Sairauskohtauksen Vekaranjärvellä saaneen varusmiehen hoidon laatu selvitetään

Katja Juurikko

Varusmiesten koulutukseen kuuluu paljon fyysisesti vaativia suorituksia. Kuva on arkistosta.
Varusmiesten koulutukseen kuuluu paljon fyysisesti vaativia suorituksia. Kuva on arkistosta.

Heinäkuun saapumiserässä Vekaranjärven varuskuntaan saapunut alokas oli tuupertunut maahan Cooperin testin jälkeen viime viikon keskiviikkona. Sittemmin hänet todettiin aivokuolleeksi.

Osastonylilääkäri Lauri Soinne Helsingin yliopistollisen keskussairaalan neurologian klinikalta sanoo, että hoidon laatu selvitetään. Muuten sairaalat eivät kommentoi yksittäistä tapausta, koska se on lainvastaista.

— Pidän eettisenä velvoitteena, että selvitämme tällaisissa tapauksissa, onko toiminnassa parantamisen varaa.

Varusmiehen vanhemmat kertoivat Iltalehdelle, että hoitoketjussa oli tapahtunut monta virhettä. Häntä hoidettiin Pohjois-Kymen sairaalassa, Kymenlaakson keskussairaalassa ja Meilahden sairaalassa.

Varusmiehen äiti kertoi Iltalehdelle, että päivystävä lääkäri havaitsi Pohjois-Kymen sairaalassa aivoverenkiertohäiriöön viittaavan tukoksen. Artikkelin mukaan Helsingin lääkärit päättivät etäyhteyden välityksellä, ettei liuotushoitoa kannata aloittaa. Myöhemmin Kymenlaakson keskussairaalassa varusmiestä hoidettiin äidin mukaan epileptisen kohtauksen saaneena potilaana.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikön, eversti Sami-Antti Takamaan mukaan tuupertuminen tapahtui noin 200 metrin päässä varuskunnan terveysasemasta.

— Olemme tarjonneet kriisiapua varusmiehille. Se kuuluu meillä toimintaohjeisiin kriisitilanteissa. Muuta emme voi sanoa.

Takamaa ei muista, milloin Karjalan prikaatissa olisi edellisen kerran tapahtunut yhtä vakava tai kuolemaan johtanut sairauskohtaus.

— Cooperin testissä kouluttajat antavat selvät ohjeistukset siitä, ettei kenenkään pidä juosta sairaana. | AAPO MENTULA

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.