Moni liukastuu matkalla töihin — Noin 15 prosentille kaakkoissuomalaisista on käynyt tapaturma työmatkalla

Kaakkois-Suomessa tapahtuu noin tuhat työmatkatapaturmaa vuosittain. Suurin osa on liukastumisia, kaatumisia ja kompastumisia.

Jussi Lopperi

Tilastoiden mukaan noin viidennes työmatkatapaturmista sattuu pyöräilijöille. Kuvituskuva.
Tilastoiden mukaan noin viidennes työmatkatapaturmista sattuu pyöräilijöille. Kuvituskuva.

Noin 15 prosenttia kaakkoissuomalaisista kertoo joutuneensa työmatkalla liikennetapaturmaan.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän kyselyyn vastasi yhteensä 633 henkilöä jokaisesta alueen kunnasta.

— Osuus on suuri, sillä mikäli sen suhteuttaisi ja yleistäsi kaikkiin Kaakkois-Suomen töissä käyviin työikäisiin, tarkoittaisi se jopa noin 17 000 jossain vaiheessa työuraa työmatkatapaturmaan joutuvaa ihmistä, liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.

Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan Kaakkois-Suomessa tapahtuu noin tuhat työmatkatapaturmaa vuosittain.

Työmatkallaan liikennetapaturmaan joutuneista vastaajista 43 prosenttia kertoi olleensa liikenteessä henkilö- tai pakettiautolla, 40 prosenttia pyörällä ja 14 prosenttia kävellen.

— Tulos poikkeaa jonkin verran Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastoista, joiden mukaan 62 prosenttia tapahtuu jalankulkijoille, 22 prosenttia pyöräilijöille ja 15 prosenttia henkilöautolla liikkuville.

Tapaturmista selvästi suurin osa on liukastumisia, kaatumisia ja kompastumisia.

42 prosenttia tapaturmaan joutuneista vastaajista oli sitä mieltä, että he olisivat omalla toiminnallaan voineet vaikuttaa tapaturman syntyyn tai seurauksiin.

— Näin kokivat etenkin pyörällä ja autolla onnettomuuteen joutuneet. Positiivista on, että oman toiminnan merkitys tiedostetaan, sillä tutkitustikin inhimilliset virheet ja etenkin välinpitämätön toiminta tai tietoinen riskinotto on monen tapaturman taustalla.

Luetuimmat