Virran sillalle Iitissä painorajoitus — ei kestä raskaimpia ajoneuvoyhdistelmiä

Lumikki Haaja

Virran silta yli Kymijoen Kymentaantien kohdalla.
Virran silta yli Kymijoen Kymentaantien kohdalla.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on asettanut Iitissä sijaitsevalle Virran sillalle 60 tonnin painorajoituksen. Taustalla on vuonna 2013 voimaan tullut ajoneuvoasetus, joka nosti ajoneuvoyhdistelmän suurimman sallitun massan 60 tonnista 76 tonniin.

Virran silta ylittää Kymijoen Kymentaantien kohdalla. Tienpidon asiantuntija Tomi Vänninen ELY-keskuksesta kertoo kantavuuslaskelmien osoittaneen, ettei yleiskunnoltaan välttävä riippusilta kestä 76 tonnin yhdistelmiä.

— Sortumisvaaraa ei ole, mutta raskaat yhdistelmät voivat aiheuttaa sillalle vaurioita.

Vuonna 2014 tehdyn laskennan mukaan sillan yli kulkee vuorokaudessa noin 600 ajoneuvoa, joista noin 35 on raskaita ajoneuvoja. Vännisen mukaan ei ole mahdollista arvioida, moniko niistä ylittää 60 tonnin massan. Käytännössä rajoitus koskee lähinnä suurimpia puutavararekkoja ja joitakin erikoiskuljetuksia.

Silta on valmistunut vuonna 1963. Sitä on kunnostettu kahteen otteeseen, vuosina 1988 ja 1999.

Ensi vuonna sillalle on tarkoitus tehdä niin sanottu monitorointi. Sen rakenteisiin kiinnitetään antureita, jotka seuraavat sillalla kulkevaa liikennettä ja tuottavat siitä tietokonedataa. Sillalla tehdään todennäköisesti myös kuormituskokeita ajamalla raskaalla kalustolla sen yli.

— Sillalle on tehtävä jotain, mutta vielä ei ole tiedossa mitä. On selvitettävä, pystytäänkö siltaa vahvistamaan, vai olisiko tarkoituksenmukaista rakentaa kokonaan uusi silta, Vänninen sanoo.

Luetuimmat