Nyt se on valmis — Valtatie 12 Tillolasta Kelttiin avautuu maanantaina

Lumikki Haaja

Keltin ja Tillolan välillä liikenne kulki jo perjantaina sujuvasti. Kuva on kolmen viikon takaa, kun tietyömaa oli vielä kesken.
Keltin ja Tillolan välillä liikenne kulki jo perjantaina sujuvasti. Kuva on kolmen viikon takaa, kun tietyömaa oli vielä kesken.

Ensi maanantaina valtatie 12:n väli Tillolasta Kelttiin on kokonaan valmis liikenteelle. Tietä ajaneet huomasivat jo perjantaina, että liikenne sujui ongelmitta ja tietyön aikaiset esteet oli poistettu.

Vuonna 2018 alkukesästä lähtien Väylä on rakentanut valtatie 12:lle keskikaiteellisen ohituskaistatieosuuden viiden kilometrin matkalle. Ohituskaistatien rinnalle rakennettiin uutta rinnakkaistietä yhteensä 6,8 kilometriä. Varsinaisen valtatien rakentamisen aikana rinnakkaistiet toimivat kiertoteinä.

Iitin päähän, KymiRing-moottoriratakeskuksen kohdalle on tehty eritasoliittymä. Sen yhteyteen molemmin puolin rakennettiin liittymät.

Kouvolan Keltin päässä parannettiin puolestaan valtateiden 6 ja 12 risteyksenä toimivaa Keltin nykyistä eritasoliittymää pohjoispuolen uusilla rampeilla ja meluntorjunnalla.

Rakennustyömaa valmistui aikataulussa

— Meillä on ollut hyvä tuuri, että säät ovat olleet näinkin lämpimät. Olemme pystyneet rakentamaan loppuun asti, vaikka hankkeen valmistuminen ajoittui alkutalveen. Hanke saatiin vietyä turvallisesti loppuun saakkai, kertoo hankkeen työpäällikkö Esa Juhantila Destialta sanoo.

Merkittävimmin liikenne hyötyy eritasoliittymistä ja valtatien nelikaistaisuudesta.

— Varsinkin Keltin päässä on ollut iso solmukohta valtateiden 6 ja 12 risteyksessä, joka nyt aukeaa. KymiRingin eritasoliittymä mahdollistaa puolestaan sujuvan liikennöinnin moottoriratakeskukselle. Keskikaiteellisena ja nelikaistaisena toteutettu valtatie on myös turvallisuuskysymys, projektipäällikkö Jetro Matilainen sanoo.

Viimeisimmäksi tieosuudella on tehty tällä viikolla Kouvolan Keltin päässä valaistustöitä. Tieosuudella tehdään vielä sen valmistumisen jälkeen tämän vuoden puolella ensi keväänä pieniä viimeistelytöitä, Matilainen sanoo.