Moilasen perhe sai mieleisen tontin Pioneeripuistosta — suunnitellun messutalon katosta tulvii runsaasti valoa jo eteiseen

Asuntomessualueella rakentava perhe sai mieleisensä tontin Tallipuistosta. Valoisan kodin on määrä valmistua runsaan puolentoista vuoden kuluttua.

Katja Juurikko

Vesa-Matti Moilanen Kouvolan asuntomessulla varaamallaan tontilla. Talon kattoelementtiratkaisu perustuu rakennusinsinööriksi valmistuneen Moilasen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle tekemään opinnäytetyöhön.
Vesa-Matti Moilanen Kouvolan asuntomessulla varaamallaan tontilla. Talon kattoelementtiratkaisu perustuu rakennusinsinööriksi valmistuneen Moilasen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle tekemään opinnäytetyöhön.

Talliojan viereisellä tontilla seisova Vesa-Matti Moilanen levittää kätensä alhaalla virtaavan puron suuntaisesti.

— Talo tulee näille paikkeille ja harja tulee kulkemaan näin. Aurinko nousee tuolta, Moilanen sanoo idässä sijaitsevan Kymijoen suuntaan osoittaen.

Lähes puolet eli 17 tonttia on varattu. Kouvolan asuntomessualueella on haettavan yhteensä 35 omakotitalotonttia.

Viisihenkinen perhe halusi juuri Tallipuiston korttelin laidalle.

— Talon pohjoislappeelle tulee lasia, joten näin siitä ei tule mitään kasvihuonetta, johon aurinko porottaa koko päivän.

Kuusankoskella toistaiseksi asuvan perheen kolmen lapsen tarpeet olivat myös keskiössä, kun perhe haki tonttia Kouvolan asuntomessuilta.

Katja Juurikko

Talliojan varrella sijaitsevan Tallipuisto-korttelin alueella on 11 tonttia, joista kuusi on varattu. Moilasen perheen tontti on paikalla, missä seisoo ihmisiä.

— Tämä on keskeisellä paikalla lapsiperheelle, kun leikkipaikat, päiväkoti ja koulukin ovat lähellä.

Väliäikainen koti on yli kolme kertaa myytyä omakotitaloa pienempi

Moilasen ja hänen puolisonsa Tea Permannon matka messurakentajaksi sai hyvän alun.

— Meidän tonttihaku meni läpi ja lainalupaus pankilta on olemassa. Myimme juuri talomme Kuusankoskella.

Perheen lapset ovat 3-, 6- ja 8-vuotiaita. Pian perheellä ja koiralla on edessään parin vuoden sopeutumisjakso.

— Muutamme 200 neliön talosta 60 neliön asuntoon. Siinä pitäisi pari vuotta kitkutella.

Väliaikainen koti sijaitsee kouvolalaisen Elementit-E Oy:n viereisen hallin päädyssä. Moilanen on jo remontoinut 60 neliön huoneiston.

Messutalon rakentamisessa käytetään paljon uusaa menetelmiä

Väistökodin sijainti ja tuleva messutalo liittyvät toisiinsa. Moilanen valmistui viime keväänä rakennusinsinööriksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Hän suunnitteli uuden kattoelementtiratkaisun opinnäytetyönään.
Siinä kattorakenteisiin yhdistetään lasia ja eri materiaaleja, esimerkiksi huopa- ja peltipintoja. Patenttihakemus menetelmästä on vireillä.

Tulevan messutalon rakennuttajien yksi keskeinen yhteistyökumppani on Elementit-E ja yrityksen vetäjä Veli Hyyryläinen.
Yritys tunnetaan erityisesti julkisten elementtirakennusten, kuten koulu-, päivä- ja hoivakotien, rakentajana. Messutalon toteuttamisessa sovelletaan tätä osaamista.

