Museoveturi Ruuhveltti siirretään Kouvolan asemalta pois ilman kunnostusta — kaupunginhallitus ei halunnut käyttää veturiin yli 80 000:ta euroa

Miia Witting (kok.) oli kaupunginhallituksesta ainoa, joka olisi halunnut vielä selvittää talkoomahdollisuutta.

Katja Juurikko

Museoveturi Ruuhveltti on ollut Kouvolan rautatieasemalla vuodesta 1970 lähtien.
Museoveturi Ruuhveltti on ollut Kouvolan rautatieasemalla vuodesta 1970 lähtien.

Kouvola ei kunnosta rautatieasemalla seisovaa museoveturi Ruuhvelttia. Kaupunginhallitus päätti, että annettuja tarjouksia ei hyväksytä, vaan höyryveturi siirretään pois.

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell esitti alun perin, että tilapalvelu tilaa museoveturin kunnostuksen kuljetuksineen kouvolalaiselta Asfaltti-System oy:ltä. Veturi olisi kunnostettu vuosina 2019—2020 ja sijoitettu vitriiniin Halkotorin viereen suunniteltuun Pilkepuistoon.

Kunnostuksen kokonaiskustannukset olisivat olleet 80 800 euroa.

Uskon, että olisin pystynyt järjestämään talkoot, jossa veturi olisi voitu hiekkapuhaltaa ja maalata. — Miia Witting

Keskustelun aikana Miia Witting (kok.) esitti, että veturi jätetään paikoilleen ja kaupunki selvittää mahdollisuutta kunnostaa se talkootyöllä. Muutosesitys raukesi, koska kukaan ei kannattanut sitä.

— Veturi on työn ja toimeliaisuuden symboli. Ärsyttää, että se romutetaan. Uskon, että olisin pystynyt järjestämään talkoot, jossa veturi olisi voitu hiekkapuhaltaa ja maalata, Witting sanoi kokouksen jälkeen.

Vs. kaupunginjohtaja muutti keskustelun aikana alkuperäistä esitystään niin, että höyryveturi siirretään pois kunnostamatta. Witting jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Ruuhveltin nykyiselle paikalle rautatieasemalle tulee asuntomessujen ajaksi uusi nähtävyys. Kyse on isosta Kouvola-tekstistä, jonka toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun muotoilijat.

Asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi kertoi viime viikolla Kouvolan Sanomille, että tekstin on tarkoitus toivottaa Kouvolaan tulijat tervetulleiksi, mutta se voi olla samalla myös hengailupaikka.

Pikku-Jumbo-museoveturi tuli asemalle 49 vuotta sitten

Museoveturi on ollut Kouvolan rautatieasemalla vuodesta 1970. Kouvolan rautatieläiset siirsivät kunnostetun Pikku-Jumbo-museoveturin asemalle Riihimäki—Pietari-radan satavuotismuistoksi.

Vuonna 1973 Veturi nimettiin Ruuhveltiksi Kouvolan pitkäaikaisen kaupunginjohtajan Eino Brofeldtin kunniaksi.

Veturi ei ole kuulunut kaupungin ylläpitokohteisiin, vaan talkoolaiset ovat korjanneet ja maalanneet veturia tarpeen mukaan. Viime vuosina talkooväki on vähentynyt, ja Ruuhveltti on rapistunut pahasti.

Luetuimmat