Rantaraitti on hyvä, jos se ei aiheuta asukkaille häiriötä, sanoo kuusankoskelainen Jarmo Koskinen — Kaupunki esitteli asukkaille rantapuiston alueen luonnoksia: Kymijoen varteen suunnitellaan muun muassa grilli- ja matonpesupaikkaa, liikuntavälineitä ja laitureita

Kuusankoskelaista Tea Réniä kiinnosti rantapuiston lisäksi Pappilanpellon asemakaava, sillä hän on varannut alueelta rivitaloasunnon.

Anne Penttinen

Jarmo Koskinen ulkoilee usein Kymijoen rannalla.
Jarmo Koskinen ulkoilee usein Kymijoen rannalla.

Kuusankoskelainen Jarmo Koskinen pitää kaupungin rantapuisto- ja rantaraittisuunnitelmia hyvinä. Hän ulkoilee vaimonsa kanssa usein Kymijoen rannalla.

— Jokireitti on kaunis, ja rantaraittisuunnitelma tekee väylästä vielä hienomman, hän sanoo.

Hän toivoo, että raitin varrelle tehdään levähdyspaikkoja, joihin voi pysähtyä ihailemaan jokimaisemaa.

Koskinen asuu paritalossa Pappilankaarella rantapuiston lähellä. Tyytyväisyydestään huolimatta hän kantaa naapurinsa kanssa huolta siitä, että rantaraitti näyttää kaupungin suunnitelmissa kulkevan turhan likeltä asukkaiden koteja.

— Jos raitti tulee liian lähelle, se voi olla myös häiriöksi, hän miettii.

Koskista arveluttaa etenkin se, kuinka hyvin raitilta näkyy koteihin.

Vielä ehtii vaikuttaa

Koskinen osallistui torstaina tekniikka- ja ympäristötalossa järjestettyyn asukasiltaan, jossa kaupunki esitteli Kuusaansillan ja Pappilanpellon asemakaavamuutoksia sekä rantapuiston yleisen alueen suunnitelmia. Paikalla oli muutamia asukkaita.

Koskinen tiedusteli kaupungin edustajilta muun muassa sitä, onko rantareitin suunniteltua kulkua mahdollista muuttaa. Hän ehdotti myös väylän maisemointia niin, että se näyttäisi kulkevan vähän kauempana, eikä raitilta olisi suoraa näkyvyyttä asukkaiden koteihin.

— Maisemointi on kaksiteräinen miekka. Toisaalta se blokkaa jokinäkymää, mutta samalla se estää, että joku voi katsoa yleiseltä alueelta tontille, kaupungin kaavoitusarkkitehti Hannu Purho sanoo.

— Tilanne on kuitenkin siinä mielessä hyvä, että suunnittelu on vasta meneillään, joten väylän sijaintiin, istutuksiin ja valaisinten asetteluun on mahdollista vielä vaikuttaa.

Jokireitti on kaunis, ja rantaraittisuunnitelma tekee väylästä vielä hienomman. — Jarmo Koskinen

Usean vuoden projekti

Rantapuisto sijaitsee Kuusankoskella Kuusaantien sillan ja Maunukselan puron välissä.

Kaupunki suunnittelee jokivartta ja voimalinjaa myötäilevän raitin varrelle monenlaisia toimintoja. Alueelle on kaavailtu muun muassa leikkipuistoa, laitureita, onkiportaita, matonpesupaikkaa, istutuksia ja liikuntavälineitä sekä mahdollisuudet uimalalle ja kelluvalle ravintolalle, jos joku yksityinen taho kiinnostuu ravintolatoiminnasta.

— Raitin viimeinen osuus päättyy Kulmalan kohdille. Sinne on suunnitteilla grillipaikka, kaupungin vihersuunnittelija Anniina Saimakoski kertoo.

Saimakoski huomauttaa, että kyse on vasta luonnoksista. Rantapuiston suunnitelmia ei voi hyväksyä ennen kuin uusi asemakaava on lainvoimainen.

Rantapuisto on tarkoitus toteuttaa useassa osassa neljän vuoden aikana. Tänä vuonna on tarkoitus korjata ainakin voimajohtopylväät.

Anne Penttinen

Tea Rén toivoo rantapuistoon uimapaikkaa, koska hän menettää oman laiturin muuttaessaan omakotitalosta rivitaloon.
Tea Rén toivoo rantapuistoon uimapaikkaa, koska hän menettää oman laiturin muuttaessaan omakotitalosta rivitaloon.

Piknikpaikka toiveissa

Kuusankoskelainen Tea Rén saapui tilaisuuteen hankkimaan lisätietoa Pappilanpellon asemakaavamuutoksesta.

Pappilanpellolle aiotaan rakentaa rivitaloja, ja Rén on varannut asunnon Pappilankujalle suunnitellusta rivitalosta. Hän asuu nyt omakotitalossa joen toisella puolella Rantakulmalla.

— Tietysti myös rantapuiston alue kiinnostaa minua, koska muutan siihen lähelle, hän sanoo.

Rén toivoo rantapuistoon uimapaikkaan, koska hän on tottunut pulahtamaan jokeen laiturilta.

— Piknikpaikkakin olisi kiva, koska en näe enää rivitalosta jokea, hän sanoo.