— Elementit-E vastaa puurunkovaiheen sekä perustusten teräsrungon eli kehikon rakentamisesta. Minä rakennan kattoelementtirakenteet keväällä hallissa, jonka olen saanut käyttööni, Moilanen sanoo.

Oleskelutilat ja keittiö sijoittuvat yläkertaan

Kaksikerroksisen talon molemmat kerrokset ovat teoriassa kooltaan 96 neliömetriä. Toteutustavaltaan erikoinen talo tullee myös herättämään kiinnostusta messuvieraiden astuessa talon eteiseen.

— Eteistila on välipohjan aukon kohdalla eli taloon sisään astuttaessa eteisestä näkee lasisten katto-elementtien ansiosta kaksikerroksiseen taloon ja taivaalle, Moilanen sanoo.

Talon kokonaisneliömäärä on yhteensä 160 — 170 neliötä. Autotalli sijoittuu talon päähän.

Katja Juurikko

Havainnekuvat Kouvolan asuntomessualueelta Pioneeripuistosta antavat osviittaa kesän 2019 tilanteesta, jolloin messut järjestetään.
Havainnekuvat Kouvolan asuntomessualueelta Pioneeripuistosta antavat osviittaa kesän 2019 tilanteesta, jolloin messut järjestetään.

— Välipohjaan tulee noin 20 neliön aukko, joten yläkerran pinta-ala on noin 75 neliötä.

Talon huonetilojen jakaantuminen ei sekään ole ihan tavallisimmasta päästä.

— Oleskelu- ja keittiötilat tulevat yläkertaan.

Perustukset rakennetaan paikallisin voimin

Useimmilla Pioneeripuiston tonteilla on edessään syvälle menevät paalutustyöt. Moilasen tontilla arvioitu kairaussyvyys on 29 metriä.

— Minulle on luvattu, että paalutukset saa aika edullisesti. Tällä alueella on ilmeisesti tarkoitus käyttää samaa paikallista urakoitsijaa.

Perustusten rakentaminen ja talon rungon rakentaminen teollisuushallissa ajoitetaan tarkoin.

— Nämä työvaiheet kulkevat käsi kädessä. Talon runko nostetaan neljässä palassa perustusten päälle. Rakentaminen tehdään säältä suojassa. En halua tulevaan talooni mitään valmiita virheitä. Myös talomme katto asennetaan tehtaalla valmiiksi.

Messutalon vesikatteessa on tarkoitus yhdistää lasia ja kattohuopaa kokonaisuudeksi. Ideana on hyödyntää menetelmää jatkossa laajemminkin.

— Nyt on tarkoitus toteuttaa tällainen kattoelementtiratkaisu messuille nähtäväksi. Vuoden ajan olemme viritelleet yhdessä Veli Hyyryläisen yhteistyökuviota talopaketeista. Toivon yhteistyön jatkuvan myös teollisessa mittakaavassa.

Puupintaisen talon pintasävy tullee olemaan vaalea, mutta julkisivuun on tulossa myös osin tummempia sävyjä. Rakennus on paaluttamista ja siihen liittyvää teräskehikkoa lukuun ottamatta puuta.

— Tavoitteena on rakentaa betonivapaa rakennus. Ympäristöarvot ovat minulle tärkeitä, Moilanen sanoo.

Työt tontilla käynnistetään keväällä

Talon suunnitelmat on tarkoitus vahvistaa piakkoin ja sen jälkeen on vuorossa rakennusluvan hakeminen. Projektissa tehdään mahdollisimman paljon yhteistyötä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Keväällä lumien sulamisen ja roudan häviämisen jälkeen tontilla päästään tekemään maatöitä ja perustuksia.

Sisätöiden tekemiseen Moilanen varaa aikaa vuoden verran.

— Sisätyöt jäävät suureksi osaksi minulle. Tarvittaessa hommaan ammattimiehiä avukseni tästä Kouvolan alueelta.

Kouvolan Sanomat seuraa perheen taloprojektia Kouvolan asuntomessualueella.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.