Valkealalaisen hakeyrittäjän miljoonakone seisoo tyhjän panttina odottamassa ostajaa

Katja Juurikko

Yrittäjä Matti Kukkola joutui antamaan lopputilin seitsemälle työntekijälleen. Miljoonan euron koneinvestointi seisoo hallin pihalla. Tulevaisuus on epävarma.
Yrittäjä Matti Kukkola joutui antamaan lopputilin seitsemälle työntekijälleen. Miljoonan euron koneinvestointi seisoo hallin pihalla. Tulevaisuus on epävarma.

Yrittäjä Matti Kukkolan elämä mullistui viime syksynä. Lokakuun lopussa tuli puhelu, jossa kerrottiin, että sopimus UPM:n hakeyrittäjänä loppuu.

— Olimme avainyrittäjän statuksella. Kymenlaaksossa ei UPM:llä ollut muita hakettajia. Nyt neljä vuotta vanha miljoonan euron kone on odottamassa hallin pihalla myyntiä, Kukkola kertoo.

Hän sanoo haluavansa kertoa tarinansa tukena alueen metsäkoneyrittäjille. Kouvolan Sanomat kertoi tiistaina, että UPM:n puunhankinta menee uusiksi: valkealalaisen pääurakoitsijan tilalle valittiin kilpailutuksen jälkeen hämeenlinnalainen yritys Metsäkonepalvelu.

Haketustöitä tekee jatkossa tuuloslainen Hakeyhtymä Kankaanmäki. Tuulos on kuntaliitosten jälkeen osa Hämeenlinnaa.

Kukkolan yrityksellä Matti Kukkola Ky:llä oli yrittäjän lisäksi seitsemän työntekijää. Sopimuksen mentyä poikki työntekijöille oli pakko antaa lopputili.

— Kyllä se ilmoitus löi ihmisen niin polvilleen kuin olla ja taitaa. Kesäpaikka myytiin heti, jotta selvittiin kuukausi eteenpäin veloista, Kukkola kertoo.

Kukkolan yritys hoiti risusavottaa: teki haketta risuista sekä ajoi haketta muun muassa Kymin Voimalle.

— Kun olimme avainyrittäjiä, luotimme UPM:ään ja sopimuksen jatkoon. Meillä on ollut reilun miljoonan liikevaihto liki kymmenen vuotta.

Kukkola sanoo, että haketussopimuksen ja puunkorjuusopimuksen meneminen Hämeenlinnan seudulle ei voi olla sattuma. Hän arvelee, että sopimuksista vastaavan UPM:n resurssipäällikön Pekka Pölläsen kotipaikkakunnalla on sopimuksissa oma osansa. Pöllänen asuu Hämeenlinnassa.

— Olen tasan kaksi vuotta sitten muuttanut Hämeenlinnaan, ja käytännössä en tunne täältä ketään, Pekka Pöllänen hymähtää epäilyille kotipaikan vaikutuksista sopimuksiin.

Pöllänen korostaa, että UPM hakee sopimuksista pitkäaikaista yhteistyötä ja jatkuvuutta.

— Esimerkiksi puunkorjuusta vastaava Metsäkonepalvelu on Euroopan suurin metsäkoneurakoija. Pienistä perheyrityksistä siirrytään ammattimaisesti toimiviin kokonaisuuksiin.

Pöllänen muistuttaa, että osa yrityksen kilpailukyvystä tulee siitä, kuinka kilpailukykyisinä aliurakoitsijat pystyvät pitämään esimerkiksi kalustonsa.

— Sekin on tärkeää, pystyykö yrittäjä investoimaan. Tämä koko kuvio on samalla toimittajan ja tilaajan suhteen kehittymistä. Tuuloslaisella Hakeyhtymä Kankaanmäellä on laaja ja laadukas kalusto.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.