Puolustusvoimien ja viranomaisten yhteisharjoitus levittäytyy Kouvolaan ensi viikolla — mukana 1 400 osanottajaa ja 125 ajoneuvoa

Keskiviikkona pelastuslaitos harjoittelee ratapihalla kaasuvaaran torjuntaa.

Harri Teitto

Harjoitukseen osallistuu noin 125 ajoneuvoa, muun muassa CV9030-panssarivaunuja.
Harjoitukseen osallistuu noin 125 ajoneuvoa, muun muassa CV9030-panssarivaunuja.

Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Kymi 119 näkyy ensi viikolla eri puolilla Kouvolaa. Harjoitus järjestetään 4.—8. maaliskuuta Kouvolan keskustan, Utin ja Vekaranjärven alueilla. Prikaati toteuttaa sen yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

Harjoituksen päämääränä on kehittää paikallispuolustuksen suorituskykyä ja viranomaisten välistä yhteistoimintakykyä erittäin nopeasti kehittyvissä tilanteissa.

— Kaikkien osallistujien yksi keskeinen tavoite on harjoitella muiden viranomaisten tukemista tilanteissa, joissa tarvitaan eri viranomaisten suorituskykyjä tai joissa omat resurssit eivät riitä tilanteen ratkaisemiseen, sanoo harjoituksen johtajana toimiva eversti Arto Ikonen.

— Viranomaisten välinen hyvä yhteistyö syntyy suunnittelemalla, osaamalla toisten toimintatavat sekä harjoittelemalla yhdessä.

Tiistaina 5.3. Utin lentokentän lähialueella harjoitellaan ilmaliikenneonnettomuuden jälkeistä pelastustoimintaa pelastuslaitoksen johdolla.

Keskiviikkona suurharjoitus suuronnettomuuden varalta

Keskiviikkona on useita harjoituksia. Kouvolan ratapihalla harjoitellaan kello 10—14 kaasuvaaran aiheuttavan suuronnettomuuden torjuntaa.

Samalla kaikissa Kouvolan kaupungin toimipisteissä harjoitellaan sisälle suojautumista ja ilmanvaihdon sulkemista. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on kehottanut myös taloyhtiöitä ja yksityisiä työpaikkoja harjoittelemaan kaasuvaaralta suojautumista.

Epäiltyjen henkilöiden etsintää ja kiinniottoa harjoitellaan keskiviikkona poliisin johdolla raviradan alueella. Harjoitus päättyy noin kello 16.

Torstaina panssareita voi näkyä Kouvolan teillä

Karjalan prikaati harjoittelee kohteiden haltuunottoa Keltissä ja Korialla keskiviikkona ja lentotukikohdan haltuunottoa Utissa torstaina.

Mukana on joukkoja Karjalan prikaatista, Utin jääkärirykmentistä, Maasotakoulusta, Karjalan lennostosta, 1. logistiikkarykmentistä ja Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Kouvolan alueen viranomaisia osallistuu muun muassa Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta, Kymenlaakson pelastuslaitokselta, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä, Kouvolan kaupungilta, VR:ltä, Väylävirastosta ja Finnavialta.

Yhteensä harjoitukseen osallistuu noin 1 400 henkeä.

Eversti Ikosen mukaan harjoitus näkyy kaupunkilaisille lähinnä joukkojen liikkumisena teitä pitkin. Joukot ajavat Vekaranjärveltä Tykkimäelle tiistaina noin kello 14—15.

Keskiviikkona ne siirtyvät Tykkimäeltä Kymen Lukon kautta Keltin ja Koriaan suuntaan kello 14—15 ja palaavat takaisin kello 17—18. Torstaina harjoitusjoukko siirtyy Tykkimäestä Aitomäen kautta Uttiin kello 9—10.

Harjoitukseen osallistuu noin 125 sotilas- ja viranomaisajoneuvoa. Joukossa on 15 panssariajoneuvoa ja 6 helikopteria.

Ajoneuvojen lisäksi melua aiheuttavat harjoituksissa käytettävät merkkisavut, paukkupatruunat ja pienet räjähteet.

Viranomaiset eristävät harjoitusalueita tarpeen mukaan. Sivullisille ei aiheudu vaaraa.

Luetuimmat

Kommentoidut