Kuusankosken olutfestivaaleilla pääsee tutustumaan paikallisiin oluisiin todellisen asiantuntijan kanssa — "Hyvän pienpanimo-oluen ei tarvitse miellyttää kaikkia"

Olutasiantuntija Sampo Järvi suoritti harvinaisen Certified Cicerone -tutkinnon Lontoossa. Tutkinto on vain kahdella suomalaisella.

Jussi Lopperi

Sampo Järven lisäksi Suomessa on vain yksi toinen henkilö, joka on suorittanut Certified Cecirone-sertifikaatin. Viikonloppuna Järvi pitää Pato Areenalla viisi oluen maistelutilaisuutta.
Sampo Järven lisäksi Suomessa on vain yksi toinen henkilö, joka on suorittanut Certified Cecirone-sertifikaatin. Viikonloppuna Järvi pitää Pato Areenalla viisi oluen maistelutilaisuutta.

Kuusankosken Pato Areenalla on mahdollista viikonloppuna päästä kuuntelemaan todellista oluttietoutta.

Pienpanimoiden Kuohua Padolla -oluttapahtumassa järjestetään viikonloppuna ohjattuja oluenmaistelutilaisuuksia. Tilaisuudet vetää helsinkiläinen Certified Cicerone Sampo Järvi.

Certified Cicerone -nimike on olutmaailman vastike viinipiirien sommelierille. Melkein.

— Sommelieeriksi voi itseään kutsua kuka tahansa. Erillistä tutkintoa tai setifikaattia ei vaadita, Järvi sanoo.

Certified Cicerone on neliportaisen sertifiointi-ohjelman toinen taso. Järvi suoritti toisen tason viime vuonna Lontoossa. Tasokokeeseen kuului neljän tunnin kirjallinen koe ja tunnin maistelukoe. Olutasiantuntijan sertifikaatti on kehitetty Yhdysvalloissa.

— Jokainen oluenystävä voi sanoa olevansa asiantuntija. Sertifioinnilla halutaan tuoda oikea asiantuntemus esiin.

Järven lisäksi Suomessa on ainoastaan yksi henkilö, joka on suorittanut tutkinnon. Lähimmät Certified Cicerone -tutkinnon suorituspaikat ovat Tukholmassa ja Lontoossa.

Kuusankosken Pato Areenalla Järvi vetää viikonloppuna viisi maistelutilaisuutta, joissa jokaisessa maistellaan neljää pienpanimon olutta. Kaksi tapahtumaa on perjantaina ja loput kolme lauantaina. Tilaisuuksiin osallistuminen maksaa 20 euroa.

Asiantuntijalta vinkit myös joulupöytään

Järven mukaan hyvän pienpanimo-oluen ei tarvitse miellyttää kaikkia. Oluen on tärkeää olla tuore ja runsasarominen.

— Toivon maussa yllätyksellisyyttä. Laadukkaassa oluessa maut ovat puhtaita ja tasapainossa. On tärkeää, että maut kestävät suussa tarpeeksi kauan.

Joulupöytään Järvi suosittelee täyteläisiä makuja.

— Joulupöydän runsaat ja tuhdit maut tarvitsevat tuhdin oluen. Kevyemmät oluet toimivat ainoastaan ruoan huuhtelujuomana.

Järvi lähtisi itse valitsemaan joulupöytään maltaisen ja makean tumman oluen.

— Saksalainen savuolut toimii erinomaisesti kinkun kanssa. Joulunpöydän vaaleaksi olueksi suosittelen vehnäolutta – esimerkiksi belgialaista witbieriä.

Hopalla riittää kysyntää

Jussi Lopperi

Kuusankoskelainen pienpanimo Hoppa julkaisi ensimmäiset oluensa viime elokuussa. Kysyntää tuotteelle riittää. Toimitusjohtaja Toni Rautjoen mukaan seuraavaksi on tarkoitus aloittaa pullomyynti.

Tummaa olutta joulupöydässä suosisi myös kuusankoskelaisen Pienpanimo Hopan toimitusjohtaja Toni Rautjoki. Hoppa on toinen olutfestivaalin järjestäjistä yhdessä Pato Klubin kanssa.

Pienpanimo aloitti toimintansa kesällä. Rautjoen mukaan kysyntä panimon tuotteille on ollut hyvää, vaikka tuotannon kehittäminen on vielä alkuvaiheessa.

— Seuraavaksi on tarkoitus aloittaa pullomyynti.

Rautjoki kertoo, että panimo on tuonut tapahtumaan kaksi hivenen uutta olutta: Hoppa Ipan ja Hoppa Duppelin.

— Ipa on perinteinen ipaolut. Se on katkeran greippinen. Olut ei ole jenkkityylinen ipa, joka on humaloitu sitrustyylisesti.

Duppelia hän kuvailee belgialaiseksi pintahiivaolueksi, jossa on karamellimaisia sävyjä.

Hopan lisäksi tuotteitaan tapahtumassa esittelee virolahtelainen Takalo & Tompuri Brewery ja mäntyharjulainen Nilkko Brewing.

Uusimmat uutiset